Kuudennen miehen kirous

MESTIS / Raportti
Jäähytasapaino sai Juhani Tammisen raivostumaan.
Kuva © Teemu Eirtovaara
TUTOn päävalmentaja Juhani Tamminen on luvannut joukkueensa tarjoavan viihdettä katsojille, eikä Vantaan kauden ennätysyleisö joutunut pettymään. NHL-pelaajia ja Tammista itseään seuraamaan saapunut yleisö sai nauttia viihdyttävästä ottelusta, joka ratkesi lopulta TUTOn ylilatauksesta aiheutuneeseen jäähyilyyn. Illan epilogista vastasi Tamminen itse.

-Tamminen lähetti terveisiä, että jäähyjen tasapaino oli tänään hirveä. Tämän pelleilyn on loputtava. Hän sanoi ottavansa yhteyttä tapauksen tiimoilta Rantasilaan, Tammista ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa tuurannut Kai Ortio välitti kollegansa terveiset.

Tamminen joutui käyttämään sanansaattajaa, koska oli lopettanut joukkueensa kirin vajaa minuutti ennen ottelun loppua ottamalla toimihenkilön pelirangaistuksen käytöksestä. Maalin takaa-ajoasemassa ollut turkulaisryhmä joutui alivoimalle, eikä Tammisella ollut lupaa saapua kertomaan mietteistään lehdistölle.

Itse peli oli vauhdikas, tasainen ja rikkonainen. TUTO tuli otteluun latautuneena, ikävä kyllä osin ylilatautuneena. Jo minuutin pelin jälkeen TUTOn hyökkääjä kampitti Kiekko-Vantaan maalivahdin Joonas Korpisalon. Seuranneen siirretyn rangaistuksen aikana Saku Salmela laukoi kotijoukkueen johtomaalin.

– Tarkoituksemme oli panostaa ensimmäiseen kymmenminuuttiseen, mutta suunnitelmamme ei tänään onnistunut, Ortio jatkoi.

Avauserässä vihellettiin peräti kahdeksan kahden minuutin rangaistusta, mikä sekoitti pelin rytmiä. Jäähyistä viisi tuomittiin TUTOlle ja kolme Kiekko-Vantaalle, mutta TUTOn jäähyistä kahdessa oli liikaa miehiä jäällä ja kerran kiekko lensi rangaistuksen arvoisesti katsomoon.

– Kaksi ensimmäistä liikaa pelaajia kentällä -jäähyä olivat selkeitä. Osalla pelaajistamme meni tänään lataus yli, sillä latausta oli usein enemmän kuin älyä, Ortio sätti.

Tasaviisikoin pelatessa joukkueet erosivat toisistaan kuin yö ja päivä: Kiekko-Vantaa pyrki rakentamaan tuttuun tapaasa tilanteensa kontrolloidusti hitailla lähdöillä, kun taas TUTO synnytti maalipaikkansa tavoilleen uskollisena kiekonriistoista ja nopeasta pelin kääntämisestä.

Jäähyily jatkui toisessa erässä, jossa TUTOa rankaistiin jo kolmannen kerran liian monen kenttäpelaajan peluuttamisesta. Tamminen protestoi jäähyä voimakkaasti ja huusi katsomossa istuneelle erotuomaritarkkailijalle, joka ilmeisesti vastaanotti viestin. Jäähy kostautui, kun Kiekko-Vantaan puolustajapulaa paikkaamaan tullut Otso Rantakari laukoi ja Joel Lehtinen nosti takakulmalta kiekon maaliin. Tammisen tavoin Ortiokaan ei ymmärtänyt jäähyyn johtanutta rangaistusta.

– Kolmas jäähy oli kyseenalainen, enkä ole siitä tuomarien kanssa samaa mieltä, Ortio tiivisti.

Erän puolivälissä TUTOn jäähyily jatkui, kun Aki Keinänen keihästi Joonas Saaren ja sai tempustaan pelirangaistuksen. Alivoimalla TUTOn Jesse Winchester pääsi hyvään maalintekopaikkaan, mutta hänen poikittaissyöttönsä katkaistiin vantaalaismaalin tuntumassa. Seuranneesta hyökkäyksestä Antti Pehkonen laukoi kotijoukkueen 3-1-johtoon hyvin samankaltaisesta tilanteesta, joka Winchesterillä oli kymmenisen sekuntia aiemmin.

TUTO sai kolmanteen erään loistavan lähdön: se oli aktiivinen, mutta sen lataus ei mennyt tällä kertaa yli. Se vyörytti hienoja hyökkäyksiä kohti vantaalaisten maalia, ja Lauri Kärmeniemi viimeistelikin kavennuksen heti erän alussa Tuukka Pulliaisen hienosta syötöstä.

TUTO onnistui säilyttämään maalin jälkeen vahvan otteensa, mutta maaliin asti se ei saanut kiekkoa. Erän puolivälin tienoilla Kiekko-Vantaa aktivoitti pelaamistaan, mikä nakersi osaltaan turkulaisten takaa-ajoa. Osaltaan sitä nakersi myös Tammisen rangaistus, jota ennen Antti Virtasella oli ollutloistava maalintekopaikka. Oskari Manninen sai mailansa Virtasen noston eteen vasta viime hetkillä ja esti varsin todennäköisen tasoitusmaalin syntymisen.

– Pelissämme ei ollut hirveästi hyviä asioita tänään. Maalivahtimme oli hyvä. Ilman häntä ja hyvää alivoimapelaamistamme taululla olisivat olleet rumat lukemat, Ortio päätti.

Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta oli puolestaan edellisen ottelun jälkimainingeissa saamiensa sakkojen jälkeen lyhytsanainen.

– TUTO oli hyvä vastus, mutta voitto oli tänään tärkein, Kangasalusta tiivisti.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle