Lukon sonnit ja vasikat, 2023–24: Tuttu voimahyökkääjä johti esimerkillään, useamman pelaajan potentiaali jäi piiloon

LIIGA / Artikkeli
Sebastian Repo oli koko kauden ajan Lukon paras pelaaja.
Kuva © Tiia Mahkonen
Lukon kausi oli pettymys niin sijoituksen kuin yksilösuoritustenkin osalta. Kärjessä porskutti kuitenkin tuttu nimi, kun Sebastian Repo rikkoi henkilökohtaisen piste-ennätyksensä ja voitti sisäisen pistepörssin kymmenen pisteen erolla. Epäonnistujien joukossa oli muun muassa kuudennen kautensa Raumalla tahkonnut Linus Nyman.

Lukon päättynyt kausi ei riemunkiljahduksia aiheuttanut. Pieniä valonpilkahduksia kuitenkin näkyi muun muassa Sebastian Revon muodossa. Repo iski uransa ennätyspisteet, sai rikki 20 maalin rajapyykin, esiintyi jälleen Leijonien EHT-nipussa ja ennen kaikkea johti Lukkoa koko kauden ajan. Positiivista energiaa kaukaloon toi myös kesken kauden Raumalle hankittu Steven Jandric, joka ehti pelata vain 31 ottelua, mutta summasi näissä peleissä 22 (12+10) tehopistettä.

Myös puolustuksessa nähtiin onnistumisia, vaikka esimerkiksi Tarmo Reunanen ei yltänyt aivan sille tasolle kuin kannattajien keskuudessa haaveiltiin. Epäonnistujiakin oli vino pino, kun useamman pelaajan kohdalla vanhat loukkaantumiset näkyivät etenkin alkukauden aikana ja muutama pelaaja ei missään vaiheessa yltänyt omaan parhaimpaansa.

Lukon kauden sonneihin ja vasikoihin on kerätty onnistujia sekä riman alittajia. Epäonnistujien puolella olisi voinut mainita esimerkiksi Oliver Sunin, Niklas Ylitalon tai Kim Niemisen kaltaisia nuoria pelaajia, joilta odotettiin läpimurtoa, mutta listalle on nostettu pelaajia, joiden kohdalla odotukset olivat korkealla.

Kauden sonnit

Sebastian Repo
56 runkosarjaottelua, 20+25=45, +5
3 pudotuspeliottelua, 2+0=2, +2
Repo oli jatkuvasti kentällä ollessaan yksi Lukon vaarallisimmista hyökkääjistä. Hyökkääjä ei ainoastaan osaa tehdä maaleja, vaan repertuaariin kuuluvat myös kovat taklaukset, repiminen ja raastaminen sekä vastustajan ärsyttäminen. Revon entinen piste-ennätys (33) parani hurjasti. Revolla on sopimus ensi kaudesta, mutta se sisältää ulkomaan option. Mahdollinen siirto jättäisi suuret saappaat täytettäväksi.

Steven Jandric
31 runkosarjaottelua, 12+10=22, +10
3 pudotuspeliottelua, 0+0=0, 0
Kaukaloiden ilopilleri saapui Raumalle joulukuussa, ja kanadalaishyökkääjä pelasi itsensä heti kannattajien sydämiin. Jandric pystyi ratkomaan useampia otteluita maaleillaan, minkä lisäksi hänellä oli vauhtia ja peliälyä rakentaa maalipaikkoja myös ketjukavereilleen. Pystyy operoimaan pienessä tilassa, eikä pelkää mennä ahtaisiin väleihin. Solmi 1+1-vuotisen sopimuksen, jonka optio on seuran käsissä.

Jakob Stenqvist
58 runkosarjaottelua, 6+29=35, -3
3 pudotuspeliottelua, 0+1=1, 0
Ruotsalaispuolustaja ihastutti otteillaan Ässissä kausina 2019–21 tehtyään 32 ja 39 tehopistettä. Aivan ennätyspisteisiinsä Stenqvist ei tällä kaudella yltänyt, mutta ajoittain hän kantoi harteillaan koko Lukko-puolustusta. Pystyi pelaamaan viivassa aktiivista peliä, luomaan jatkuvan syöttöuhan sekä iskemään useampia maaleja tiukoissa paikoissa. Sopimus kattoi vain päättyneen kauden.

Kunniamaininta: Niclas Almari
53 runkosarjaottelua, 3+11=14, +10
2 pudotuspeliottelua, 0+0=0, -1
Almari ei juuri koskaan nouse esille silloin, kun katsotaan tehopisteitä tai tehtyjen maalien määrää, mutta perusvarma puolustaja pelaa omalla hyvällä tasollaan illasta toiseen. Hyvästä oman pään hoitamisesta kertoo tehotilaston lukema +10, jolla hän jakoi Lukon sisäisen pörssikärjen yhdessä Jandricin kanssa. Blokkasi kiekkoja, teki jatkuvasti hyviä pieniä siirtoja kaukalossa ja piti huolen siitä, että vaihtoon ei lähdetä ennen kuin oma alue oli siivottu. Sopimus loppuu tähän kauteen.

Steven Jandric nousi nopeasti raumalaiskannattajien suosikiksi.
Kuva © Ville Tohka

Kauden vasikat

Tuukka Tieksola
52 runkosarjaottelua, 4+14=18, -1
2 pudotuspeliottelua, 0+0=0, -1
Tieksola saapui Raumalle suurin odotuksin, olihan hän pelannut viime kaudella AHL:ssä 52 ottelua tehoin 8+16. Lainasopimuksen turvin syntyi Kärpissäkin vielä 11 otteluun viisi (3+2) tehopistettä ja tämän kauden ajateltiin olevan Tieksolan läpimurtokausi. Toisin kuitenkin kävi. Pisteitä syntyi kyllä 18, mutta kauden aikana nähtiin paljon harhasyöttöjä, pisteettömiä putkia sekä täysiä ohipelejä. Joutui kauden lopulla myös katsomoon. Pelasi Raumallakin lainasopimuksella.

Linus Nyman
55 runkosarjaottelua, 9+13=22, -3
3 pudotuspeliottelua, 0+1=1, -1
Nyman on pelannut Raumalla jo kaudesta 2018–19 lähtien ja hän on ylittänyt 30 pisteen rajan yhteensä kolmesti, mutta tällä kaudella siitä kuitenkin jäätiin. Oli ajoittain todella näkymätön, sai pelata paljon ylivoimaa, vaikka ei juuri tuonut siihen mitään. Kauden aikana paljon pisteettömiä putkia, jolloin katosi kuvasta täysin. Pahimmillaan 18 ottelun maaliton putki. Ei ole noussut ykkösketjun pelaajaksi Raumalla, vaikka toiveita on elätelty jo pitkän aikaa. Sopimus katkolla.

Daniel Lebedeff
29 runkosarjaottelua, 87,72 %, 2,62 pmk, 1 nollapeli
ei pelattuja pudotuspeliotteluita
Viime kaudella HPK:ssa yli 91,5 prosentin varmuudella kiekkoja napannut Lebedeff oli tällä kaudella kuin varjo entisestä. Pelasi hyvin CHL-ympyröissä, eikä hävinnyt otteluajaan ennen puolivälierävaihetta. Siitäkin huolimatta Liigan puolella hän ylipelasi tilanteita päästäen keskimäärin 2,62 maalia ottelua kohden (viime kaudella 2,26). Oli tässä tilastossa Liigassa sijalla 17 ja torjuntaprosentilla mitattuna sija oli 22. Sopimus vielä ensi kaudesta.

Epäkunniamaininnat: Pathrik ja Ponthus Westerholm
59 runkosarjaottelua, 10+14=24, +4 ja 60 runkosarjaottelua, 15+13=28, -2
3 pudotuspeliottelua, 0+0=0, 0 ja 3 pudotuspeliottelua 0+0=0, -1
Westerholmin veljekset otettiin ilolla takaisin Raumalle. Viimeksi koronan päättämällä kaudella (2019–20) Raumalla pelanneet veljekset eivät kuitenkaan päässeet enää samalle tasolle. Ajoittain otteissa näkyi piristymistä, mutta turhan monta kertaa pisteet tulivat ryppäissä, jolloin pisteettömät putket venyivät turhan pitkiksi. Pelasivat lähes koko kauden samassa kentässä, jolloin pelasivat kiekkoa paljon vain toisilleen. Nopeus ei enää samalla tasolla kuin muutama vuosi sitten. Sopimus jatkuu molempien osalta vielä ensi kevääseen.

Lebedeff ei päässyt torjumaan otteluakaan pudotuspelisarjassa TPS:aa vastaan.

Muista tämä nimi

Jami Krannila
48 ottelua, 9+12=21, -5
Krannila pelasi ensimmäisen kautensa Liigassa. Kautta varjosti loukkaantuminen, joka piti hyökkääjän sivussa useamman viikon ajan. Tämän jälkeen ei enää päässyt aivan samalle tasolle, kun ketjukaverit vaihtuivat ja putosi hierarkiassa ajoittain jopa nelosketjuun. Povattiin ennen kauden alkua jopa vuoden tulokas -kilpailun kärkeen, mutta ei yltänyt sinne saakka. Odotettavissa on, että ehjän kesän jälkeen parantaa otteitaan ja on Raumalla ensi kaudella tärkeä pelaaja.

Sopimustilanne

Lukon kaudelle 2024–25 voimassa olevat Liigan pelaajasopimukset

Listaus ei sisällä pelaajia, joiden kauden 2023–24 Liiga-sopimuksessa on optio kaudesta 2024–25.

Daniel Lebedeff maalivahti 2025
Daniel Salonen maalivahti 2025
Pathrik Westerholm hyökkääjä 2025
Ponthus Westerholm hyökkääjä 2025
Jami Krannila hyökkääjä 2025
Oliver Suni hyökkääjä 2025+1
Harri Kainulainen hyökkääjä 2025
Antoine Morand hyökkääjä 2025
Sebastian Repo hyökkääjä 2025
Kim Nieminen hyökkääjä 2025

» Lähetä palautetta toimitukselle