Kotiyleisö ei saanut odottamaansa kruunua – Yhdysvallat eteni mestariksi häviämättä otteluakaan

MAAJOUKKUE / Raportti
Yhdysvallat ei hävinnyt turnauksessa otteluakaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
Yhdysvallat osoitti finaalissa sen, miksi se on edennyt turnauksessa voitosta voittoon. Vierasjoukkue kaatoi karvasta kalkkia ruotsalaisten niskaan iskemällä tehokkaasti paikoistaan ja viemällä kultamitalit mukaansa lukemin 6–2.

Ruotsin ja Yhdysvaltojen välisestä finaalikamppailusta ei tunnetta puuttunut. Etenkin toisesta erästä eteenpäin kaukalossa nähtiin kovia taklauksia. Kamppailuvaade oli kova, eikä vauhdistakaan nipistetty, vaikka takana oli jo pitkä turnaus.

Kotijoukkue sai äänekkäästä yleisöstä tukea, mutta ongelmaksi muodostui maalipaikoille pääseminen. Ruotsi joutui tekemään paljon enemmän töitä yksittäisen maalipaikan eteen, kun vastaavasti Yhdysvallat käytti paikkansa tehokkaasti.

Avauserässä Gabe Perreault vei vieraat johtoon siirretyn rangaistuksen aikana. Ruotsilla oli erässä ylivoimamahdollisuus, mutta yhdysvaltalaisnippu oli selvästi tehnyt kotiläksynsä ja pystyi pelaamaan vaarallisimmat laukaisupaikat pois.

Toinen erä oli kotijoukkueen osalta ristiriitainen. Se tuli jälleen erään hyvin ja tasoitti Otto Stenbergin maalilla, mutta Isaac Howardin kaksi maalia erän puolivälin molemmin puolin veivät Yhdysvallat kahden maalin johtoasemaan. Sinikeltaisilla oli omat paikkansa, mutta maalinteon tehokkuus sekä viimeinen kiekkokosketus jättivät toivomisen varaa.

Viisi sekuntia ennen erän loppua Jonathan Lekkerimäki kavensi kuitenkin lukemiksi 3–2. Maali syntyi ylivoimalla ja sen myötä Lekkerimäki oli viimeistellyt laukauksensa turvin vastaavanlaisen ylivoimamaalin neljässä edellisessä ottelussa putkeen.

Kotiyleisön niskaan kaadettiin karvasta kalkkia kuitenkin heti kolmannen erän alkuhetkillä. Kiekko oli Ruotsilla ja pikkumusta pyöri jo USA-vahti Trey Augustinen selän takana päätymättä kuitenkaan maaliviivan yli. Sen jälkeen joukkue iski puolivahingossa pitkän kiekon ja Zeev Buium rankaisi välittömästi hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen. Kiekko upposi helpohkosti Hugo Hävelidin selän taakse.

Tilanne synkistyi kotijoukkueen osalta entisestään, kun Noah Östlund saattoi syötön maalin takana ja huitaisi vahingossa Lane Hutsonia kasvoihin. Östlundille vihellettiin 2+2-minuuttinen korkeasta mailasta. Yhdysvallat ei tehnyt ylivoimamaalia, mutta myöskään Ruotsi ei saanut kiriä aikaiseksi.

Mailat saivat kyytiä, kun ensin Ryan Leonard vei vieraat 5–2-johtoon ja alle 40 sekuntia myöhemmin Rutger McGroarty nakkasi kiekon tyhjään verkkoon. 30 sekuntia ennen loppua kaukalossa vielä tapeltiin oikein urakalla, minkä vuoksi useampi pelaaja nappasi käytösrangaistuksen ja joutui odottamaan viimeiset sekunnit pukukoppikäytävän puolella.

Ruotsin selkäranka katkesi kolmannen erän alussa tehtyyn nopeaan maaliin. Sen jälkeen joukkue ei päässyt yhtä helposti alueelle, eikä Augustine joutunut enää venymään kunnollisiin torjuntoihin. Yhdysvallat vei kultamitalit mukaansa lähes täydellisellä pelillä. Se voitti turnauksessa kaikki ottelut ja menetti vain yhden pisteen alkusarjassa.

Ruotsalaisten pitkä odotus jatkuu, kun se ei ole vuoden 2012 jälkeen voittanut kultaa alle 20-vuotiaiden MM-turnauksessa. Yhdysvalloille mestaruus oli ensimmäinen kahden finaalittoman välivuoden jälkeen. Ensimmäisestä maan mestaruudesta tuli kuluneeksi tänä vuonna 20 vuotta.