Ville Vahalahti – synkän syksyn valopilkku

LIIGA / Haastattelu
Ville Vahalahti on kolmentoista ammattilaiskautensa aikana kokenut Palloseuran hienoimmat ja huonoimmat ajat. Suomen mestaruutta seurannut syksy on ollut harvinaisen synkkä, mutta TPS-kapteenilla riittää uskoa parempaan.

Ville Vahalahdella on takanaan pitkä ura ammattilaisena. Kuluva kausi on 33-vuotiaalle laiturille jo kolmastoista, TPS-paidassa kahdestoista. SM-liigakokemusta löytyy kolmen Suomen mestaruuden ja lähes kuuden sadan ottelun verran. Harva aikakausi on ollut yhtä synkkä kuin viimeiset kuukaudet.

Viime kausi oli pisteiden valossa Ville Vahalahden uran paras. Kapteenin C:n rintaansa täksi kaudeksi saanut Vahalahti teki kuudenteen sijaan päättyneessä runkosarjassa 47 tehopistettä.

Myös kausi 2010–2011 on lähtenyt käyntiin erinomaisesti. 21:n ottelun jälkeen 20 tehopistettä ja seitsemäs sija SM-liigan pistepörssissä on melkoinen saavutus, varsinkin joukkueessa joka on kerännyt kolmetoista sarjapistettä ja tehnyt ainoastaan 45 osumaa.

– Onhan tämä mennyt hyvin mutta kun joukkueena ollaan tässä tilanteessa niin ei siihenkään voi hirveän tyytyväinen olla. Sitten kun joukkueella menee hyvin, niin pystyy nauttimaan niistä omista tehoistakin, Vahalahti toteaa.

Viimeistelijästä tarjoilijaksi

Vahalahden tämän kauden kahdestakymmenestä tehopisteestä vain neljä on maaleja ja TPS-kasvatin rooli on alkukaudella ollut lähempänä tarjoilijaa kuin viimeistelijää. Vahalahden tehot eivät ole aiemminkaan olleet erityisen maalipainoitteisia, mutta tämän kauden jakauma on toistaiseksi suurin. Viime kauden tapaan Sami Venäläisen kanssa saman ketjun laidalla viilettänyt TPS-kippari uskoo roolinmuutoksen johtuvan keskushyökkääjän vaihtumisesta.

– Kyllä se rooli on ehkä muuttunut vähän enemmän tarjoilijaksi. Viime kaudella siinä oli vieressä syöttelijä (Ilari Filppula) mutta nyt kun on ollut maalintekijä (Mario Valery-Trabucco) sentterinä niin ketjun mukaan pitää itsekin vähän mukautua.


Ville Vahalahden luistin on kulkenut TPS:n sukelluksesta huolimatta.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Tällä hetkellä TPS majailee edelleen sarjataulukon viimeisenä. Matkaa alempaan pudotuspeliviivaan on yksitoista pistettä ja kolmantenatoista oleva SaiPa on kahdeksan pisteen päässä. Vaikka mustavalkoiset antoivatkin muille melkoisen etumatkan, on tasoitus hiljalleen alkanut kaventua. Vahalahden mukaan TPS ei kuitenkaan laskelmoi liikaa tässä vaiheessa kautta.

– Totta kai me tähdätään edelleen playoffeihin mutta nyt mennään ihan peli kerrallaan eikä ruveta miettimään hirveän pitkälle.

TPS:n tuskaisella alkukaudella käytännössä jokainen osa-alue on alisuorittanut ja lopulta päävalmentaja Heikki Leime uhrattiin ja Riku-Petteri Lehtonen otti valmennusvastuun.

– Joukkueen työtapoihin valmentajanvaihdos ei ole tehnyt mitään mullistavia muutoksia. Totta kai Riku on nyt tuonut omia reenejään ja "Unskin" kanssa tehtiin erilaisia reenejä, eli treenaamisessa se on kyllä näkynyt.
Viime viikon voitto Pelicansista oli ensimmäinen kerta koko kauden aikana, kun TPS onnistui maalinteossa ennen vastustajaansa. Aikaisemmin vastapuoli on monesti mennyt menojaan jo aikaisessa vaiheessa.

– Siihen voisi tietty luetella aika monta syytä. Mitä noita tilastoja olen katsellut niin avausmaalin merkitys on ollut kovakin tällä kaudella. Meihin se on heijastunut vielä ekstrakovaa. Aina kun ei olla tehty avausmaalia niin on hävitty pelit mutta kun on tehty niin ollaan voitettu.

Edessä tärkeät viikot

Ennen maajoukkuetaukoa TPS pääsi vihdoin voittojen makuun. Ensimmäistä kolmen pisteen voittoaan turkulaiset joutuivat odottamaan aina 19. otteluun asti. Viime tiistaina Pelicans kaatui kotona 5-0 ja lauantaina 4-1-voitto Kärpistä toi TPS-leiriin täyden pistesaaliin toisen kerran.

– Hyvä että saatiin nyt voittoja alle ennen paussia ja nyt on hyvä paikka kunnon treeniviikolle. Meillä on ollut aikamoinen rumba ja nyt päästään huolella treenaamaan kovaa.

TPS:n kausi jatkuu ensi tiistaina vieraspelillä Ilvestä vastaan. Tampereen-visiitti on tavallista pidempi, sillä heti torstaina turkulaisia Hakametsässä isännöi Tappara. Päälle vielä kolmas peräkkäinen vieraspeli, lauantaina SaiPaa vastaan, ja Palloseuralla on edessään todellinen kohtalon viikko.

– Lähdetään sinne samalla draivilla kuin mikä on noihin kahteen kotipeliin saatu. Jos sitä peliä pystytään jatkamaan niin kyllä mä uskon että vieraspeleistä alkaa kanssa tulla pisteitä.

TPS:n pistesaldo vieraspeleistä on edelleen nollilla ja maalierokin kaksikymmentä osumaa pakkasella. Vaikeuksista huolimatta Vahalahti uskoo vieraspisteiden löytävän tiensä Turkuun.

– Ollaan tosi huonosti pelattu vieraspelit ja selkäranka on katkennut aika helposti heti kun kaveri on tehnyt maalin. Uskon silti että ollaan nyt opittu ja henkisesti vahvempia kun saatiin voitot alle.

» Lähetä palautetta toimitukselle