Viljami Marjala johtaa tulokkaiden pistepörssiä.
Kuva © Tiia Mahkonen

Läpimurtoja, ennätysmiehiä ja tulevaisuuden tähtiä – katsaus Liiga-kauden parhaisiin tulokkaisiin

Artikkeli
Jatkoaika arvioi kaikki yli 20 Liiga-ottelua kaudella pelanneet tulokkaat, jotka taistelivat vuoden tulokkaalle jaettavasta Jarmo Wasama -palkinnosta.

Liiga-kaukaloissa kiekkoili kauden 2023–24 aikana 87 pelaajaa, jotka täyttivät sarjan kriteerit tulokkaasta. Viljami Marjalan ja Atro Leppäsen kaltaiset nimet ovat paistatelleet parrasvaloissa, mutta kirkkaimman kärjen takana loistaa liuta tulevaisuuden tähtiä ja itsensä runkopelaajaksi vakiinnuttaneita taitureita.

Jatkoajan toimittaja Konsta Kiviniemi arvioi kaikki yli 20 otteluun kauden aikana pukeneet tulokkaat, minkä lisäksi listalla nähdään muutama nimi tulevaisuuden varalta.

Tulokkaat ovat jaettu eri tasoille heidän kautensa, roolin ja tulevaisuuden potentiaalin perusteella.

Tulokas, sinä olet tähti

Viljami Marjala, TPS
60 ottelua, 17+23=40, -2, peliaikaa 16.09
Palloseuran tehokkain pelaaja viimeisen kahden kauden aikana, vaikka pelasi vain 15 ottelua viime kaudella. Noussut täysin korvaamattomaksi mustavalkoisille etenkin ylivoimalla, rakentaa itselleen aiempaa rohkeammin paikat tuliselle laukaukselle ja luo lahjakkaasti mahdollisuuksia muille. Liiga-historian 13. tulokas, joka rikkoi 40 tehopisteen rajan kauden aikana. Solmi ensi kauden kattavan jatkosopimuksen.

Atro Leppänen, Sport
55 ottelua, 12+16=28, -3, peliaikaa 23.04
Tuhkimotarina vailla vertaa. Mestiksestä nousu Liigaan, maajoukkuedebyytti ja tulokaspuolustajien yhden kauden maaliennätys. Kiekollisesti Sportin tärkein pelaaja, kantoi kultakypärää pitkän aikaa ja nauttii toiseksi eniten peliaikaa koko Liigasta. Kaiken kruunuksi kausi jatkuu kevääseen. Korvaamaton palanen jatkaa edullisella optiolla, joka oli osa alkukaudesta tehtyä sopimusta.

Ryminällä runkopelaajaksi

Aleksi Antti-Roiko, Kärpät
57 ottelua, 13+16=29, +15, peliaikaa 13.25
Kolmasosa kenties koko Liigan parhaiten suorittavasta ketjusta. Näkee peliä hyvin, haastaa puolustajia rohkeasti ja liikkuu sulavasti jäällä. Tehokas laukoja, sillä 13 kaappia on syntynyt vain 80 laukauksella. Vastuu on kasvanut kauden edetessä, ja lisää on tulossa. Lukittu jatkosopimukseen.

Oiva Keskinen, Tappara
54 ottelua, 7+20=27, +20, peliaikaa 13.54
Vasta syksyllä ensipiirtonsa Liiga-jäälle piirtänyt keskushyökkääjä on noussut yhdeksi parhaimmista kahden suunnan tulokashyökkääjistä. Paljon erikoistilannevastuuta nimivahvassa joukkueessa. On kypsynyt hurjasti kauden aikana, ja tulee haastamaan kärkiketjujen minuuteista ensi kaudella. Solmi jatkosopimuksen kauden aikana.

Janne Naukkarinen, SaiPa
39 ottelua, 6+14=20, -2, peliaikaa 17.02
Auringonsäe pikimustalla Lappeenrannan taivaalla. Suurin osa pisteistä ennen vuodenvaihteen U20 MM-kisoja, mutta erottui sputnikkien peluutuksesta ilta toisensa jälkeen. Taistelee ensi kaudella kultakypärästä. Jatkaa keltamustissa.

Juuso Ketola, HPK
45 ottelua, 3+15=18, -13, peliaikaa 18.35
Yksi alkukauden komeetoista. Mestiksestä yhtäkkiä tulokkaiden pistepörssin voittotaisteluun putkahtanut puolustaja erottui edukseen HPK:n duunaripakistosta kiekollisella osaamisellaan. Vaikka tuotanto miltei pysähtyi joulukuussa, silti yksi Kerhon positiivisista onnistujista. Kerho käytti option sopimuksesta, joten jatkaa Hämeenlinnassa.

Jesse Pulkkinen, JYP
29 ottelua, 2+6=8, -1, peliaikaa 17.57
Lähtökohtiin nähden yksi kauden suurimmista komeetoista. Harjoittelu alkoi kiinnostamaan kesällä, vuodenvaihteessa Nuorten Leijonien parhaimmistoa U20 MM-kisoissa. Loppukaudesta pelasi joskus liiankin kovalla itseluottamuksella, mutta kiekollinen osaaminen yhdistettynä fyysisiin ominaisuuksiin luo uniikin lupauksen. Jatkanee Jyväskylässä, mikäli rapakon toinen puoli ei kutsu heti tulevan varauksen jälkeen.

Pulkkinen nousi raketin lailla JYPin runkopelaajaksi.

Aivan pian avainroolissa

Jami Krannila, Lukko
48 ottelua, 9+12=21, -5, peliaikaa 15.27
Näytti olevan jopa 30 pisteen tahdissa ennen loukkaantumistaan. Kaikesta huolimatta väkkärä pelintekijä esiintyi edukseen Raumalla. Mahdollisuus hätyytellä 30 pisteen rajaa uudestaan ensi kaudella.

Emil Hemming, TPS
40 ottelua, 7+4=11, +3, peliaikaa 10.04
Yksi parhaista tulokaslaukojista Liigassa. Tehokas kuti, mutta sen käytössä ajoittain vielä haasteita. Muutoin jokseenkin raaka lupauksena, eikä TPS:n peluutus ole auttanut asiaan. Ensi kaudella hurjan loikan paikka, tarjolla rooli jopa tulosyksikössä. Jatkaa seurassa.

Jesse Kiiskinen, Pelicans
38 ottelua, 4+6=10, -1, peliaikaa 11.49
Liiga-uran avausmaalin pitkä jahtaus päättyi marraskuussa onnistumiseen Lappeenrannassa. Löysi tehonjyvän joulun jälkeen, mutta siirtyi loppukaudeksi U20 SM-sarjaan pelaamaan yli kahden pisteen pistekeskiarvolla. Lehtitiedot vievät ensi kaudeksi Hämeenlinnaan, jossa läpimurto on huomattavasti lähempänä toteutumista.

Veeti Väisänen, KooKoo
50 ottelua, 2+8=10, +1, peliaikaa 10.28
Viime kaudella pudotuspeleissä debytoinut puolustaja nautti jopa kärkiparin minuutteja     Charlé-Edouard D'Astous'n rinnalla paikatessaan loukkaantumisia. Ehkä turhan paljon vastuuta kokemattomille hartioille, mutta antoi kirkkaat näytöt tulevaisuudesta. Vahva ehdokas ensi kauden läpimurtopelaajaksi. Jatkaa seurassa.

Peetu Kiukas, SaiPa
23 ottelua, 2+8=10, -8, peliaikaa 17.39
Ilmestyi kuin salama kirkkaalta taivaalta ja pelasi ensimmäisistä peleistään asti kokeneen konkarin tavoin. Kypsä omassa päässä, kiekollisesti lahjakas. Voi haastaa ensi kaudella jo kärkiparin minuuteista. Jatkaa Lappeenrannassa.

Kasper Lundell, HPK/HIFK/KooKoo
20 ottelua, 6+2=8, +-0, peliaikaa 14.18
Monen mutkan kausi. Ensimmäinen HPK-visiitti päättyi avauserän loukkaantumiseen, sen jälkeen kuntoutuksen, Nordiksen, Vantaan ja Kouvolan kautta takaisin oranssipaitaan. Puhkesi kukkaan jälkimmäisellä visiitillä, ja johti Kerhoa loppukaudesta seuran kohtalon selvittyä. Ensi kaudella HPK:n ykkössentteri ja yksi kärkiehdokkaista vuoden läpimurtopelaajaksi.

Lundell nähtiin HPK:n paidassa kahdella eri visiitillä kauden aikana.
Kuva © Jenna Westerlund

Ville Ruotsalainen, KalPa
34 ottelua, 3+1=4, +4, peliaikaa 12.53
Hurjia harppauksia eteenpäin viime kauden kuudesta Liiga-ottelusta, mutta ajoittain jäänyt vähäiselle vastuulle tarjoamaansa nähden. Vakiinnuttanut paikan kokoonpanosta ja kehittyessään varsin kelpo tulevaisuuden kärkiparien puolustaja. Liigan tulokkaiden alivoimamaalitilaston kärkinimi (yksi maali). Jatkanee Kuopiossa.

Läpimurron kynnyksellä

Mikko Perttu, JYP
44 ottelua, 1+13=14, -9, peliaikaa 12.32
Mestiksen pistekuninkaan hyppy Liigaan ei toiminut odotetun lailla, mutta tarjosi ajoittain JYPin aneemisiin pohjaketjuihin pilkahduksen pirteyttä. Maalihanat olivat kuivat, mutta pelinteossa ajoittain positiivista. Nautti ylivoimavastuuta loppukaudesta. Jatkaa juhlakauden raunioilla ensi kaudella.

Niilo Romppanen, Jukurit
49 ottelua, 3+6=9, +8, peliaikaa 14.09
Näyttäytynyt enimmäkseen peruspakkina, mutta tehopisteiden ja tehotilaston valossa varsin onnistunut kausi. Antanut näyttönsä hypätä isompaan rooliin ensi kaudella, jonne jatkosopimus on voimassa.

Topias Hynninen, Jukurit
43 ottelua, 1+8=9, +3, peliaikaa 11.41
Jäi usein Jukurien nuorten tähtien varjoon, mutta kehittyi itsessään roimasti, etenkin fyysisesti. Ensi kaudella tarjolla mahdollisuus vakiinnuttaa Liiga-paikka. Solmi jatkosopimuksen helmikuussa.

Hynninen pääsi kantamaan läpimurtokypärää kauden aikana.
Kuva © Oskari Mäkisarka / https://facebook.com/makisarkaphoto

Maxim Korpimäki, Kärpät
30 ottelua, 2+4=6, -1, peliaikaa 11.08
Nousi Liiga-kartalle oululaisten synkän joulukuun aikana. Pelasi huomattavalla itsevarmuudella Ville Mäntymaan noustua johtoon. Pelaa jokaisen tilanteen täysillä, röyhkeästi ja fyysisesti, mutta on kykenevä pelaamaan myös ylivoimalla. Juniorisopimus, mutta varmasti käyttöä Raksilassa ensi kaudellakin.

Emil Pieniniemi, Kärpät
38 ottelua, 2+4=6, -2, peliaikaa 10.15
Kärppien kokeneen ja nimivahvan pakiston kuopus aloitti Liiga-uransa hyvin, mutta loppusyksyn ja U20 MM-kisojen vaikeudet hidastivat tahtia. Pääsarjakokemus on valttia, mutta visiitti Mestikseen ei olisi ollut pahitteeksi. Sitä kuitenkin estää aktiivinen NHL-sopimus. Pohjois-Amerikka tuskin kutsuu vielä, mutta pelipaikka on Penguinsin käsissä.

Kasper Soini, Jukurit
38 ottelua, 1+5=6, +4, peliaikaa 14.22
Pakiston peluutuksen kannalta samassa tilanteessa kuin Romppanen, mutta tarjoaa kiekollisesti enemmän. Mahdollisuus päästä toisen ylivoimayksikön siniviivalle ensi kaudeksi, jos jatkaa seurassa. Sopimus katkolla.

Oskari Hult, Sport
26 ottelua, 3+2=5, -8, peliaikaa 11.56
Erinomaisesti harjoituskaudella esiintynyt laituri jäi ruotsalaismafian jalkoihin peliaikaa jaettaessa, mutta positiivisia suorituksia nähtiin silti. Vakiinnuttanee paikkansa toiselle Liiga-kaudelle Vaasassa.

Axel Skinnari, HPK
23 ottelua, 2+2=4, -3, peliaikaa 13.09
Siirto Hämeenlinnaan avasi ovet kirkkaimpiin valoihin, ja debyytistä lähtien nähtiin peloton laituri, joka jättää kaiken kaukaloon. Uran avausmaali silkkaa taidetta, mutta Niko Seppälän niskalenkki jäänee kauden merkittävämmäksi muistoksi. Ensi kaudella suurta vastuuta tarjolla, Lundellin rinnalla hyökkäyksen läpimurtokandidaatti.

Kasper Kulonummi, Tappara
40 ottelua, 0+4=4, +4, peliaikaa 11.20
Rooli jäi odotettua pienemmäksi, mutta kiekkollinen osaaminen on yhä nähtävissä. Mikäli vastuu ei kasva ensi kaudellakaan, siirto muualle isompien minuuttien perässä voisi vapauttaa läpimurron kahleet. Jatkaa kirvesrinnoissa toistaiseksi.

Miks Tumānovs, JYP
48 ottelua, 0+1=1 -7, peliaikaa 5.09
Peliaika ja tehotilastot eivät oikeuta tähän kategoriaan, mutta suoritukset muuhun pakistoon suhteutettuna oikeuttavat. Tarjoaa paljon enemmän jäällä kuin muut peliajasta kilpailevat puolustajat seurassa. Suurempi vastuu ensi kaudelle on kriittisen tärkeää, muuten ainoa vaihtoehto on hakea peliaikaa Mestiksestä. Jatkaa Jyväskylässä.

Noa Vali, TPS
19 pelattua ottelua, 86,96%, 2,87pmk
Aloitti kauden näyttävästi nollaten Kärpät kotidebyytissään. U20 MM-kisojen jälkeen taika haihtui ja heikot suoritukset sulkivat ovet Liiga-vastuulta. Ensi kaudella ainakin kakkosmaalivahdin roolissa, mahdollisuus taistella ykkösvahdin tontista. 

Pohjaketjujen puurtajat

Matic Török, KooKoo
50 ottelua, 3+6=9, +3, peliaikaa 10.30
Slovenialainen puurtaa mustaoranssien pohjaketjuissa lujaa, mutta pisteitäkin on syntynyt. Duunari. Suuria kehitysaskeleita ei ole nähtävissä pelissä, mutta ensi kauden materiaali ei sulje pois kasvavaa vastuuta. Pelaa myös ensi kaudella KooKoossa.

Samuli Aaltonen, HPK
43 ottelua, 2+6=8, -2, peliaikaa 11.11
Kerhon tulokaskaartin kokenein pelaaja sai vihdoin vakiinnutettua Liiga-paikkansa, joskin kausi oli muun joukkueen tavoin hieman hajuton, mauton ja väritön. Satunnainen erikoistilannevastuu piristi kautta. Kaikesta huolimatta roolia on tarjolla myös ensi kaudella, jonka nykyinen sopimus kattaa.

Juho Järvelä, HPK
47 ottelua, 4+3=7, -14, peliaikaa 11.44
Siirto Mikkelistä Hämeenlinnaan auttoi vakiinnuttamaan Liiga-paikan. Pistetuotanto hidastui U20-tasolla, mutta Liigassa ajottain jopa pirteitä näyttöjä. Yksi lupaavimmista hyökkääjistä jo moneen otteeseen mainitussa Kerhon nuoressa kaartissa. Jatkaa seurassa, ja ensi kaudella hätyyttelee tulosyksikköä.

Järvelä siirtyi kuluvaksi kaudeksi Hämeenlinnaan.

Riku Tohila, JYP
39 ottelua, 1+1=2, -15, peliaikaa 8.53
Siirtyi Liiga-jäilläkin keskikaistalle kauden aikana, mutta pelillisesti yhä raaka voimahyökkääjä heitettiin ehkä liian syvään päätyyn. Ensi kaudella haastaa peliajasta pohjaketjuissa, mutta visiitti Mestikseen tai U20 SM-sarjaan ei olisi ollut pahitteeksi kuluvalla kaudella. Jatkaa seurassa.

Onni Käyhkö, Pelicans
34 ottelua, 0+2=2, -2, peliaikaa 12.45
Nimivahvassa lahtelaiskokoonpanossa on vaikea murtaa läpi rivitulokkaana, eikä tämäkään kerta ollut poikkeus. Suurta läpimurtoa on vaikea nähdä vielä ensi kaudelle, mutta isokokoiselle puolustajalle voi olla tarvetta pohjapareissa. Optio jatkosopimuksesta on yhä käyttämättä.

Vauhtia Mestiksestä?

Niklas Virtanen, Pelicans
26 ottelua, 2+1=3, +-0, peliaikaa 7.13
Hyppy Liigaan ei ole mikään leikin asia, eikä Peliittojen viime kauden kultakypärä ole poikkeus. Laitilasta maailmalle ponnistanut laituri ei murra läpi ainakaan Lahdessa, mutta sarjan pohjakerroksessa voisi olla vielä yksi mahdollisuus. Sopimus katkolla.

Patrik Juhola, Ässät
22 ottelua, 1+2=3, -5, peliaikaa 10.32
Pohjaketjuissa tarjolla jämäminuutteja, mutta Mestiksessä 24 ottelua miltei piste per peli -tahdilla kertoo, että toinenkaan kausi Imatralla ei olisi pahitteeksi. Mahdollisuus nousta tulevaisuudessa tulosyksikköön, mutta nykyhetkellä liian raaka suurelle vastuulle. Jatkaa Porissa.

Väinö Liikonen, KooKoo
29 ottelua, 1+1=2, -1, peliaikaa 9.34
Ei vielä valmis pohjaparia suuremmille minuuteille, mutta voi oppia paljon muun muassa Ari Gröndahlin kaltaisilta kokeneilta pelaajilta. Kehityskaaressa huomattavasti esimerkiksi Väisästä jäljessä. Sopimus katkolla, huhut vievät moneen suuntaan.

Liikonen pelasi KooKoon takalinjoilla miltei 30 ottelua.
Kuva © Ville Tohka

Jiri Pärssinen, HPK
27 ottelua, 0+2=2, -11, peliaikaa 8.24
Kiekkosuvun seuraava tuotos ei vakuuttanut Liiga-tasolla, eivätkä Mestis-tilastotkaan ole ainakaan tehotilaston saraketta katsoessa paljoa kauniimmat. Taantumassa peruspakiksi aiemman U20-historian tehoilujen jälkeen. Sopimus katkolla, ja vahvat huhut vievät muualle.

Rasmus Ruusunen, SaiPa
25 ottelua, 1+0=1, -9, peliaikaa 6.04
Ei ehkä täysin valmis Liiga-tasolle, mutta SaiPan tilanteen nähden hyppy keltamustiin oli looginen. U20 SM-sarjassa tehokas, Mestiksessä odotettavissa vahva kevät. Napannee pelipaikan ensi kaudeksi, jos jatkaa Lappeenrannassa. Sopimus katkolla.

Alle 20 ottelua pelanneet kunniamaininnat

Nestor Noiva, Ässät
17 ottelua, 2+5=7, +2, peliaikaa 11.06
Ensimmäinen kausi Porissa tarjosi paljon. Pääsi ajottain pelaamaan jopa ykkösylivoimassa. Taitava hyökkääjä, jolla on kaikki kyky loistaa ensi kaudella taitohyökkääjän roolissa. Jatkaa patapaidassa.

Balázs Varga, JYP
17 ottelua, 1+1=2, -2, peliaikaa 10.58
Unkarilainen näytti pelottomalta ensimmäisissä otteluissaan, mutta kokemattomuus ilmeni ajoittain loppukaudesta. Vakiinnutti kuitenkin paikkansa kärkiketjuissa maalintekijöitä paikatessa ja tulee ensi kaudella pelaamaan pääsääntöisesti Liigaa. Sopimus katkolla, mutta neuvottelut käynnissä.

Vili Alatalo, HPK
15 ottelua, 1+3=4, -8, peliaikaa 13.04
Hurja U20 SM-sarjan pistetuotanto, itsevarmuus ja tehokkuus harvoissa Liiga-peleissään on rinnastettavissa tulokkaiden pörssikärki Marjalaan viime kaudella. Taitojensa, pelinlukutaitonsa ja hyökkäyssuunnan potentiaalinsa ansiosta erinomainen palanen ensi kauden Kerhoon.

Lenni Hämäläinen, Lukko
18 ottelua, 0+1=1, +2, peliaikaa 9.08
Sijoittui koko sarjan jäähypörssin kuudenneksi 81 rangaistusminuutillaan, mikä on hyvässä tai huonossa valossa Liigan mielenkiintoisin tilasto. Kaksi ulosajoa kauden kuuteen ensimmäiseen otteluun on merkittävä tilasto, mutta jälki jäähyaition ulkopuolella ei ollut erikoista. Pelasi juniorisopimuksella, jatko ei ole varmaa.

Simo Heinonen, KooKoo
11 ottelua, 0+2=2, +-0, peliaikaa 9.59
U20 SM-sarjan parhaaksi valittu hyökkääjä esiintyi harvoissa otteluissaan edukseen myös tehotilaston ulkopuolella. Ensi kaudella tarjolla suurempaa vastuuta, kenties myös ylivoimalla. Juniorisopimus, jatkaa seurassa suurella todennäköisyydellä.

Jesse Nurmi, KooKoo
19 ottelua, 0+2=2, -7, peliaikaa 10.33
Tulokas, jonka odotukset olivat pilvissä viime kesän NHL-varauksen jälkeen. Ruuti oli kuitenkin märkää, ja loppukausi vesittyi loukkaantumisen myötä. Vahva kesäharjoittelu voi avata takaisin portit täysipäiväiseen Liiga-pelaamiseen, mutta aika näyttää. Jatkaa seurassa.

Nurmen kausi oli odotuksiin nähden pettymys.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Kim Saarinen, HPK
2 pelattua ottelua, 90,91%, 2,46 pmk
Pieni otanta, mutta esiintyi todella edukseen aloittamissaan otteluissa. Tulevan kesän NHL-varauksen jälkeen isompi rooli luvassa oranssipaidoissa. Jatkaa seurassa.

Kauden tulokasjoukkue

Aleksi Antti-Roiko, Kärpät Viljami Marjala, TPS Janne Naukkarinen, SaiPa
Topias Hynninen, Jukurit Oiva Keskinen, Tappara Emil Hemming, TPS
Jesse Kiiskinen, Pelicans Jami Krannila, Lukko Mikko Perttu, JYP
Oskari Hult, Sport Kasper Lundell, HPK/HIFK/KooKoo Axel Skinnari, HPK
Atro Leppänen, Sport Jesse Pulkkinen, JYP
Peetu Kiukas, SaiPa Veeti Väisänen, KooKoo
Ville Ruotsalainen, KalPa Juuso Ketola, HPK
Noa Vali, TPS
Kim Saarinen, HPK

Vuoden läpimurtopelaaja

Oiva Keskinen, Tappara

Keskinen teki läpimurtonsa kaksinkertaisen, hallitsevan Suomen mestarin ja Euroopan parhaan seurajoukkueen riveissä ilman yhtään Liiga-kokemusta. Suurta vastuuta nauttiva keskushyökkääjä sijoittui tulokkaiden pistepörssin neljänneksi. Keskinen pelaa itsevarmasti tuoden vahvuutensa esille ja erottuvaksi nimivahvasta Tapparasta. Tärkeä palanen kirvesrinnoille, kun jahti kolmannesta peräkkäisestä Suomen mestaruudesta käynnistyy.

» Lähetä palautetta toimitukselle