Paquette iski voiton Lightningille viime minuuteilla

NHL / Raportti
Lightningin voittojuhlat ottelun päätyttyä olivat hillityt. Taistelu voitettiin, mutta sota ei ole vielä ohi.
Kuva © Getty Images
Tampa Bay Lightning kukisti Chicago Blackhawksin viimeksi mainitun kotiareenalla ja otti finaalisarjassa ensimmäistä kertaa johtoaseman voitoissa. Helpolla voitto ei irronnut ja ratkaisevaa osumaa saatiin odottaa viimeisille minuuteille asti.

Ottelun alussa oli kummankin joukkueen otteissa hermostuneisuutta ilmassa. Tampa Bay Lightning tukki keskialueen eikä päästänyt Blackhawksia helposti sen yli. Se myös pääsi paremmin hyökkäämään. Ei ollutkaan yllätys, että Ryan Callahan vei Lightningin johtoon reilun viiden minuutin pelin jälkeen. Esityön maaliin tekivät J.T. Brown ja Victor Hedman. Callahanin kuti yllätti Blackhawks-vahdin Corey Crawfordin hanskakäden puolelta.

Blackhawks muutti ketjukoostumuksiaan tappion jäljiltä. Kaksikko Jonathan Toews ja Patrick Kane hajotettiin eri ketjuihin. Toewsin kanssa pelasivat Brandon Saad ja Marian Hossa. Erityisesti Hossa ja Saad olivat ottelussa Blackhawksin parhaimmistoa.

Lightningin avausmaalin jälkeen kotijoukkue sai paremmin oman pelinsä juonesta kiinni ja painoi pelin vastustajan päätyyn. Paikkaa maalintekoon oli niin Teuvo Teräväisellä kuin Patrick Kanellakin, ja Andrew Shaw oli tutussa touhussaan maalivahdin ja puolustajien kiusana. Ennen kuin ottelun ensimmäinen erä oli ehtinyt puoliväliin Hossa oli onnistunut laittamaan kiekon ohi jo tyhjäksi pelatusta maalistakin ja Blackhawksin maalisarake näytti yhä nollaa.

Tilanne muuttui, kun joukkue pääsi kokeilemaan ylivoimapelinsä toimivuutta ja totesi sen heti tehokkaaksi. Pitkän pyörityksen jälkeen Brad Richardsin laukaus viivamiehen paikalta ohitti Ben Bishopin, vaikka Bishop sai hanskaansa väliin.

1-1-tasoitus oli pelitapahtumiin nähden vähintään ansaittu, sillä alkuminuuttien jälkeen ensimmäisen erän loppu oli pelkkää yhteen maaliin pelaamista. Laukaukset erässä murskaavasti Blackhawksille 19-7. Bishopille kertyi avauserään 18 torjuntaa. Vaikka miehen liikkuminen näytti välillä tuskaisalta ja hitaalta, oli Bishop kuitenkin mies paikallaan torjumalla ottelussa kaiken kaikkiaan 36 laukausta. Peräti puolet näistä kertyi ensimmäisessä erässä.

Lightning vie, mutta lukemat säilyy

Lightning aloitti myös toisen erän terävästi. Ensimmäiset vaihdot se pystyi painamaan pelin vastustajan alueelle ja laukomaan viisi kertaa kohti Crawfordia ilman, että Blackhawks sai yhtäkään laukausta aikaiseksi kohti Bishopia.

Samalla tavalla kuin edellisessä erässä viiden peliminuutin jälkeen tilanne tasoittui, muttei tällä kertaa kääntynyt Blackhawksille pitemmäksi hallinnaksi. Lightningille oli tapahtua omalla alueellaan kohtalokas kiekonmenetys, kun Jason Garrisonin jättö jäi Valtteri Filppulan jalkoihin ja Antoine Vermette vei kiekon. Bishop torjui kuitenkin Vermetten maalintekoyrityksen eikä päästänyt Blackhawksia johtoon.

Lightning oli erässä niskan päällä, mutta Blackhawksin etsikkoaika johtoasemaan tuli, kun se pääsi illan toiseen ylivoimaansa Nikita Kutšerovin saadessa kaksiminuuttisen. Teräväinen, jonka jääaika jäi ensimmäisessä erässä vähiin, pääsi yrittämään ylivoiman pyörittämistä, mutta valmista siitä ei tällä kertaa tullut.

Sen sijaan Kutšerov karkasi läpiajoon heti päästyään jäähyaitiosta. Mies yritti ujuttaa kiekon sisään längistä, mutta Crawford pisti portit juuri oikeaan kiinni.

Lightningille tuli ensimmäinen tilaisuus kokeilla omaa ylivoimaosaamistaan, kun Brian Bickell otti jäähyn väkivaltaisuudesta. Entistä paremmaksi tilanne vierasjoukkueen kannalta muuttui, kun Saad ajoi Bishopin päälle ja Lightningille tarjoutui tilaisuus jauhaa melkein puolitoista minuuttia 5-3-ylivoimaa. Tilaisuus osoittautui nimenomaan jauhamiseksi, sillä tulos jäi laihaksi eikä edes tuottanut vaarallisia maalintekopaikkoja.

Päätöserä starttasi siis 1-1-tasatilanteesta.

"Triplets" edelleen tehoissa kiinni

Kuten aiemmissakin erissä Lightning sai aikaiseksi ensimmäisen hyökkäyksen. Sen sijaan Blackhawks sai ensimmäiseksi erässä aikaiseksi hyvän maalipaikan, kun Hossa laittoi Lightningin puolustuksen nippuun yksilötaidollaan ja syötti maalin kulmalle Saadille, joka ei pystynyt kuitenkaan ohittamaan Bishopia.

Kolmanteen erään vähälle peliajalle kahdessa ensimmäisessä erässä jäänyt Teräväinen pääsi koittamaan Richardsin ja Kanen kanssa samassa ketjussa sekä Toewsin ketjussa, mutta lopulta johto-osuman Blackhawksille värkkäsi Saad, joka pystyi laukoi Hossan syötöstä maalin, kun kolmatta erää oli tahkottu reilut neljä minuuttia. Saad oli vapaana keskellä hyvällä maalintekosektorilla ja verkko pölähti.

Kauan ei Blackhawks johtoaan saanut pitää, sillä jo seuraavasta vaihdosta syntyi tasoitusmaali. Sen iski Ondrej Palat. Blackhawksin johtomaalista oli kulunut vain 13 sekuntia.

Steven Stamkosilla oli tilaisuutensa siirtää Lightning johtoon, kun Filppula karvasi kiekon pois Teräväiseltä Blackhawksin puolustusalueella, mutta Stamkos ei kyennyt viemään joukkuettaan johtoon.

Lightningia parasta osaa aina vaarallisen kakkosketjun lisäksi esitti Cedric Paquetten sentteröimä kolmosvitja, jonka laitureina viilettivät Callahan ja J.T. Brown. Se pystyi painamaan peliä vastustajan päätyyn ja luomaan tekopaikkoja. Se myös lopulta iski Lightningin voittomaalin, kun aika alkoi jo käydä vähiin ja alkoi jo näyttää siltä, että oltaisiin menossa kohti jatkoerää.

Hedman esitti nousun, joka sekoitti Blackhawksin puolustusta sen verran, että Paquetten mailanlapa oli vapaana ja mies pääsi tuikkaamaan johtomaalin Lightningille, kun peliaikaa oli jäljellä enää kolme minuuttia ja yksitoista sekuntia.

Blackhawks ei enää tappioasemastaan noussut. Pelikellon osoittaessa aikaa alle kaksi minuuttia joukkue käski Crawfordin penkille ja haki kovalla vimmalla tasoitusta. Lightningin puolustuksessa Filppula sai luottoa ja joutui vääntämään aloituksia Toewsin kanssa huonolla menestyksellä. Lightningin kaikki aloittajat jäivät ottelussa elle viidenkymmenen prosentin, mutta sillä ei ollut loppujen lopuksi merkitystä, sillä Lightning piti vastustajansa poissa tärkeimmästä eli maalinteosta ja kaapi itselleen finaalisarjan toisen voiton.