Samu Bau tylynä Nuorten Leijonien Saksa-kyykkäyksen jälkeen: "Parannettavaa on ihan jokaisella jätkällä"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Bau iski ottelussa tehot 1+1.
Kuva © Tiia Mahkonen

Nuoret Leijonat kyykkäsi pahasti alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa keskiviikkona, kun Saksa otti suomalaisista historiansa ensimmäisen voiton U20 MM-tasolla lukemin 4–3. Pelillisesti Suomen selvästi paras ketju Saksa-ottelussa oli Samu Baun johtama nelosketju, jossa laidoilla viilettivät Tommi Männistö ja Emil Hemming

Suomen päivän toisen maalin iskenyt Bau asteli median eteen pettyneenä.

– Olen tuloksesta tietysti todella pettynyt. Emme päässeet meidän omalle tasollemme, oikeastaan emme ole kummassakaan näissä peleissä päässeet, Bau moittii.

Bau viittaa monikkomuodolla Nuorten Leijonien tiistaiseen Kanada-otteluun, jossa Kanada vei voiton lukemin 5–2.

– Parannettavaa on ihan jokaisella jätkällä – ja paljon, hän lisää.

Pelillisten asioiden kehityksestä hän ei osaa tuoreeltaan vielä kommentoida.

– Istumme vielä tänään joukkeena alas ja puhumme asiat läpi keskenämme. Täytyy kuitenkin muistaa, että turnaus on vielä kesken ja meillä on vielä kaksi peliä jäljellä. Kun saamme pelimme ruotuun, katsomme mihin se riittää.

Ketjun onnistuminen "ei voisi vähempääkään kiinnostaa"

Bau merkkautti ottelussa tehopisteet 1+1. Hän vapautti Männistön läpiajoon, ja Männistö viimeisteli Suomen avausosuman. Tapahtumia täynnä olleen toisen erän alussa nähtiin kolmen minuutin sisään yhtä monta maalia, joista Bau iski viimeisen. Maali oli Suomen 3–2-kavennus.

Tehopisteet ja valinta Nuorten Leijonien ottelun parhaaksi pelaajaksi eivät kuitenkaan lämmittäneet mieltä joukkuepelin ollessa sekaisin.

– Ihan hyvä matsi oli tehojen valossa, mutta laiha lohtu se on. Minua ei voisi tällä hetkellä vähempääkään kiinnostaa tehopisteet tai muut sellaiset, kun joukkuepelimme täytyy saada kuntoon. Kun se on kunnossa, sitten voin nauttia myös omista suorituksistani.

Baun kipparoimaan kentälliseen tehtiin Saksa-ottelua ennen yksi muutos, kun Männistö nousi Max Koskipirtin tilalle ketjun vasempaan laitaan. Michiganin osavaltion yliopistossa seuratasolla kiekkoileva Männistö kiitti vastuusta ja esitteli vauhtiaan karkaamalla läpiajoon ja viimeistelemällä avausmaalin.

Baulla riitti joukkueen apeasta suorituksesta huolimatta kiitosta Männistölle ja Hemmingille.

– Kyllähän Mänällä on vauhtia, sen näimme taas. Erilaisia palasia on hyvä kokeilla keskenään ja toivon, että jatkamme niiden palasten käyttöä, mitkä toimivat keskenään. Olen kyllä tyytyväinen laitureidenkin tekemiseen tänään.

Paine ei vielä tunnu

Nuorilla Leijonilla on kahdesta MM-ottelusta alla yhtä monta tappiota. Edessä ovat tiukat ja tuloksellisesti tärkeimmät ottelut, kun Suomi kohtaa perjantaina Latvian ja sunnuntaina uudenvuodenaattona kisaisäntä Ruotsin.

Tuloksellisesti yhtä tukalammaksi käyvä Suomen tilanne ei kuitenkaan hetkauta Bauta, joka vakuutaa tilanteen olevan yhä Nuorten Leijonien omissa käsissä.

– No ei tässä mitään hirveätä painetta koeta. Varmasti jokainen sanoo samaa, meillä on vielä kaksi ottelua jäljellä, joten tilanne on siis meidän omissa käsissä vielä. Kunhan saamme sen pelin ruotuun niin kyllä se siitä lähtee.

Kaksi peräkkäistä ottelua pelanneella joukkueella on edessään välipäivä torstaina ennen perjantain Latvia-ottelua. Bau ei ole vielä uhrannut aikaa tai ajatusta tulevan vastustajan tutkimiseen.

– Ei ole vielä oikeastaan mitään hajua siitä, millainen joukkue tulee. Huomenna tarkastelemme Latvian nipun ja miten he pelaavat, jotta tiedämme mitä on luvassa. Varmaankin myös lepäämme huomenna.

– Ensimmäinen prioriteettimme on kuitenkin saada oma pelimme kuntoon, Bau päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle