Näin lohkosijoitukset ratkeavat – Suomen todennäköiset puolivälierävastukset Tšekki tai Venäjä, mutta tilanne on mutkikas

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Tšekki on yksi todennäköisimpiä lopputulemia Nuorten Leijonien puolivälierävastustajaksi.
Uudenvuodenaattona ja uudenvuodenyönä pelataan nuorten MM-kisojen alkulohkon viimeiset ottelut. Näin ratkeavat lopulliset lohkosijoitukset.

Nuoret Leijonat varmisti eilen Slovakia-voitolla puolivälieräpaikkansa. Se ei voi missään tilanteessa enää tippua lohkon viimeiseksi.

Suomella on tällä hetkellä kuusi sarjapistettä, ja joukkue on A-lohkossa toisena. Suomen takana lohkokolmosena on tällä hetkellä kisaisäntä Yhdysvallat, joka on viidessä pisteessä.

Nuoret Leijonat voi olla lohkossa joko kolmas tai toinen, mutta ei voi tippua enää neljänneksi. Mikäli Nuoret Leijonat voittaa tänään Yhdysvallat joko jatkoajalla tai varsinaisella peliajalla, etenee joukkue lohkon toisena puolivälieriin. Mikäli Suomi puolestaan häviää ottelun joko varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla, jää Suomi lohkon kolmanneksi.

Kansainvälisissä peleissä paremmuus ratkaistaan aina ensisijaisesti keskinäisten otteluiden perusteella.

Suomi voi kohdata puolivälierässä Tšekin, Venäjän, Sveitsin tai Ruotsin. Näiden maiden välillä puolivälierävastustaja ratkeaa siinä vaiheessa, kun tulokset päivän mittaan selviävät, mutta B-lohkon tilanne on tällä hetkellä äärimmäisen mutkikas.

Suomi kohtaa joka tapauksessa joko B-lohkon toiseksi tai kolmanneksi sijoittuneen joukkueen riippuen Yhdysvallat-pelin tuloksesta. B-lohkon sijoituskiemuroihin ja potentiaalisiin puolivälierävastustajiin voit perehtyä B-lohkon omassa osiossa.

Suurimmalla todennäköisyydellä Nuoret Leijonat kuitenkin kohtaa joko Tšekin tai Venäjän.

A-lohko – Kanada varmistanut piikkipaikan

Kanada:

Kanada on alkulohkon pelinsä pelannut. Vaahteranlehdet lähtevät pudotuspeleihin A-lohkon kärkijoukkueena. Mikään muu joukkue ei voi enää kanadalaisia saavuttaa.

Vaikka Kanada hävisi ulkoilmaottelun perjantai-iltana, riitti 8-0-voitto Tanskasta lauantaina varmistamaan lohkovoiton.

Suomi:

Suomi voi olla lohkossa joko toinen tai kolmas. Ks. artikkelin alku.

Yhdysvallat:

Yhdysvallat voi olla lohkossa toinen, kolmas tai jopa neljäs. Mikäli Yhdysvallat voittaa Suomen päätöspelissään jatkoajalla tai varsinaisella peliajalla, on se lohkossa toinen.

Mikäli kisaisännät häviävät ottelun Suomelle varsinaisella peliajalla, voi Slovakia tulla takaa ohitse lohkokolmoseksi voitolla omasta ottelustaan joko varsinaisella peliajalla tai jatkoajalla. Mikäli Yhdysvallat nappaa pisteen, vaatisi kolmospaikan menettäminen Yhdysvalloilta Slovakian voittoa varsinaisella peliajalla.

Slovakia ja Tanska:

Slovakia ja Tanska kamppailevat lohkon viimeisestä puolivälieräpaikasta lohkon viimeisessä koitoksessa. Tällä hetkellä Tanska on lohkon viimeisenä ainoana pisteettömänä joukkueena. Slovakia puolestaan yllätti Yhdysvallat ja on kolmessa pisteessä lohkonelosena.

Mikäli Tanska haluaa sysätä slovakialaiset karsintoihin, täytyy sen voittaa ottelu varsinaisella peliajalla. Tällöin joukkueet olisivat kumpikin kolmessa pisteessä, jolloin Tanska menisi keskinäisten perusteella edelle ja puolivälieriin. Kaikissa muissa tapauksissa kuin Tanskan voittaessa varsinaisella peliajalla, juutit joutuvat karsintoihin.

Slovakialla on sen sijaan mahdollisuus myös lohkokolmoseksi. Mikäli Suomi voittaa Yhdysvallat varsinaisella peliajalla, riittää Slovakialle Yhdysvaltojen ohittamiseen jatkoaikavoitto. Mikäli Suomi puolestaan voittaa vasta jatkoajalla, vaaditaan Slovakialta Tanska-ottelusta kolmen pisteen potti.

B-lohko – Nuorten Leijonien vastus ratkeaa usean kiemuran summana, Valko-Venäjä karsii

Ruotsi, Tšekki ja Venäjä:

Ruotsi johtaa tällä hetkellä lohkoa kerättyään yhdeksän pistettä. Päätöspäivänä Juniorkronor kohtaa lohkokolmosen Venäjän. Tuosta ottelusta Ruotsille riittää pistekin varmistamaan lohkovoiton. Mikäli Venäjä voittaa varsinaisella peliajalla ja Tšekki menettää pisteitä Sveitsille, tippuu Ruotsi kuitenkin lohkokakkoseksi ja Venäjä voittaa lohkon.

Teoriassa Venäjän voittaessa riittävän suurella erolla Ruotsin ja Tšekin kaataessa Sveitsin, voisi Ruotsi tipahtaa tietyin ehdoin myös lohkon kolmanneksi.

Tšekki majailee tällä hetkellä lohkossa kakkosijalla kuudessa pisteessä. Se on tasapisteissä Venäjän kanssa, mutta koska tšekkiläiset voittivat joukkueiden keskinäisen kohtaamisen, ovat he tällä hetkellä edellä.
Tšekillä on iso tavoite pitää lohkon kakkospaikkansa, mutta lohkovoittoon sen rahkeet eivät riitä edes teoriassa.

Tuomas Tuokkolakin kummastelee tilannetta.
Tuomas Tuokkolakin kummastelee tilannetta.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org

Mikäli Venäjä voittaa varsinaisella peliajalla Ruotsin ja Tšekki varsinaisella peliajalla Sveitsin, ovat Tšekki, Ruotsi ja Venäjä siis tasapisteissä. Näin ollen keskinäisten ollessa ristiin tasan (Venäjä voitti Ruotsin, Ruotsi voitti Tšekin ja Tšekki voitti Venäjän), ratkaisisi joukkueiden keskinäisistä otteluista erillisenä laskettu maaliero.

Tšekin maaliero on tällä hetkellä -1 Venäjää ja Ruotsia vastaan riippumatta siitä, miten käy Sveitsi-pelissä, jonka maalit eivät näiden kolmen joukkueen muodostamaan erillislohkoon vaikuttaisi. Tšekki teki yhden maalin Venäjää enemmän, mutta Ruotsia vastaan se päästi kaksi enemmän kuin teki.

Venäjällä ennen Ruotsi-peliä keskinäisistä on siis maaliero -1 ja Ruotsilla +2. Mikäli Venäjä voittaa kahdella maalilla, se voittaa lohkon. Mikäli Venäjä voittaa yhdellä maalilla, voittaa Ruotsi lohkon. Mikäli Venäjä voittaa vähintään neljällä maalilla, tipahtaa Ruotsi lohkon kolmanneksi maalierolla -2 ja Tšekki on lohkon toinen maalierolla -1, jolloin Venäjä voittaa lohkon.

Mikäli Venäjä voittaa Ruotsin jatkoajalla tai häviää ruotsalaisille jatkoajalla, se riittää lohkokakkosen paikalle Venäjälle siinä tapauksessa, mikäli Tšekki menettää pisteitä Sveitsille enemmän kuin Venäjä Ruotsilta ottaa. Jos Tšekki häviää jatkoajalla, riittää Venäjälle jatkoaikavoitto Ruotsista. Jos Tšekki häviää varsinaisella peliajalla, riittää Venäjälle kakkospaikkaan jatkoaikatappiokin.

Mikäli Venäjä ei voita varsinaisella peliajalla, voittaa Ruotsi lohkon varmasti. Tšekin ja Venäjän ollessa muissa tilanteissa kuin Ruotsin kanssa yhdeksässä pisteessä tasapistein, menee Tšekki keskinäisten perusteella aina edelle.

Sveitsi:

Sveitsi kohtaa päätöskierroksella Tšekin. Sveitsi on jo varmistanut puolivälieräpaikkansa, joten missään tilanteessa se ei voi enää joutua karsintoihin.

Teoriassa Sveitsi voi vielä nousta kuitenkin lohkon kolmanneksi tai jopa toiseksi, mutta se vaatii sen, että Tšekki kaatuu varsinaisella peliajalla. Tällöin Sveitsi ja Tšekki olisivat tasapisteissä kuudessa pisteessä ja keskinäisen perusteella Sveitsi nousisi lohkokolmoseksi. Tšekki tippuisi näin ollen lohkokolmoseksi.

Jos kuitenkin Venäjä häviää Ruotsille ja Sveitsi voittaa Tšekin, niin tilanne on taas mutkikkaampi. Kaikki kolme joukkuetta olisivat tässä tilanteessa tasapisteissä, jolloin paremmuus ratkottaisiin jälleen keskinäisten maalieroilla, koska Tšekki voitti Venäjän, Venäjä voitti Sveitsin ja Sveitsi Tšekin.

Venäjän maaliero näissä keskinäisissä olisi +2. Tšekki voitti Venäjän yhden maalin erolla, joten tšekkiläisten maaliero ennen Sveitsi-ottelua olisi +1 ja Sveitsin ennen Tšekki-ottelua -3. Sveitsille riittäisi siis kahden maalin voitto varmistamaan Venäjän hävitessä lohkon kolmospaikka. Tuolloin joukkueiden maalierot olisivat kummallakin -1 ja näin ollen Sveitsi ohittaisi Tšekin keskinäisten perusteella ja Venäjä olisi lohkokakkonen.

Jos Sveitsi kuitenkin voittaisi Tšekin yllättäen kuudella maalilla, ohittaisi se myös Venäjän ja olisi näin ollen lohkokakkonen. Tuolloin Venäjä olisi lohkokolmonen ja Tšekki lohkonelonen.

Valko-Venäjä:

Valko-Venäjä hävisi kaikki alkulohkopelinsä ja on näin ollen varma karsija B-lohkosta.

» Lähetä palautetta toimitukselle