Eikö seitsemäs ottelu ole hirvittävä tilanne? "Totta kai se on, kun se on siitä sitten vain poikki"

LIIGA / Haastattelu
Jari Sailio on finaaleiden kokenein pudotuspelihyökkääjä.
Pudotuspelien määrällä mitattuna finaaleiden kokenein hyökkääjä on Jari Sailio. Hän kertoo, miten hän pystyy nauttimaan koko kauden ratkaisevasta seitsemännestä ottelusta.

Seitsemäs ja ratkaiseva finaaliottelu pelataan lauantaina Oulussa. Vaikka Kärppien nelosketjun laituri Jari Sailio oli viime keväänä sivussa Kärppien kaataessa HIFK:n seitsemännessä välieräottelussa, on laiturilla vyöllään kaksi game seveniä ennen lauantain kamppailua.

Ensimmäisellä kerralla Sailio pelasi Bluesissa, kun espoolaisjoukkue teki keväällä 2012 historiaa nousemalla KalPaa vastaan puolivälierissä 0−3-tappioasemasta ottelusarjan 4−3-voittoon. Toinen seiskapeli osui kohdalle Kärppien paidassa keväällä 2016. Silloin Tappara eteni finaaleihin ja aina mestaruuteen saakka.

− Aika makea tilanne. Seiska ja vielä himassa, Sailio mutusteli kuudennen finaaliottelun jälkeen.

Jääkiekkoilijat puhuvat usein nauttimisesta, erityisesti tiukimmissa mahdollisissa paikoissa. Myös Sailion puheissa toistuu tilanteesta nauttiminen. Miten seitsemännestä ja koko kauden ratkaisevasta ottelusta voi nauttia? Eikö tilanne ole hirvittävä?

− Totta kai se on, kun se on siitä sitten vain poikki. Kyllähän tuosta on unelmoinutkin. Siitä pitää osaa vain nauttia. Laittaa kaiken peliin, jokaiseen vaihtoon, niin voi olla tyytyväinen, oli lopputulos mitä tahansa, Sailio pohti.

− Se on kova paikka ja paine on kova. Se pitää miettiä niin, että annat itsestäsi aivan kaiken. Teet jokaisen suorituksen niin hyvin kuin pystyt.

Juuri kova taistelu ja tsemppaaminen ovat ne ominaisuudet, joilla Sailio on liigauransa tehnyt. 

− Se kuvastaa minua. Lisäksi olen kilpailuhenkinen, enkä tykkää häviämisestä. Kun laitan kaiken likoon, saan itsestäni parhaimman irti. Minua ei ole siunattu millään Gretzkyn käsillä, Sailio naurahti.

Uran aikana on läikkynytkin. Laituri pelaa jatkuvasti veitsen terällä ja välillä harmaalta alueelta on lipsuttu jopa törkytaklauksien puolelle. Tällä kaudella Sailio on pelannut siististi, vaikka tuttua kamppailua ja asetelmien hakua on nähty.

− Hyvin tässä pystyy tunteet pitämään kurissa, kun tietää miten isot panokset ovat. Se hillitsee, Sailio totesi.

Kahdesti mestaruutta urallaan juhlinut Sailio pelasi torstaina liigauransa 125. pudotuspeliottelun ja nousi kaikkien aikojen tilastoissa 11. eniten Liigan pudotuspelejä pelanneeksi pelaajaksi. 33-vuotias Sailio ohitti loukkaantumisen vuoksi sivussa olevan joukkuetoverinsa Mika Pyörälän sekä toisen kärppälegendan Jari Viuhkolan.

Laitahyökkääjä pelaa lauantaina seitsemännessä finaalissa jo 126. pudotuspeliottelunsa. Finaaleissa pelaavista pelaajista ainoastaan konkaripuolustajat Kärppien Lasse Kukkonen, 37 ja HPK:n Arto Laatikainen, 38, ovat Sailion edellä. Mikäli konkarit ovat lauantaina kehissä, tulee Kukkoselle mittariin pudotuspeliottelu numero 130, Laatikainen on pelannut yhden ottelun enemmän.

Ensimmäisen mestaruutensa Sailio voitti HPK:ssa keväällä 2006. Seuraavaa hän sai odotella 12 vuotta, kunnes viime keväänä hän juhli mestaruutta Kärppien riveissä. Sailio on ainoastaan kerran urallaan jäänyt Liigan pudotuspelien ulkopuolelle, kun HPK:ssa kausi 2007-2008 päättyi jo runkosarjaan.

− Mitä pidemmälle ura menee, niin tämä näyttää loppuvankin jossain vaiheessa. Nyt arvostaa paremmin näitä pelejä, Sailio pohti.

Vaikka Kärpät onkin voiton päässä mestaruudesta, on joukkue suorittanut pudotuspeleissä alakanttiin. Ylivoimaisesti runkosarjan voittaneen joukkueen pelaaminen on yskähdellyt niin puolivälierissä Ilvestä vastaan kuin välierissäkin HIFK:ta vastaan. Myös finaalisarja alkoi Kärpiltä heikosti.

Sarjojen edetessä Kärpät on pystynyt parantamaan juuri ratkaisevasti, jotta se on pystynyt etenemään jatkoon. Nyt edessä on kauden viimeinen ottelu ja Kärppien otteet ovat finaalisarjan aikana parantuneet entisestään.

− Me olemme alussa olleet ehkä vähän jännittyneitä. Emme ole tehneet kiekottomana niin kovasti töitä, luistelleet ja liikkuneet. Sen kautta ne meidän hyvät asiat tulevat, Sailio analysoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle