Lauri Mikkola kantaa huolta Nuorten Leijonien ylipelaamisesta: "Emme ole saaneet täyttä potentiaalia irti tästä joukkueesta"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Nuorten Leijonien pistesaldo näyttää tyhjää Mikkolan alaisuudessa.
Kuva © Tiia Mahkonen
Nuorten Leijonat kärsi päävalmentaja Lauri Mikkolan johdolla karun tappion Saksalle alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa keskiviikkona. Mikkola kantoi lehdistön edessä vastuuta muun muassa siitä, ettei koko Suomen joukkue pelaa täydellä potentiaalillaan.

Nuoret Leijonat kyykkäsi keskiviikkona alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa Saksaa vastaan. Saksa nappasi Suomesta turnaushistorian ensimmäisen voittonsa lukemin 4–3. Joukkueen päävalmentaja Lauri Mikkola kommentoi tappiota tuoreeltaan median edessä.

– Emme olleet ihan parhaimmillaan kokonaisuutena tänään. Pääsimme hyökkäämään paljon, ja yli-innokkuutemme vei kenttätasapainoamme pois.

Vastustajan etukäteistutkimisesta tappio ei kuitenkaan jäänyt kiinni.

– Tiesimme, että Saksa on hyvä vastaiskujoukkue ja he pystyivät tänään hyödyntämään sellaisia tilanteita. Nyt tulos oli tuollainen.

Ottelun alussa oli havaittavissa myös tiistaisen Kanada-tappion kaavamaisuutta. Nuoret Leijonat aloitti ottelun hätäilevästi ja suoritusten kurssi alkoi kääntymään vasta pelin puolen välin jälkeen

– Alku otteluun oli meiltä taas hermostunut, mutta saimme pelistä hyvin kiinni toisen erän jälkimmäisellä puoliskolla. Pääsimme sitä kautta rentoon tekemiseen.

Kanada-ottelussa ajottain nähty laadukkaiden maalipaikkojen tuhlailu jatkui Saksaa vastaan vielä isommassa skaalassa. Suomi laukoi saksalaismaalilla loistaneelle Philipp Dietlille jopa 43 kertaa, mutta Dietl piti pintansa esittämällä useamman hienon venytyksen.

Mikkola kääntää kuitenkin puheen takaisin oman joukkueen tehokkuuteen.

– Tuollaisesta määrästä paikkoja olisimme kyllä voineet tehdä enemmän maaleja. Annoimme myös Saksalle muutaman löysän maalin.

Valmennusryhmä kantaa vastuuta

Suomella on turnauksen kokoonpanossa paljon yksilötaitoa, mutta se on sortunut tappio-otteluissa useampaan otteeseen yliyrittämiseen ja turhaan kiekolliseen hienosäätöön. Mikkola ilmaisee huolensa ylipelaamisesta.

– Pelasimme tänään paljon kiekollista peliä, mutta se meni ajottain jopa sellaiseksi pyörimiseksi. Hallitsimme kiekkoa pitkään, mutta emme oikeastaan saaneet luotua hirveästi maalintekopaikkoja niissä jaksoissa.

– Muuten loimme maalintekopaikat tukussa, mutta meidän täytyy vielä yksinkertaistaa peliämme ja lähettää kiekkoa maalille, jotta saisimme sitä lyötyä sisään.

– Tämä on kuitenkin yksittäinen ottelu ja näissä otteluissa moni asia voi vaikuttaa peliin. Tänään emme pystyneet parhaaseemme.

Suomen kirkkaimman yksilötaidon, kuten Konsta Heleniuksen ja Jani Nymanin, takkuiset alut ovat huolestuttaneet kiekkokansaa. Mikkola kuitenkin kantaa vastuuta joukkueen avaamattomasta potentiaalista ja valaa toivoa tulevaan oman tekemisensä kautta.

– Se on kuitenkin todella paljon yksilöstä kiinni, miten he nousevat esille ottelussa. Emme ole saaneet täyttä potentiaalia irti tästä joukkueesta. Se on valmennusryhmän ja joukkueen yhteinen tehtävä kaivaa pelimme ongelmakohdat esiin ja katsoa, miten parannamme niitä.

Mikkola vakuuttaa kahden peräkkäisen ottelun jälkeen tulevan välipäivän menevän hyötykäyttöön.

– Huomenna meillä on välipäivä, jolloin aiomme katsoa noita asioita yhdessä samalla, kun odotamme Latvia-peliä.

– Tälläiset tappiot ovat tietysti harmittavia, mutta uskomme vahvasti siihen, että tulemme takaisin tästä pelaamaan hienon Latvia-ottelun.

Mikkola ei voi kieltää kysyttäessä sitä, etteikö häntä huolestuttaisi joukkueen tuloksellinen tilanne.

– Kaksi peliä olemme pelanneet ja kaksi on jäljellä. Pisteemme ovat nollissa, niin ei se ole ihanteellinen tilanne. 

Harmonia hukassa

Suomen kärkikentälliset ovat pelanneet kahdessa ensimmäisessä ottelussa ajoittain varsin epätasaisia vaihtoja. Mikkola nostaa tapetille toistamiseen yliyrittämisen yhtenä suurimmista pelillisistä ongelmista.

– Kenttätasapainomme on varmasti yksi isoimmista ongelmista. Emme voi ylihyökätä liikaa, sillä meidän pitää hallita pelin keskustaa.

– Meidän täytyy löytää harmonia hyökkäyksen ja puolustuksen välillä.

Mikkola nostaa kuitenkin yhden harmonian löytäneen kolmikon esille. Joukkueen harvoja valopilkkuja ottelussa ollut Samu Baun nelosketju iski ottelussa kaksi Suomen kolmesta osumasta. Baun laidoille ottelussa pelasivat Tommi Männistö ja Emil Hemming

– Baun kenttä pystyi tekemään pari maalia tänään ja olemaan muutenkin energinen.

Suurempia ketjumuutoksia Mikkola ei ole turnaukseen vielä esittänyt, mutta hän kääntää ketjumuutoksista kysyttäessä katseen Saksa-ottelun lopulle, jossa Suomi muutti hieman ryhmityksiään. Hän ei voi kuitenkaan kiistää sitä, etteikö asia olisi tapetilla valmennusryhmän kesken.

– Tuossa lopussahan teimme vähän ketjumuutoksia. Niitä on kyllä mietitty muutenkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle