JYP murskaa analyysejä − Marko Virtanen voittamisen ytimessä

LIIGA / Ennakko
Sportin tulee olla edellistä kertaa tehokkaampi paikoissaan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Vaasan Sport joutuu erittäin kovaan testiin perjantaina, kun vastaan asettuu sarjan kuumin joukkue JYP.

JYP on ollut murhaavan tehokas pisteiden valossa jo useita kuukausia. Pelaajamateriaalista on turha etsiä syitä menestykselle, vain ja ainoastaan äärettömän tehokas pelitapa antaa mahdollisuuden nykyiseen tilanteeseen.

JYP on ennen perjantaita sarjataulukossa kolmantena. Äärettömän loukkaantumissuman selvittänyt hurrikaanilauma paiskoo ennakkoanalyyseillä seiniä.

Voitosta voittoon. Marko Virtanen opettaa koko suomalaiselle jääkiekolle "vaikeuksista voittoon -mentaliteettiä".
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

- Meille sisäpiirissä organisaatio on numero yksi. Joukkue, pelaajat ja valmentaja tulee kaiken sen jälkeen.

- Loukkaantumissuman aikana saimme organisaationa hyviä ja huonoja kokemuksia, mutta totta kai sopeuduimme niinä hetkinä myös pelitavallisesti asiaan, kertoi Virtanen.

JYP on saalistanut viimeisestä 18 ottelusta 45 pistettä 54 mahdollisesta. Tilasto on käsittämätön kaikilla mittareilla mitattuna. Marko Virtasen tappavan tehokas pelitapa murskaa arvostelijoiden argumentit illasta toiseen.

- Ei minulla ole yksittäistä asiaa, miksi näin on mennyt. Kaikki JYP-Akatemiasta liigajoukkue JYPiin on sitoutunut tekemään asioita yhdessä, se tuo tulosta.

Päävalmentaja Virtasen mukaan 60:n pelin runkosarja on leikkisästi pidennetty "aika-ajo". Parhaat ratkotaan pudotuspeleissä.

JYPin tehokkuuden salaisuus ei ole edes salaisuus. Menestyvän pelitavan lisäksi voittamisen oppiminen on prosessina pelaajille Jyväskylässä Virtasen alaisuudessa näköjään selkeästi muuta Suomea nopeampaa. Voittamiseen tähtääminen ei pelitavallisesti olet materiaalina aina kaunista, JYP ja Virtanen on tiedostanut sen. Tulokset sulkevat suut kiihkeimmältäkin lätkäseuraajalta.

Sport ja Valtonen – intohimon ja inhimillisyyden sekoitus

Vaasan Sport aloitti Liiga-taipaleensa viime vuonna ja hajuton mauton – yhdistelmät ei ole kaukana totuudesta.

Jokereista Sportin peräsimeen siirtynyt – nykyään analyyttinenkin – tulisielu Tomek Valtonen antaa omalla kompetenssillään Sportille mahdollisuuden menestyä, vaikka materiaali – kuten JYPinkin kohdalla – ei pudotuspelipaikkaa tue.

Taktisesti kannattaa kiinnittää huomiota erityisesti puolustajien avauspelaamiseen. Sport pyrkii ennen kaikkea luomaan ylivoimatilanteen jo ennen omaa siniviivaa.

Valtosen ideologiassa hyökkääminen organisoitua puolustusta vastaan on vihon viimeinen asia. Puolustajat pudottavat harvoin - edes vaihtotilanteessa – oman maalin taakse. Avaaminen pyritään tekemään ennen oman maaliviivan alittamista ylöspäin.

JYP vastaa tehokkuudella

JYP ei ole - kuten jo aiemmin mainitsin – materiaaliltaan edes TOP 6 – joukkue. Virtasen hattuun sulkaa ei tarvitse tarjota, vaan hiustyyliltään vähäeleisen valmentajan ideologiassa menestys kertoo enemmän kuin suuret sanat.
Jos Sport ei kykene tukkimaan oman kenttäpuoliskon viimeistä 40:ää prosenttia, alkaa kellot soida muuallakin kuin Popedan kappaleessa.

Sport ei voita Jyväskylässä, jos kumpikin joukkue suorittaa omalla tasollaan. Vaikka Valtosen ja Sportin pakista löytyy varitaatioita sekä puolustus- että hyökkäyspelaamiseen, ei vaasalaisten kärkijätkät pysty haastamaan – kansankielellä vi**umaista JYP-puolustusta – vaan joutuvat tyytymään 4-5-sektorin maalintekopaikkoihin.

Topi Nättinen tietää miten otteluita ratkotaan hyökkäyspäässä.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto

Sport haastaa pelinopeudessa JYPin, mutta ilman riistoja omalla puolustusalueella vaasalaisilla on kiekonkerääjän rooli. JYP iskee pelitavallaan kontrolloidun pystysuunnankiekon syvinpään sieluun - kipeästi.

Varjoissa tähtien takana

JYP-hyökkääjä Topi Nättinen on saanut pisteisiin suhteutettuna erittäin vähän peliaikaa. JYP-luotsi Virtanen ei näe asiassa elämää suurempaa dramatiikkaa:

- Topi on erittäin lahjakas kiekkoilija hyökkäyssuuntaan. Kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on kuitenkin vielä tekemistä.

- Olen aikanaan ollut hänen kanssaan valmennussuhteessa jo C-juniori-ikäisestä asti, ja tiedän Topin tekevän hyvän liigauran. Henkilökemioista peluuttamisessa ei missään tapauksessa ole kyse, totesi Virtanen painokkaasti.

Seuraa Heitä

Lassi Kokkala #36 |

Keskushyökkääjä

Vahvaa kautta pelaava sentteri on väläytellyt taitojaan entistä paremmin. Tulosta odotetaan jälleen Jyväskylässä.

Mikko Kalteva #7 |

Puolustaja

Jää hieman pakkiparinsa Valtteri Kemiläisen varjoon. Suorittaa illasta toiseen hyvällä tasolla ja sijoittuu hyvin.

» Lähetä palautetta toimitukselle