Peliitat menetti varmat pisteet

MESTIS / Raportti
Väkeväisen kypärätemppu ei riittänyt sarjapisteisiin.
Kuva © Miikka Jääskeläinen
Savonlinnassa nähtiin keskiviikkona todella viihdyttävä Mestis-kamppailu, jossa mässäiltiin maaleilla muidenkin puolesta. Pahassa sillassa ollut sarjajumbo-SaPKo käänsi lopulta värikkäiden vaiheiden jälkeen ottelun edukseen numeroin 6-5 (1-3, 2-1, 3-1).

Ottelu alkoi savonlinnalaisten kannalta erittäin onnekkaasti, kun joukkue siirtyi reilun kahden minuutin pelin jälkeen johtoon todellisella kenttämestarin erikoisella. Santeri Lukan ohi mennyt laukaus kimposi päädystä maalin yli keskelle pelaajaryysistä, ja pomppi joko suoraan tai jonkun Peliitat-pelaajan kautta maaliin.

Peliitat ei kuitenkaan tästä hätkähtänyt, vaan Ville-Veikko Väkeväinen lämäsi SaPKon KalPa-laina Joona Harjaman 2+2-minuuttisen aikana viivasta heinolalaiset tasoihin pelikellojen näyttäessä aikaa 5.48.

Reilut pari minuuttia myöhemmin Väkeväisen piiska puhui jälleen, kun tällä kertaa Tuomas Muhonen istui jäähyaitiossa, ja sävelet olivat tutut. Edellisenkin maalin syöttäjät Petr Stloukal ja Jani Keinänen alustivat ja Väkeväinen tälläsi kiekon yläkulmaan SaPKo-vahti Niko Kaulion katsoessa voimattomana.

SaPKolla oli avauserässä kovia vaikeuksia avauspelaamisessa, ja tämä johti kiekonmenetyksiin.

13 minuutin kohdalla Peliitat koulutti pässipaitoja vielä lisää, kun Joni Kainulainen veivasi siirretyn rangaistuksen aikana tilanteeksi jo 1-3.

Peliitat jatkoi toisen erän alussa siitä, mihin ensimmäisessä jäi. Sami Holappa nousi ylivoimalla kovalla vauhdilla alueelle, kiersi savonlinnalaispuolustajat ja vielä maalinkin ja viimeisteli upean nousunsa laukomalla vieraat jo kolmen maalin johtoon.

Samassa ajassa SaPKo otti Kaulion pois maalilta ja tilalle luisteli Anssi Pesonen. Tämä toimikin joukkueelle hyvänä herätyksenä, ja peli alkoi pikkuhiljaa savonlinnalaistenkin osalta toimia.

Ensin Mikko Nuutinen toi rannelaukauksella SaPKon kahden maalin päähän ajassa 27.20. Muutama minuutti myöhemmin Peliitat otti kaksi peräkkäistä rangaistusta, ja Teemu Suhonen kavensi 3-4:ään kultakypärä Lasse Lappalaisen ja Mikko Nuutisen tarjoiltua miehelle paikan tyhjään maaliin.

SaPKon nousu saa kruunun

Kolmannessa erässä kotijoukkue näytti, ettei se tyydy pelkkään hyvään taisteluun vaan haluaa ottelusta myös pisteitä. Santeri Halme toi välittömästi erän alussa SaPKon tasoihin, ja jo kolmen maalin takaa-ajoasemassa ollut joukkue tarrasi kiinni pisteeseen.

Peliitat sai kiekon maaliin, kun erää oli pelattu reilut viisi minuuttia, mutta johtoon siirtymisen sijasta maalivahti Pesosta estänyt Martin Ekström passitettiin jäähyaitioon.

Jäähy myös kostautui Ekströmille ja Peliitoille, kun aivan ylivoiman lopussa Oskar Essén sai Halmeelta unelmapassin takatolpalle ja vei isännät johtoon. Maali selkeästi maistui Essénille joka heitti teemuselännemäisesti hanskan ilmaan ja oli ampuvinaan sen alas.

Viisi minuuttia ennen loppua Kristian Ruisma teki illan kymmenennen ja samalla SaPKon 6-4-maalin. Peliitat taisteli lopussa vielä tosissaan, mutta ilman maalivahtia pelatessa syntynyt puolustaja Väkeväisen kolmas osuma jäi laihaksi lohduksi maalin tappion kärsineelle heinolalaisryhmälle.

– 4-1-tilanteessa oli mahdollisuus ratkaista, mutta siihen ei pystytty. Yleensä viidellä tehdyllä maalilla pitäisi olla peleissä vahvoilla. SaPKon maalilla Pesonen oli lopussa todella hyvä ja otti isoja koppeja, kertoi lyhyesti tapahtumia kommentoinut Peliittojen päävalmentaja Petri Karjalainen.

– Ensimmäisessä erässä tuntui välillä siltä, että ovatkohan kaikki ihan täysillä mukana. Siinä tilanteessa piti miettiä, otetaanko huolella turpaan vai ruvetaanko töihin ja hoidetaan homma kotiin, kertoi puolestaan tällä kaudella harvinaisen voiton ottaneen SaPKon päävalmentaja Saku Martikainen pelin aikaisia tunnelmia.

– Ei tässä sarjassa pelitavat ja joukkueet paljon toisistaan eroa, vaan ne on ne pienet asiat pelin sisällä, jotka ratkaisevat.

Peliitat tippui tappion myötä sarjassa kahdeksanneksi Kiekko-Vantaan voitettua oman ottelunsa. SaPKo puolestaan ei voitosta huolimatta päässyt jumbosijalta ylöspäin HCK:n yllätettyä Jukurit. Molemmat joukkueet jatkavat pelejään perjantaina, kun SaPKo matkaa Turkuun TUTOn vieraaksi ja Peliitat puolestaan Kouvolaan KooKoon kotiluolaan.