USA ilman Matthewsia ei ole heikko – viime kisojen floppipelaajakin saa uuden mahdollisuuden

MAAJOUKKUE / Artikkeli
DeBrincatilla oli viime kisoissa huonoa tuuria ja töppäyksiä.
Helsingin kisoissa vuosi sitten pronssille yltänyt USA:n nuorten joukkue on pullollaan NHL:n varaustilaisuudessa aikaisin poimittuja pelaajia.

USA:n nuoret lähtevät turnaukseen eniten hyökkääjistä huipputasoisella ryhmällä. Joukkueen puolustus on lievä kysymysmerkki, mutta maalivahdit luotettavia. Tavoitteeksi joukkueelle voidaan asettaa vain kultamitalin metsästys.

Viime talvena Helsingissä pronssia voittaneista pelaajista on mukana viimeisessä leirityksessä viisi kappaletta. Yhdysvaltojen joukkue nimetään lopullisesti jouluaattona. Viime kisojen kovimmat nimet Auston Matthews ja Zach Werenski eivät ole enää mukana, mutta heikommaksi joukkuetta on kokonaisuutena turha sanoa. Hyökkääjien suhteen kyseessä on jopa leveämpi joukkue kokonaisuutena, vaikka pari avainmiestä jättää kisat väliin myös loukkaantumisen takia.

USA:n kapteenit nimettiin jo vajaa viikko ennen ensimmäistä peliä. Luke Kunin johtaa C rinnassaan ja A:ta hänen rinnallaan kantavat Colin White sekä Charlie McAvoy.

DeBrincatin uusi mahdollisuus

Vuosi sitten suurin odotuksin läpimurtoa sekä tulevaa ykkösvarausta hakemaan lähtenyt Alex DeBrincat oli yksi Helsingin kisojen pahimmista flopeista. Laitahyökkääjä saalisti viidessä pelissä kuitenkin vain yhden syöttöpisteen ja ehti tulla myös ulosajetuksi ottelussa Kanadaa vastaan.

Varausnumero tipahti toiselle kierrokselle, jossa hänet tosin poimi todennäköisesti mieluisa joukkue Chicago Blackhawks. Nimi raapustettiin jo tulokassopimuksen paperiin tänä syksynä.

Tällä kaudella pienikokoinen (171 cm) DeBrincat on jatkanut myllerrystään OHL:ssä. NHL on ajankohtainen todennäköisesti vasta parin kauden päästä, mutta 60 tehopistettä 28 ottelussa eivät ole jääneet varmasti huomaamatta. Maalin lähettyvillä tehokkaan ja tarkasti laukovan DeBrincatin tulevat ketjukaverit tulevat varmasti viihtymään tehodynamon kanssa.

Hän saa sentterikseen mahdollisesti Coyotesin viime kesän ykkösvarauksen Clayton Kellerin, joka poimittiin koko tilaisuuden seitsemäntenä. USA:n leiriryhmässä on peräti yhdeksän ensimmäisen kierroksen varausta kahdelta viiime kesältä. Keller ja viime vuonna seitsemän pistettä yhtä monessa ottelussa kerännyt Colin White kamppailevat joukkueen ykkössentterin roolista.

Heiluva puolustus kaipaa Werenskin kaltaista johtajaa

Viime vuonna Werenskin isojen minuuttien (usein puoli tuntia per ottelu) varassa huhkinut USA:n puolustus ei saa etukäteisarvioissa erityisiä kehuja. Selkeät kulmakivet puuttuvat, vaikka Boston Bruins käyttikin viime kesän 15. vuoron huutamalla Charlie McAvoyn nimen.

McAvoy on luotettava kärkipuolustaja tässä ryhmässä, mutta se ei välttämättä tarkoita Werenskin kaltaista esimerkkiä ja tiukoissa paikoissa nousemista kuten viime vuotisen USA:n ykköspelaajalla. Toinen luottopakki Ryan Lindgren on myös enemmän kahden suunnan puolustaja kuin hyökkäävä pakki, vaikka saattaakin näissä kisoissa kerätä jokusen pisteen hyökkäyksen tukena. Kovimmat kiekolliset ratkaisut saattavatkin löytyä tiukassa paikassa muiden pelaajien lavasta.

Siihen rooliin tyrkyllä on vähemmän tunnettu Adam Fox, joka on Calgary Flamesin kolmannen kierroksen varaus viime kesältä. Foxin kiekollinen pelaaminen on tuottanut mukavat 16 pistettä 11:ssä ottelussa kuluneella yliopistokaudella.

Pakiston yllättäjäksi on tyrkyllä Columbus Blue Jacketsin Seth Jonesin veli Caleb Jones. Oilersin toissakesän varaus neljänneltä kierrokselta on tänä vuonna kerännyt tehoja melkein piste per peli tahdissa ja saattaa murtautua turnauksessa top 4 -rooliin joukkueessaan.

Pikkuveli aikoo ponnistaa isoveljen ohi

USA:n päävalmentaja Bob Motzkon tärkein tehtävä turnauksessa on löytää erilaisia joukkueita vastaan toimiva pelitapa sekä kuumia pelaajia lyhyen ajanjakson myllerryksiin. Joukkueen todennäköinen maalivahtikaksikko Tyler Parsons - Joseph Woll on luotettava, muttei lähtökohtaisesti kisojen ykköskaksikko. Jake Oettinger saanee tilaisuutensa vasta vuoden päästä.

Eniten joukkuetta seuraavilla riittääkin mielenkiintoa siihen, millaiset yhdistelmät joukkueeseen asetetaan leveästä hyökkäysmateriaalista. Aiemmin senttereistä ohuehko joukkue on nyt enemmän kuin lastattu keskustan osalta. Senttereistä seurattavaa on puolestaan siinä, kuinka laajoja rooleja ykköspakit miehittävät erikoistilanteissa, vai jaetaanko sitä vastuuta enemmän kärkimiesten taakse.

USA on Kanadan lohkossa kisojen kovimpia haastajia isäntämaan joukkueelle. Niin kova, että haastajasta on vaikea puhua. Kanadaa lukuunottamatta USA lähtee kuitenkin otteluihinsa ennakkosuosikkina, olivat Motzkon ketjut sitten missä muodossa tahansa.

» Lähetä palautetta toimitukselle