NHL-puolustajien topit ja flopit: Useat kokeneet pelaajat ovat nostaneet tasoaan − John Carlson häikäisee kirkkaimmin

NHL / Artikkeli
John Carlson on ollut kuuma nimi kauden ensimmäisellä puoliskolla.
Kuva © Getty Images

Topit

1.) John Carlson, Washington Capitals

Carlson on dominoinut alkukautta puolustajan tontilta pelaamalla yli piste per peli -tahdilla. Yhdysvaltalainen on tehnyt 40 ottelussa huimat 50 tehopistettä, joista 35 on syntynyt tasaviisikoin. Tuttuun tapaan Capitalsin ykkösylivoiman viivapelaajana operoiva Carlson on siis tuottanut ylivoimalla 15 pistettä. Koko NHL:n pistepörssissä Carlson on yhdeksäntenä ja puolustajien pistepörssiä Carlson johtaa 11 tehopisteen kaulalla.

Natural Stat Trickin mukaan Carlson on aloittanut tasakentällisin vaihtonsa hyökkäysalueelta 55,25-prosenttisesti. Tämä on omalta osaltaan edesauttanut Capitals-puolustajan hurjaa virettä hyökkäyspelillisesti.

Kokonaisvaltaisesti laadukas puolustaja on tämän hetken ykkösehdokas parhaalle puolustajalle annettavan Norris Trophy -palkinnon voittajaksi ja hän on noussut erityisesti tämän kauden aikana vahvasti esille, kun puhutaan NHL:n parhaasta puolustajasta.

2.) Roman Josi, Nashville Predators

Odotuksia huonomman alkukauden pelanneen joukkueen ykköspuolustaja saa omalta osaltaan puhtaat paperit. Yli piste per peli -tahdilla pelaava Josi on ollut ylivoimaisesti joukkueensa paras pelaaja. Joukkueen sisäistä pistepörssiä 12 pisteellä johtava sveitsiläispuolustaja on kuulunut koko uransa NHL:n puolustajien parhaimmistoon, mutta tällä kaudella meno on ollut erityisen hurjaa.

Josi on iskenyt parhaalla kaudellaan 61 tehopistettä, mutta jos alkukauden tahti jatkuu, nuo lukemat menevät uusiksi. 38 peliin 39 pistettä paukuttanut Josi löytyykin puolustajien pistepörssin toiselta sijalta. Peliaikaa joukkueen kapteeni on kellottanut kaikki pelitilanteet huomioiden keskimäärin 25 minuuttia ja 24 sekuntia ottelua kohden.

Josi laukoo joukkueen puolustajista eniten, ja hänen ollessaan jäällä joukkueen suhteellinen maaliodottama on yli 60 prosenttia. Monipuolinen puolustaja on osoittanut kauden ensimmäisellä puoliskolla, että hän on ensi kaudella voimaan astuvan sopimuksensa arvoinen. Uuden sopimuksen myötä vuosittainen palkka kohoaa 9,059 miljoonaan dollariin.

3.) Alex Pietrangelo, St. Louis Blues

Viime keväänä Stanley Cupin voittaneella Pietrangelolla ei mestaruuskrapulasta ole tietoakaan, kuten ei myöskään joukkueella. Laadukkaasti kahteen suuntaan pelaava isokokoinen 29-vuotias kanadalaispuolustaja on matkalla uransa ennätyspisteisiin niin maalien kuin syöttöjenkin osalta. Pietrangelo on viimeistellyt 40 otteluun 31 pistettä, joista 14 on syntynyt ylivoimalla. Pietrangelo johtaakin joukkueen sisäistä pakkien pistepörssiä suvereenisti, sillä kaulaa seuraavana tulevaan Colton Paraykoon on roimat 18 pistettä.

Tasaisesti sekä hyökkäys- että puolustuspäässä aloittavan Pietrangelon laukaisuhallinta- ja maaliodottamalukemat ovat positiivisen puolella. Joukkueen ykköspuolustaja on pelannut hieman yli 24 minuuttia ottelua kohden, mihin lukeutuvat myös reilut yli- ja alivoimaminuutit.

Pietrangelo on Bluesin tärkeä kivijalka, ja joukkueen kapteeni onkin tällä hetkellä yksi parhaista yleispuolustajista koko NHL:ssä.

4.) Dougie Hamilton, Carolina Hurricanes

Carolina Hurricanesissa toista kautta pelaava Hamilton on löytänyt peliinsä aivan uuden vaihteen. Viime kaudella hän teki 82 otteluun 39 pistettä, kun nyt tällä kaudella 39 pelatun ottelun jälkeen pisteitä on kasassa jo 36 kappaletta, joista 12 on syntynyt ylivoimalla. Pakkien pistepörssin neljäntenä majaileva ja uransa parasta kautta pelaava kanadalaispuolustaja nauttii Hurricanesin pelitavasta, joka perustuu vahvasti taitoelementteihin ja kiekonhallintaan.

Hamiltonin Corsi-lukema tasakentällisin, 57,87 prosenttia, on vakuuttavaa luettavaa alkukauden osalta. Tähän vaikuttaa myös joukkueen pelitapa, jossa kiekkokontrolli on suuressa osassa. Hamilton on kuitenkin myös oman osansa tehnyt joukkueen hyvien otteiden eteen, sillä vähintään 500 minuuttia pelanneista puolustajista Hamilton on laukonut eniten, ja hänen henkilökohtainen maaliodottamansa on paras lukemalla 8,92.

Isokokoinen ja vasta 26-vuotias Hamilton on tällä hetkellä hinta-laatusuhteeltaan yksi NHL:n parhaista puolustajista. Samanlaisten otteiden jatkuessa vielä tämän ja ensi kauden kattavan sopimuksen 5,75 miljoonan dollarin kausiansiot tulevat kasvamaan reilusti.

Dougie Hamiltonin peli-ilo on korkealla.
Kuva © Getty Images

5.) Cale Makar, Colorado Avalanche

21-vuotias tulokaspuolustaja on jatkanut siitä, mihin viime kauden pudotuspeleissä jäi. 31 peliin 29 pistettä tehnyt kanadalaispuolustaja on häikäissyt hyökkäyspään taidoillaan NHL:n seuraajia ja on noussut Avalanchen ykköspuolustajaksi, ainakin tehojen osalta. Puolustajan tehoista ylivoimalla on syntynyt 12, mikä on hieman yli 40 prosenttia kokonaispistesaldosta.

Avalanchen ykkösparissa Samuel Girardin kanssa operoiva Makar on lyhyen NHL-uransa aikana noussut jo Calder-keskustelun ohella Norris Trophy -spekulaatioihinkin ja on paikannut paremmin kuin hyvin Toronto Maple Leafsiin lähteneen Tyson Barrien jättämää aukkoa joukkueen puolustuksessa tekemällä tulosta tasaiseen tahtiin.

Keskimäärin 20 minuuttia ja 26 sekuntia ottelua kohden operoiva puolustaja on aloittanut tasakentällisin vaihtonsa hyökkäysalueelta 67,47-prosenttisesti, ja vahva hyökkäyspeliin painottuva peluutus onkin Makarin kohdalla toiminut.

Flopit

1.) P.K. Subban, New Jersey Devils

Kesällä Predatorsista Devilsiin siirtynyt Subban ei varsinaisesti ole täyttänyt hänelle asetettuja odotuksia. Yhdeksän miljoonan dollarin kausipalkkaa nauttiva kanadalaispuolustaja on tehnyt 38 otteluun vaivaiset seitsemän tehopistettä ja vain kolme maalia. On selvää, että häneltä odotetaan peruspelin parantamisen lisäksi myös raakaa tuloksentekoa. Devilsin kausi ei sekään ole ollut ruusuinen, mutta ei Subban ole sitä ainakaan auttanut.

Subbanin ollessa jäällä sekä kiekonhallinta- että maaliodottamatilastot ovat negatiivisia. Tämä on hälyttävää, sillä Subbanin pitäisi olla Devils-puolustuksen kiekollinen ykköspuolustaja ja johtaa peliä. Sen sijaan kanadalaisen ollessa jään valtaa lähinnä sekasorto ihmeellisten kiekonmenetysten ja typerien jäähyjen seurauksena.

Kanadalaispuolustajan osakkeet ovatkin laskeneet parin viime kauden aikana paljon niin pelillisten otteiden kuin kentän ulkopuolisten huhujenkin seurauksena. Huhut liittyvät lähinnä ongelmiin pukukopin sisällä, sillä Subbanin persoona ei nimittäin ole se kaikkein vähiten tilaa vievä. Vielä seuraavat kaksi kautta isolla sopimuksella pelaava puolustaja ei ole myöskään helppoa kauppatavaraa.

2.) Tyler Myers, Vancouver Canucks

Yli kaksimetrinen ja 104-kiloinen puolustajajärkäle siirtyi kesällä Canucksin takalinjoille, kun sopimus Winnipeg Jetsin kanssa loppui. Viiden vuoden mittaisen sopimuksen Canucksin kanssa solminut Myers on joukkueen kallein puolustaja yhdessä Alexander Edlerin kanssa. 40 peliin puolustaja on onnistunut tekemään 13 pistettä ja kolme maalia. Ensimmäisellä NHL-kaudellaan 48 pistettä saalistanut puolustaja on yltänyt vain kerran tämän jälkeen urallaan yli 30 pisteen kauteen, ja sekin tapahtui toisella kaudella.

Isopalkkaisen puolustajan erikoisalaa onkin pisteiden sijaan enemmänkin puolustuspään pelaaminen, mutta sekään ei ole mennyt aivan kuin elokuvissa. Myers on maaliodottaman sekä toteutuneiden tehtyjen ja päästettyjen maalien osalta pakkasen puolella. Herääkin kysymys: Mitä varten puolustaja joukkueeseen hankittiin, varsinkin niin kalliilla sopimuksella?

Kuuden miljoonan dollarin palkalla ja roimalla 21 minuutin ja 40 sekunnin peliajalla pitäisi tapahtua hieman enemmän.

Tyler Myersin kausi ei ole vastannut odotuksia.
Kuva © Getty Images

3.) Shayne Gostisbehere, Philadelphia Flyers

Kiekollisen puolustajan profiiliin istuva Gostisbehere ei ole kyennyt kauden 2017−2018 jälkeen nostamaan tuotantoaan − tuolloin hän teki mukavat 65 pistettä. 36 peliä tällä kaudella pelannut puolustaja on ollut toistaiseksi osallisena vain 11 maaliin.

Puolustaja ei ole pelityyliltään puolustuspelin erikoisosaaja, mutta 46,05 prosentin suhteellinen maaliodottama on aivan liian alhainen. Yhdysvaltalais-ranskalaisen puolustajan ollessa jäällä Flyers on kuitenkin hallinnut kiekkoa vastustajaa enemmän, joten hänen tulisi pystyä tekemään parempaa tulosta, varsinkin kun hän vielä aloittaa tasakentällisin reilusti yli puolet aloituksistaan hyökkäysalueella.

Flyersin kolmanneksi kallein puolustaja on pudonnut pakkien hierarkiassa kolmospariin Ivan Provorovin ja Travis Sanheimin taakse. 4,5 miljoonan dollarin palkka ei ole tämän hetken suorituksilla mikään suuri rasite, mutta parempaan tulisi pystyä.

4.) Jacob Trouba, New York Rangers

Rahakkaan sopimuksen kesällä New York Rangersin kanssa solminut Trouba ei toistaiseksi ole ollut aivan sitä, mitä tuolla palkalla voidaan odottaa. Pisteiden valossa kausi on menossa kohtuullisen hyvin, kun 38 ottelun jälkeen kasassa on 20 pistettä.

Puolustuspään tilastot sen sijaan ovat heikolla tolalla. Reilusti eniten peliaikaa nauttivan yhdysvaltalaispuolustajan suhteellinen maaliodottama tasakentällisin on vaivaiset 42,13 prosenttia, kun vielä viime kaudella se oli lähempänä 50 prosenttia.

Lieventävänä asianhaarana pitää ottaa huomioon, että Trouba aloittaa suurimman osan aloituksista puolustuspäässä, eikä hän muutenkaan ole pelaajatyypiltään puolustaja, joka pystyisi jatkuvasti kääntämään pelin omakätisesti vastustajan päätyyn.

5.) Adam Larsson, Edmonton Oilers

Larsson on urallaan ylittänyt 20 tehopisteen rajan vain kaksi kertaa, joten on luonnollista, että häneltä ei varsinaisesti pisteiden tekemistä odotetakaan. Tällä kaudella loukkaantumisista kärsinyt Larsson on esiintynyt vain 19 ottelussa tehden ainoastaan yhden pisteen, joka sekin on syöttöpiste.

Muutkaan tilastot ei päätä huimaa. Larsson onkin ollut lähinnä rasite joukkueelleen kentällä ollessaan. Larssonin ollessa jäällä Oilers on tehnyt neljä maalia ja päästänyt 14 maalia. Suhteellinen maaliodottama on tosin heikkoa toteutumaa positiivisempi, joten yhtä murheellisesti loppukausi tuskin menee.

Larssonin lukemat todennäköisesti paranevat loppukauden aikana, mutta toistaiseksi hänen kautensa on ollut todellinen pannukakku.

Tilastot: Natural Stat Trick (poimittu maanantaina 30.12.)

» Lähetä palautetta toimitukselle