Hämäläinen taituroi KooKoon voittokantaan

MESTIS / Raportti
Nickerson palasi, KooKoo voitti.
Kuva © Teemu Eirtovaara
Keskiviikkoiltana Tikkurilassa pelasivat vastakkain kaksi hyvin samankaltaisella pelisuunnitelmalla operoivaa joukkuetta. Kiekkokontrollipeliin pyrkivät Kiekko-Vantaa ja KooKoo esittivät yleisölle kiekollisesti varsin laadukkaan kamppailun, joka ratkesi lopulta KooKoon tasokkaampaan yksilöosaamiseen.

KooKoon vaikean alkukauden pirteimmän pelaajan Aatu Hämäläisen panos oli illan ottelussa ratkaisevassa osassa. Hän pelasi erittäin kokonaisvaltaisen ottelun: oli kiekollisesti aloitteellinen, taklasi ja viimeisteli joukkueensa tärkeän toisen maalin. Hän edustikin joukkueensa laadukkainta osaamista aivan ottelun alusta alkaen.

- Saatiin iso voitto vaikeuksien jälkeen. Vastassamme oli todella nälkäinen joukkue, ja toivon voiton vapauttavan joukkueemme peliä jatkossa, KooKoon päävalmentaja Juha Juujärvi myhäili.

Ensimmäinen erä oli pitkään varsin tasainen, mutta kääntyi loppua kohden KooKoolle. Alussa Kiekko-Vantaa piti rohkeasti kiekkoa, mikä palkittiin jo parin minuutin pelaamisen jälkeen, kun Alexander Ruuttu ohjasi kotijoukkueen johtoon. Maalia edelsi tiiviin viisikon hyökkäys, jossa Aleksi Holmberg ja Roy Pihlström avasivat maltillisesti peliä lyhyillä syötöillä ja Toni Pulkkinen karvasi kiekon hyökkäyspäässä.

- Ottelun alussa ilmeemme oli monella tasolla tuoreempi kuin KooKoolla, Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta totesi.

- Hölmöilimme ensimmäisessä erässä pahasti, Juujärvi myönsi.

Kentällä nähtiin kaksi kiekkokontrolliin pyrkivää joukkuetta, joiden suurimmat erot ilmenivät lähinnä kiekonriistojen jälkeisissä tilanteissa. Kiekko-Vantaa pyrki pelaamaan poikkeuksetta riiston jälkeen ylöspäin, kun taas KooKoo rauhoitti aika ajoin peliä palauttamalla kiekon alaspäin, jos tilanne näytti hyökkäyssuuntaan epävarmalta.

KooKoo sai erän vanhetessa pelaamisensa yhä parempaa kuosiin, ja se tasoittikin ottelun vielä ensimmäisen erän aikana. Holmberg jätti kiekon huolimattomasti oman maalin takana Hämäläiselle, jonka syötöstä Jan-Mikael Juutilainen iski kiekon maaliin.

Erän lopulla Jiri Veistola ajoi/ajautui päin Mikko Rämöä, minkä vuoksi Matt Nickerson tuuppasi Veistolan jäähän. Veistolan eittämättä harkittu tempaus tuotti räjähdysherkälle Nickersonille jäähyn. Kauden ensimmäisen runkosarjapelinsä pelannut Nickerson liikkui vielä varsin kankeasti, mutta hänen kiekollinen varmuutensa parani ottelun edetessä. Puolustuspäässä mies esiintyi uhrautuvasti.

- Nickerson on hieman maineensa vanki. Tänään hänen saamansa jäähyt olivat ansaittuja, mutta hän haluaa kehittyä pelaajana ja uskon, että hän pystyy vielä kauden aikana kovaan, mutta sääntöjenmukaiseen peliin, Juujärvi sanoi.

Erän loppusekunneilla Kiekko-Vantaa apuvalmentaja Marko Tuomainen lensi ulos pelistä potkaistuaan jäälle fläppitaulun. Erikoinen tilanne sai päävalmentajalta varsin inhimillisen selityksen.

- Tilanne oli koominen, sillä fläppitaulu oli laskettu penkillä väärään paikkaan, josta Tuomainen potkaisi sen vahingossa jäälle. Erikoinen tilanne, joita ei saisi tapahtua. Ei ottelu siihen kuitenkaan ratkennut, Kangasalusta kertoi.

Hämäläinen nousee esiin

KooKoo ratkaisi ottelun toisessa erässä, joka oli kuitenkin pelillisesti tasainen. Molemmat joukkueet pelasivat nautinnollista hyökkäyspeliä pitkine syöttöketjuineen, mutta KooKoon parempi keskialueen puolustaminen käänsi maalipaikat sen eduksi. Näyttävyydestä huolimatta Juujärvi ei ollut joukkueensa hyökkäyspelaamiseen täysin tyytyväinen.

- Hyökkäämisemme oli vielä tukkoista, mutta puolustuspeliimme olen tyytyväinen. Keskialueen trap-pelimme toimi tänään hyvin. Pelaajien työmäärä alkaa olla hyvällä tasolla, ja perusasiat, kuten takakarvaus, on saatu hiljalleen kuntoon. Olemme olleet viime ajat hieman liiaksi kiekollisen pelimme vankeja, Juujärvi tiivisti. 

Vierasjoukkueen toinen maali syntyi hieman erikoisesti, kun Kiekko-Vantaa pelasi syvällä hyökkäysalueella, ja syntyneestä irtokiekosta Hämäläinen pääsi läpiajoon ja iski maalin Frans Tuohimaan längistä. Hämäläinen oli muutamaa sekuntia aiemmin heittäytynyt vastustajan valelaukauksen eteen ja pelannut itsensä tilanteesta ulos. Ryntäily kuitenkin palkittiin tällä kertaa.

Erän tasaisuutta kuvasti maalia seurannut vaihto, jossa Saku Salmela ohjasi kiekon tolppaan. Salmelan kenttä olikin tänään vantaalaisten pirtein.

Voittomaali nähtiin toisen erän loppupuolella, kun Tomi Tuomisto pääsi iskemään ylivoimalla kiekon maaliin Tuohimaan eteensä pudottamasta kiekosta.

Kolmannessa erässä KooKoo näytti jo jäädyttävän turvallisesti kahden maalin johtonsa, mutta muutama minuutti ennen erän loppua Jokerien puolustaja Petteri Lindbohm iski lainaseuransa kavennuksen. Kotijoukkues saikin loppuminuuteilla hyvän paineen, mutta tasoitusmaali jäi syntymättä. Kangasalusta oli tappiosta huolimatta varauksin tyytyväinen omiensa esitykseen.

- Pelissämme alkoi ilmetä haluamiani elementtejä. KooKoo pelasi kypsän pelin ja ansaitsi voittonsa, Kangasalusta päätti.

KooKoon paidassa kautensa avasivat Nickersonin lisäksi Matias Loppi ja Pasi Salonen. Loppi sai paljon vastuuta ylivoimallakin, ja selviytyi urakastaan kiitettävästi. Pehmeäkätisestä Lopista on KooKoolle runsaasti hyötyä, mikäli hän jää joukkueeseen koko kaudeksi. Lopin sisääntulo joukkueeseen on ollut ilmeisen vaivaton, sillä mies tuntui hallitsevan Juujärven pelisuunnitelman ennen kaikkea hyökkäyspelaamisen osalta. Salosen pitkä pelaamattomuus puolestaan näkyi, ja miehellä oli muutamia väläytyksiä lukuun ottamatta vielä matkassa enemmän vauhtia kuin suoritusvarmuutta.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle