Ilmiömäistä turnausta pelaava Theo Lindstein haluaa palauttaa Ruotsin kultakantaan 12 vuoden tauon jälkeen

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Lindstein on ollut turnauksen yksi parhaista puolustajista.
Kuva © Tiia Mahkonen
Ruotsi eteni alle 20-vuotiaiden MM-kisojen loppuotteluun torstaina kaatamalla Tšekin loppuunmyydyn kotiyleisön edessä lukemin 5–2. Yksi Juniorkronarnan suurista sankareista oli tehot 1+1 merkkauttanut Theo Lindstein.

Ruotsi selvitti tiensä nuorten MM-finaaliin kotijäällään Göteborgissa kaatamalla välierässä Tšekin lukemin 5–2. Yhtenä Juniorkronarnan johtohahmoista ottelussa hääri erinomaista turnausta pelaava Theo Lindstein, joka merkkautti ottelussa tehot 1+1.

Lindstein sadatteli Ruotsin heikkoa alkua ottelulle, mutta nousujohteinen kolmannen erän ylivoimaiseen ylikävelyyn huipentunut tasonnosto saa puolustajalta kiitokset.

– Tämä tunne on aivan huikea. Emme pelaneet ottelun alussa niin hyvin kuin olisimme voineet, mutta paransimme paljon ottelun kuluessa. Etenkin päätöserä oli erinomainen meiltä, kun teimme kolme maalia, Lindstein kiittelee.

Ruotsi on kaikin puolin valmis perjantai-illan loppuotteluun.

– Meidän pelimme on vahvaa tällä hetkellä. Kaikilla on erinomainen tunnelma, enkä malta odottaa huomista loppuottelua.

Lindsteinin tarina välierävoiton avainpelaajaksi päätymisestä on poikkeuksellinen. Häntä ei nimetty isäntien varsinaiseen kisajoukkueeseen, mutta 18-vuotias nousi kokoonpanoon korvaamaan aivotärähdyksen takia turnauksesta pois jäänyttä Jakob Norénia. Lindstein on noussut miltei korvaamattomaksi Ruotsille, sillä hän johtaa turnauksen puolustajien pistepörssin lisäksi myös tehotilastoa (+11). 

Läpi turnauksen yksi Ruotsin avainhahmoista ollut Lindstein puhuu kuitenkin omasta suorituksestaan vaatimattomasti.

– Yritän vain keskittyä siihen, miten itse pelaan ja mitä voin antaa joukkueelle. Kuljen hyökkäyksen mukana ja pyrin operoimaan pelin avaajana puolustuksellemme.

 Tähän asti on mennyt hyvin, mutta meidän täytyy pelata turnauksen paras peli huomenna, jotta voimme voittaa mestaruuden. En oikeastaan pysty keskittymään omaan pelaamiseeni tällä hetkellä, sillä joukkueen menestys on tärkeintä.

Yksi avaintekijä Lindsteinin korkeaan suoritustasoon kuitenkin on. Puolustajan itseluottamus on kohonnut korkealle tehokkaan Allsvenskan-kauden jälkeen Brynäsissä.

– Itseluottamukseni oli huipussaan tänne tullessani, sillä olen pelannut mielestäni hyvän kauden Brynäsissä. Olen pyrkinyt ottamaan seuratasolta hyvät asiat mukaani tänne ja keskittyä pieniin kehityskohtiini.

– Mielestäni turnaukseni on sujunut todella hyvin tähän mennessä, mutta en halua katsoa liian pitkälle eteenpäin, sillä huomenna on vielä loppuottelu edessä.

Finaalivastustajalla "ei ole väliä"

Lindstein on NHL-seura St. Louis Bluesin ensimmäisen kierroksen varaus viime kesältä. Blues onnistui varaustilaisuudessa, sillä seuraan myös ennen Lindsteinia avauskierroksella varatut Dalibor Dvorský ja Lindsteinin maanmies Otto Stenberg ovat kylväneet tuhoa Göteborgissa.

– Blues teki erinomaista työtä varaustilaisuudessa viime kesänä, Lindstein virnistää.

Lindstein kuitenkin jakaa kiitosta erityisesti Skandinavium-areenaa pitkin turnausta hurmanneelle Stenbergille.

– Me olemme kaikki hyviä pelaajia, ja meillä oli todella hauskaa Bluesin kehitysleirillä kesällä. On mukavaa nähdä, että Otto on mukana joukkueessa. Olemme tunteneet jo pitkään ja hänen kanssaan on ilo pelata.

Perjantain loppuottelu tulee Ruotsille lepoedusta huolimatta nopeasti. Avain valmistautumiseen on Lindsteinin mukaan pienissä, mutta sitäkin tärkeämmissä asioissa.

– Illalla on luvassa vain pieniä juttuja, kuten syömistä, verryttelyä ja lepoa. Meidän täytyy levätä niin paljon kuin voimme, jotta olemme huomenna mahdollisimman valppaana.

Moni ruotsalainen on jo herätellyt toiveita mahdollisesta unelmafinaaliparista. Ruotsi saa loppuottelussa vastaansa joko Yhdysvallat tai sen jo kertaalleen alkulohkossa kohdanneen Suomen.

Erityisesti Jani Nymanin hyssyttelytuuletus aiheutti ruotsalaisissa tunteidenpurkauksia joukkueiden alkulohkokohtaamisen jälkeen ja moni joukkueen pelaaja ilmoittikin odottavansa uusintaottelua rakkaasta naapurista.

Lindstein pitää kuitenkin jalat maassa, eikä hänelle ole väliä, kumpi toisen välieräparin joukkueista haastaa kisaisännän perjantaina.

– Olen sanonut jo aiemmin, minulle sillä ei ole väliä. Keskitymme vain itseemme ja siihen, miten voimme voittaa finaalin.

2012 ei unohdu

Ruotsi on voittanut turnauksen historian aikana vain kaksi alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruutta, vuosina 1981 ja 2012. Odotus edellisestä kullasta nykypäivään on venynyt jo kovalla tahdilla NHL-lupauksia ulos puskevan maan tasolla pitkäksi, mutta Lindstein painottaa, ettei joukkue ota painetta pitkästä kullattomasta putkesta tai sen katkaisemisesta.

– Totta puhuen, me emme oikeastaan edes mieti sitä tällä hetkellä. Tiedämme, kuinka hyviä olemme. Huomisesta tulee hyvä peli ja toivon, että voimme olla voittavalla puolella huomenna.

Vuoden 2012 nuorten MM-finaali Venäjää vastaan on jäänyt monelle Göteborgin kotiyleisöä villitsevälle keltapaidalle mieleen. Myös Lindstein muistaa mestaruusottelun. Mieleenpainuvin muisto puolustajalla ottelusta on NHL-tähti Mika Zibanejadin jatkoaikaosuma, joka ratkaisi kullan Ruotsille.

– Muistan sen ottelun kyllä! Olimme myöhään hereillä isäni kanssa, ja katsoimme sen ottelun. Kun Zibanejad teki voittomaalin, muistan vaan hyppineeni ja kiljuneeni.

Lindstein toivoo Ruotsin kanavoivan taannoista mestarijoukkuetta perjantaina.

– Se oli huikea peli ja hyvä muisto. Toivon, että voimme toistaa sen saman huomenna, Lindstein päättää tyytyväisenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle