Pronssimitalit jäivät haaveeksi – Nuoret Leijonat kaatui heikkoon kolmanteen erään ja erikoistilannepelaamiseen

MAAJOUKKUE / Raportti
Tommi Männistö oli ymmärrettävästi murheen murtama Nuorten Leijonien hävittyä pronssiottelun Tšekin joukkueelle.
Kuva © Tiia Mahkonen

Tšekki lähti kotijoukkueena kamppailuun ja maalivahtinaan hieman yllättäen eilen välierässä epävarmasti esiintynyt Michael Hrabal. Suomi aloitti ottelun muuten torstaisella kokoonpanolla, mutta neljännen ketjun laidassa nähtiin Emil Hemmingin sijaan Max Koskipirtti.

Tšekki hallitsi ottelun alkuminuutteja ja sai ottelun alussa muutaman vaarallisen maalintekopaikan. Paremmalla viimeistelyllä joukkue olisi voinut siirtyä aikaisin johtoasemaan. Suomi sai kuitenkin paremmin pelin juonesta kiinni ja teki ottelun avausmaalin ajassa 6.13, kun Rasmus Kumpulainen onnistui ohittamaan Hrabalin.

Maalin jälkeen pelin hallinta siirtyi Suomelle ja kellon näyttäessä 7.43 Jani Nyman teki jo Suomen toisen maalin. Maalia edelsi Jesse Pulkkisen hyvä kiekonriisto Tšekin maalin takana.

Tässä vaiheessa Tšekin valmennus reagoi tilanteeseen vaihtamalla maalilleen Jakub Vondrašin. Suomen kolmesta ensimmäisestä laukauksesta kaksi meni maaliin, mutta Hrabalia ei niistä voinut syyttää.

Tšekki joutui alivoimalle ajassa 8.25, mutta Suomi ei onnistunut hyödyntämään ylivoimatilannetta. Peli siirtyi kuitenkin vahvemmin Suomen hallintaan, kunnes pelikellon näyttäessä 16.09 Suomi joutui alivoimalle ja Tšekki rankaisi heti. Tasaisen aloituksen jälkeen Tšekki sai kiekon ja upean poikkisyötön päätteeksi Jiří Kulich tälläsi kiekon Suomen maalia vartioineen Niklas Kokon taakse.

Toisen erän maalikarkelot

Nuoret Leijonat tuli toiseen erään hyvällä sykkeellä ja hallitsi ensimmäistä viittä minuuttia selvästi. Alivoimalla kuitenkin helähti jälleen, kun Otto Salinin jäähyn aikana Jakub Štancl tasoitti ottelun. Maali syntyi hienon jättösyöttökuvion päätteeksi ja tässä vaiheessa Suomen ongelmat erikoistilannepelaamisessa alkoivat näkyä toden teolla.

Heti perään Suomi kuitenkin osui kahdesti 19 sekunnin aikana, kun ensin Konsta Helenius ja heti perään Lenni Hämeenaho siirsivät Suomen joukkueen jälleen kahden maalin etumatkalle. Suomi pääsi ylivoimalle ajassa 33.59 ja Hämeenaho teki Suomen viidennen maalin upean yksilösuorituksen jälkeen.

Toisen erän loppupuolella Suomi pääsi jälleen kahden minuutin ylivoimalle, kun Matyáš Šapovaliv osui pahannäköisesti Kasper Halttusen päähän yhteentörmäyksessä. Nuorten Leijonien vaikeasti sujunut erikoistilannepelaaminen sai jatkoa ja upean pystysyötön myötä Ondřej Becher laukoi läpiajosta alivoimalla toisen erän päätöslukemiksi 3−5.

Kolmas erä oli Tšekin juhlaa

Kolmannen erän alkupuolella molempien joukkueiden pelaaminen oli hieman sekavaa. Tšekki hallitsi peliä hienokseltaan ja erän viidennellä minuutilla Aleksanteri Kaskimäki joutui estämisestä jäähyaitioon. Alivoima sujui jälleen heikosti ja Kulich kavensi tilanteeksi 4−5. Tšekki sai maalista lisää pontta otteisiinsa ja ottelu siirtyi sen hallintaan.

Erän yhdeksännellä minuutilla Nuoret Leijonat sai tilaisuuden lisätä johtoaan ylivoimalla, mutta tehottomuus erikoistilannepelaamisen osalta jatkui. Tšekki otti aikalisän ajassa 57.04 ja kun aloitustilanne oli Suomen puolustusalueella, luistelutti sen valmennusjohto kentälle kuusi kenttäpelaajaa.

Minuutin kuluttua peli oli tasan Becherin illan toisen osuman myötä. Jälleen maalia edelsi poikittaissyöttö Nuorten Leijonien puolustusmuodostelman läpi, jo kolmannen kerran tässä ottelussa.

Suomen joukkueen tämän turnauksen synkintä erää tummensi vain 15 sekuntia myöhemmin Tomáš Hamara, joka laukoi hyökkäysalueen aloituksen jälkeen Tšekin taistelevan joukkueen maalin karkumatkalle.

Suomi otti vuorostaan maalivahdin pois, mutta vaikeudet jatkuivat. Dominik Rymon löi kiekon tyhjään Suomen maaliin karvattuaan kiekon pois Arttu Kärjeltä. Kuin kirsikaksi synkän kakun päälle, vain kaksi sekuntia myöhemmin Becher viimeisteli hattutemppunsa ja muotoili loppulukemiksi 8−5.

Nuorten Leijonien ottelu oli kuin sen koko turnaus pienoiskoossa: oli hyviä hetkiä ja paljon vaikeita hetkiä. Valmennus ei saanut tilannetta haltuun, kun Tšekki paineli hurjalla asenteella ohi ja otti lopulta ansaitusti mukaansa pronssimitalit.

» Lähetä palautetta toimitukselle