Lauri Mikkola on ylpeä joukkueensa turnauksesta pronssiottelun karusta lopusta huolimatta

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Mikkola näki turnauksessa paljon hyvää, vaikka Suomi voitti vain yhden ottelun varsinaisella peliajalla.
Kuva © Tiia Mahkonen

Välierässä niukasti Yhdysvalloille taipunut Suomi kärsi nolon kyykkäämisen alle 20-vuotiaiden MM-kisojen pronssiottelussa. Nuoret Leijonat hukkasi 5–2-johtoasemansa ja taipui Tšekin loppukirin edessä lopulta lukemin 5–8.

Joukkueen päävalmentaja Lauri Mikkola näki lopun sulamisesta huolimatta ottelussa ja koko joukkueen turnauksessa paljon hyvää.

– Meillä oli tänään paljon vahvoja hetkiä. Olimme tehokkaita ja Tšekki oli hieman alakynnessä. He ovat muutenkin sellainen flow-joukkue ja he saivat lisää vimmaa, kun emme pelanneet tarpeeksi fiksusti.

Suomi sai sankokaupalla kylmää vettä niskaansa päätöserässä, kun Tšekki tasoitti ottelun vain kaksi minuuttia ennen loppua. Vain 15 sekuntia tasoitusosumasta se nousi Tomáš Hamaran maalilla johtoon, ja se iski vielä kaksi maalia tyhjiin. Joukkueen neljä maalia vain 50 sekunnin sisään oli U20 MM-turnauksen uusi ennätys.

Vaihtoaitiossakin suu auki ihmetellen kuvatuksi tullut Mikkola ei löytänyt sanoja ottelun karulle lopulle.

– Olihan se kova paikka. Vahva usko minulla oli siihen, että pystyisimme tämän hoitamaan, mutta nyt se kääntyi noin.

Hän kuitenkin kumoaa puheet siitä, että nopeasti välierätappion jälkeen tullut pronssiottelu olisi vaikuttanut joukkueen valmistautumiseen.

– Ainahan voi asioita selitellä, mutta faktahan se vain on, että väsyneenäkin asiat pystyy tekemään hyvin ja me emme tehneet. Tšekki sai hyvän otteen pelistä ja sai meidät pinteeseen. Emme saaneet sitä loppua hoidettua.

Toimittajan kysymys tappion traumaattisuudesta saa 42-vuotiaan maalaamaan tappiota ja turnausta isomman kuvan.

– No ei kai tämä nyt traumaattinen tappio kuitenkaan ollut. Tämä on vain jääkiekkoa. Sitä pelataan vielä tänä iltana ja huomennakin. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka varmasti säilyvät ikuisesti heidän mielessään, mutta aurinko nousee vielä huomennakin. Pelaajat palaavat seurajoukkueisiinsa ja kaudet jatkuvat siellä. Sellaista se jääkiekko on.

Suomen joukkue oli tappion jälkeen pukukopissa yli puolen tunnin ajan ennen pelaajien saapumista median tentattavaksi. Mikkola kertoo, että moni pelaaja oli halunnut vuodattaa tunteitaan pukukopissa tuoreeltaan.

– Puhuimme kopissa ja vähän annoimme näille asioille isompaa perspektiiviä. Joukkueen kanssa käytiin tätä matkaa kokonaisuudessaan läpi. Moni halusi käyttää puheenvuoron ja kiittää yhteisestä matkasta.

Turnauksen saldona vain yksi varsinaisen peliajan voitto

Suomen matka pronssiotteluun on kulkenut monen mutkan kautta. Joukkue avasi turnauksen kahdella tappiolla, mutta nousi puolivälierän jatkoaikavoitolla mitalipeleihin asti. Silti joukkue voitti varsinaisella peliajalla ainoastaan kerran, kun se kaatoi Latvian.

– Oli kyllä erittäin tapahtumarikas turnaus. Vaikean alun jälkeen pääsimme tekemään paljon hyviä asioita. Joukkue oli todella vahva ja pääsimme toteuttamaan hyvin vahvuuksiamme.

– Eilenkin välierässä olimme todella sitkeitä ja pelasimme sitkeää kiekkoa. Tänäänkin näytimme, että pystyimme pelaamaan kiekkoa ja ottamaan peliä haltuun.

Pronssiottelun karu sulaminen kuitenkin selittyy Mikkolan mukaan momentumin muutoksiin.

– Monestihan nämä pronssiottelut ovat momentum-pelejä. Tšekin kapteeni näytti kyllä hyvin, miten peliä otetaan haltuun ja miten se käännetään heidän edukseen.

Suomi kärsi moneen otteeseen turnauksen aikana vaihtelevasta pelistä etenkin otteluiden toisissa erissä. Mikkola ihmettelee kysymystä siitä, ettei Suomi ole pelannut ehjää peliä turnauksen aikana.

– Mikä se ehjä 60-minuuttinen sitten on? Erot ovat marginaalipelissä todella pieniä, ja jos pelaamme ehjän 60-minuuttisen, niin silloinhan vastustaja on pelannut kolme erää huonoa peliä. Pelin sisällä ne momentumit ovat aika vahvoja. Pitää myös ymmärtää se vastustajakin tällaisissa peleissä.

– Ei kukaan pysty niin sanotusti dominoimaan 60 minuuttia pelejä. Ne ovat vain niitä hetkiä, joita pitää sietää.

Loppukaneetiksi Mikkola kääntää puheen takaisin joukkueeseen. Suomi selvitti vaikeuksista huolimatta tiensä MM-mitalipeleihin, ja lähelle mitalia. Päävalmentajalla riittää kiitosta joukkueelleen tappionkin hetkellä.

– Helpointa olisi ollut Saksa-tappion jälkeen jäädä kyykkyyn, mutta joukkue lähti nousemaan. Eilen oli huikea välierä, mutta emme ottaneet sitä voittoa. Tänäänkin oli tahtoa ja taitoa paljon.

– Hieno ryhmä nuoria miehiä, mutta ihan loppuun asti meillä ei riittänyt. Matkalla oli kuitenkin paljon hyvää.

» Lähetä palautetta toimitukselle