Nuoret Leijonat raskain mielin välierän ratkaisumaalin tuomiosta: "Kaikki sen näkivät, mitä siinä tapahtui"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Nuoret Leijonat kärsi karvaan tappion välierässä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Nuoret Leijonat kärsi karvaan tappion Yhdysvalloille nuorten MM-välierässä. Hyökkääjät Jani Nyman ja Oiva Keskinen, sekä puolustaja Kasper Kulonummi perkasivat tappiota apein mielin.

Nuoret Leijonat kärsi kirvelevän välierätappion Yhdysvaltoja vastaan alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Salama-alun otteluun saanut Suomi johti ensimmäisen erän jälkeen lukemin 2–0, mutta Yhdysvaltojen tähtisikermä iski kahteen viimeiseen erään kolme osumaa ja nappasi finaalipaikan.

Suomen hyökkääjät Jani Nyman ja Oiva Keskinen totesivat pelin jälkeen ottelun olleen haastava.

– Helvetin kova peli. Olimme avauserässä valmiita peliin ja tulimme todella kovaa siihen, kun saimme 2–0-johdon alkuun. Tiesimme, miten Yhdysvallat pelaa ja meillä oli siinä selkeä suunnitelma, Nyman kertoi.

– Toiseen erään emme pystyneet enää pitämään heitä aisoissa ja meillä karkasi pelin ote. Kolmannessa erässä joka ikinen jätkä tuolla taisteli, mutta nyt tuli tälläinen lopputulos, Keskinen komppasi.

Myös Nuorten Leijonien puolustaja Kasper Kulonummi manasi joukkueen heikkoa toista erää.

– He saivat luotua paljon 3–3- ja 2–2-hyökkäyksiä ja pitkiä pyörityksiä. Emme oikeastaan saaneet katkaistua sitä missään vaiheessa erää.

Karvas ja kohahduttanut tuomio

Pelin ratkaiseva käännekohta nähtiin kolmannen erän loppuvaiheilla viisi minuuttia ennen päätössummeria. Kulonummi häiritsi mailallaan jenkkihyökkääjä Frank Nazaria ja tuomaristo vihelti Tappara-puolustajalle kahden minuutin rangaistuksen.

Seuranneen ylivoiman aikana kisojen pistepörssin kärki Cutter Gauthier laukoi voittomaaliksi jääneen 3–2-osuman ja Suomen joukkue kävi tuomaristolle todella kuumana.

Kulonummi tuhahteli tuomiolle median edessä.

– Yhdellä kädellä yritin siinä riistää kiekkoa. Kaveri sattui siinä kaatumaan ja siitä sitten jäähy päätettiin viheltää. En osaa sen enempää kommentoida, mitä siitä olisi pitänyt viheltää, mutta nähtävästi jäähy tällä kertaa, Kulonummi tilitti.

Myös muualla suomalaisleirissä oli vaikeaa sulattaa tuomiota vielä ottelun jälkeenkin.

– Kaikki sen näkivät, mitä siinä tapahtui. Mielestäni siinä lähti luistin alta. En tiedä, mitä tuomarit näkivät, mutta minä näin sen niin, Keskinen toteaa pala kurkussa.

Silmin nähden tulistunut Nyman puolestaan hillitsee tunteensa, eikä halua kommentoida tuomiota suoraan.

– En kommentoi, että oliko tuomio oikea vaiko ei. Mutta kaikki, ketkä sitä katsoivat, saavat muodostaa oman mielipiteensä siitä.

– Tuollainen lopetus tuntuu väärältä meille, mutta emme voi siihen vaikuttaa, Nyman tuhahtaa.

Liekki pronssiin palaa yhä

Kumpikaan hyökkääjistä ei ole enää ensi vuonna edustuskelpoinen U20-turnauksessa. Ensikertalaisena kisoissa erinomaisesti suorittanut Keskinen sai reissusta paljon mukaan otettavaa takaisin seurajoukkuekiekkoon palatessa.

– Koko tämä reissu oli mukaanotettava kokemus. On ollut kyllä hieno matka tämän joukkueen kanssa. Meillä on kuitenkin vielä yksi peli. Lähdemme siihen lataamaan ihan kaiken, mitä meiltä löytyy.

Karvaan ja kirvelevän välierätappion jälkeen osalla voi olla vaikeuksia löytää motivaatiota pelata himmeimmästä mitalista.

Tampereen eri puolilla Liiga-tasolla pelaavat herrat ovat kuitenkin samaa mieltä pronssiottelun tavoitteesta. Suomi ei tule poistumaan turnauksesta tyhjin käsin.

– Emme me täältä tyhjin käsin lähde, se on ihan varmaa. Ensin puimme illan hotellissa, sitten siirrämme katseemme pronssipeliin, Keskinen päättää.

Nyman jakaa Keskisen tunteet pronssiottelun merkityksestä.

– Haluamme täältä ottaa mitalin mukaan ja lataamme kaiken siihen otteluun.

Nyman "odotti itseltään enemmän"

Nyman on joukkueessa yksi viidestä pelaajasta, jotka olivat mukana jo viime vuoden Kanadan turnauksessa. Kokeneempaa kaartia edustava Nyman ei osannut vielä tuoreeltaan sanoa, mitä kokemuksista tarttuu mukaan jatkoa ajatellen.

– Vaikea sitä on tässä vielä sanoa, mutta totta kai tästä oppii. Nämä ovat helvetin kovia pelejä ja täällä pitää tehdä ihan kaikkensa, jos täällä haluaa oppia voittamaan, hän toteaa.

Isoin odotuksin erinomaisen Liiga-syksyn jälkeen Göteborgiin lähtenyt Nyman kohtasi turnauksen aikana paljon kritiikkiä hänen pelaamisestaan.

Maailmalle Valkeakoskelta ponnistanut 19-vuotias myöntää tylysti, että nousujohteisista suorituksista huolimatta myös hän odotti itseltään enemmän turnauksen aikana.

– Enemmän olisin halunnut irti. Maalinteko oli vaikeaa täällä jostain syystä.

– Enemmän odotin itseltäni, niin kuin varmasti moni muukin, Nyman päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle