Mielipide

Painuuko Mestis takaisin unholaan?

MESTIS / Kolumni
Viime kausi oli kituvalle Mestikselle mediahuomion kannalta elintärkeä. Mihin suuntaan mennään ensi kaudella, kun sarja kutistuu vähintään kolmella joukkueella?

Koko jääkiekkoyhteisö kohahti viime vuoden toukokuussa, kun Jokerit sai lisenssin Mestikseen. Mielipiteitä jakava seura palasi Suomen kentille ja täyttämään halleja ympäri maakuntia. Moni muistaa myös kauden avausottelun, jossa Jokerit kohtasi toisen sarjan jättiläisen, Kiekko-Espoon. Metro-Areena oli pakattu täyteen kansaa, ja kamppailu jätti valtakunnan medioissa varjoonsa samaan aikaan pelatun Jukurien ja Ässien välisen Liiga-ottelun.

Mielenkiintoa kaudessa riitti myös siksi, että Kiekko-Espoon tiedettiin jo hyvissä ajoin nousevan sarjaporrasta ylemmäs sesongin päätteeksi. Joukkueen edesottamuksia seurattiin suurennuslasin kanssa. Kausi päättyi heidän osaltaan pronssiin.

Kun Jääkiekkoliitto jakoi tällä viikolla ensi kauden Mestis-lisenssit, listalta puuttui paitsi luonnollisesti Liigaan nouseva espoolaisjoukkue, mutta myös Tampereen KOOVEE. Perinteikäs seura ajautui taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen, eikä tiettävästi juuri siksi voinut jatkaa sarjassa. Se ei myöskään tavoittanut kunnolla jalansijaa kaupungissa, jota Ilves ja Tappara hallitsevat. Kolmas sarjasta poistuva joukkue on karsintaputoaja FPS, jonka tilalle ei tullut paikkaajaa.

Listalta puuttui myös TUTO, jonka lisenssi on tällä hetkellä vain ehdollinen. Tämä seikka toki korjautunee ennen syksyä, ja Turku nähdään totutusti Mestis-kartalla ellei kummia tapahdu.

Näistä kahdesta poistujasta KOOVEE ei tilanteensa harmillisuudesta huolimatta vie todennäköisesti isossa kuvassa mitään pois sarjan kiinnostavuudesta, mutta Espoon kokoisen seuran lähteminen tekee varmasti kipeää. Neljän vuoden pituisen Mestis-taipaleensa aikana joukkue ehti nousta kiinnostavaksi vierailijaksi maakunnissa ja toi puoliammattilaissarjaan uutena mausteena nopeatempoisemman pelityylin, johon toisten oli pakko vastata pärjätäkseen.

Kaikkien aikojen kauden päättyessä on istuttava alas ja mietittävä, miten toiseksi korkein sarjataso pysyy jatkossakin eloisana ja varteenotettavana viihdetuotteena muutenkin kuin keskikokoisten kaupunkien ainoana yleisötapahtumana marraskuisena keskiviikkoiltana. Jokereiden tuoma uutuudenviehätys tuli ja meni, mitä seuraavaksi?

On syytä muistaa, että myös tuleva kausi tuo kaikesta tästä huolimatta paljon mielenkiintoista seurattavaa. Jokerit ei ole enää uusi asia, mutta lähtee toiseen Mestis-sesonkiinsa varmasti suurin satsauksiin, jonka lisäksi takaisin remontoituun kotihalliinsa palaava Kiekko-Pojat lyö säästökauden jälkeen jälleen euroja pöytään menestyksen toivossa. Katseet kääntyvät varmasti myös vahvoihin suosikkeihin, eli Ketterään ja IPK:hon. Joukkuemäärän vähentyessä kahdella sarjan tasoerojen voi olettaa kutistuvan, ja kilpailu vain kovenee.

Tulevalla kaudella tarjolla on mestaruuden lisäksi myös karsintasarja Liigan playout-sarjan häviäjää vastaan. Saako tämä aikaan uutta kiinnostavuutta sarjassa vai onko Mestiksen paikka toissijaisena täytteenä kiekkoihmisten arjessa? Tuleva kausi sen näyttää.

» Lähetä palautetta toimitukselle