Ruisma pesäpalloili SaPKon voittoon

MESTIS / Raportti
SaPKon kultakypärä osui kolmesti.
Savonlinnassa pelattu Mestiksen häntäpään kamppailu SaPKon ja Kiekko-Vantaan välillä sujui alusta loppuun isäntien tahdissa ja kotijoukkue otti tärkeän kolmen pisteen voiton numeroin 4-1 (2-0, 1-1, 1-0).

SaPKo ja Kiekko-Vantaa lähtivät keskiviikko-illan kamppailuun mielenkiintoisista lähtökohdista. 670 katsojaa oli saapunut purevasta pakkasesta huolimatta Talvisalon jäähallin lehtereille seuraamaan, kun sarjassa peräkkäisiltä kymmenenneltä ja yhdenneltätoista sijalta löytyneet joukkueet lähtivät pelaamaan todellista "kuuden pisteen kamppailua". Vantaalaiset kärkkyivät ennen peliä vain pisteen verran pudotuspeliviivan alla, kun taas yhden pelin enemmän pelannut SaPKo oli viiden pisteen päässä lohipaidoista.

Kotijoukkueesta katseet kiinnittyivät loukkaantumisistaan toipuneisiin Santeri Halmeeseen ja Lasse Lappalaiseen. Kaksikosta varsinkin Lappalainen otti heti oman johtajan roolinsa joukkueessa ja myös Halmeen paluu oli mukiinmenevä.

Ottelu alkoi vierasjoukkueen kannalta katastrofaalisesti. SaPKon päävalmentaja Saku Martikainen oli selkeästi valmistanut joukkuettaan otteluun oikeilla keinoilla, sillä isännät tulivat peliin erittäin energisinä ja latautuneina.

Ottelua oli pelattu vasta kolme ja puoli minuuttia, kun Teemu Tallberg sivalsi SaPKon johtoon napattuaan kiekon ketjukaveri Joonas Toivasen blokatusta laukauksesta. Vain 18 sekuntia myöhemmin savonlinnalaiset olivat jälleen pahanteossa, kun illan tehomies Kristian Ruisma vei pässilauman jo 2-0-johtoon.

Alkua lukuun ottamatta avauserä sujui kuitenkin varsin tasaisissa merkeissä. Kiekko-Vantaa pääsi koittamaan ylivoimansa toimivuutta kun erää oli jäljellä kahdeksan minuuttia, mutta SaPKon puolustus ja ensimmäisessä erässä kymmenen kertaa kiekon tielle ennättänyt Antti Leskinen pitivät pintansa.

Vieraat pinteessä

Toisessa erässä myös vieraat pääsivät maalinteon makuun. SaPKon Niklas Huovila seurasi katseellaan jäähyaitiosta, kun Artem Iossafov nousi tyylikkäästi savonlinnalaisten alivoimaneliön keskelle ja latasi kiekon ohi Leskisen kilpikäden. Syöttöpisteet ylivoimaosumaan saivat koko illan pirteällä pelipäällä ollut Alexander Ruuttu ja Oskari Manninen.

Toisessa erässä Vantaa nosti karvaustaan, mutta se ei kuitenkaan tuottanut ongelmia SaPKon pelin avaamiseen kuin ajoittain. Pässipaidat saivat toisessa erässä luotua todella pitkiä, ja vastustajan kannalta kuluttavia pyörityksiä hyökkäyspäässä.

Kokonaisajassa 38.22 kotijoukkue lähti jälleen kahden maalin karkumatkalle, kun Ruisma teki illan toisensa ja myös pelin näyttävimmän osuman: SaPKo pääsi lohipaitojen ylihyökkäämisen seurauksena kolmella yhtä vastaan hyökkäykseen, mutta tilanne näytti jo kuivuvan kasaan. Ruisma kuitenkin kurotti kiekkoon, neppasi lätyn ilmaan ja löi sen vielä itse sisään ohi hölmistyneen Vantaa-vahti Jani Kauton.

Toinen erä oli selkeästi savonlinnalaismerkkinen - Vantaan maalilla Kautto huhki peräti 18 torjuntaa.

Kun kolmatta erää oli pelattu viisi minuuttia, vierasjoukkueella oli vielä kultainen mahdollisuus päästä peliin mukaan. Lappalainen koukki Saku Salmelaa läpiajossa rangaistuslaukauksen arvoisesti, mutta siitä ei jäänyt muisteltavaksi kuin miehen pyllähdys ratkaisuhetkellä.

Heti rangaistuslaukauksen jälkeen oli SaPKon David Stachin vuoro koittaa läpiajosta, mutta maalivahti Kautto venyi rystynoston tielle.

Lohipaidat eivät saaneet kiriään käynnistymään kunnolla koko kolmannen erän aikana, ja viimeisetkin mahdollisuudet kaatuivat kapteeni Jiri Veistolan aivopieruun. Ottelua oli jäljellä vielä kolme minuuttia, kun Veistolalle ja SaPKon Stachille tuli erimielisyyksiä aloituksessa. Tuomari kävi erottamassa miehet toisistaan kertaalleen, mutta heti pelin alettua Veistola kävi lyömässä hyökkäyspäässä Stachilta jalat alta ja hommasi tasoitusosumia kaivanneelle joukkueelleen alivoiman.

Vantaa otti Veistolan jäähyn aikana vielä maalivahdin pois ja yritti tasoitusta tasakentällisin, mutta maalin teki SaPKo, kun Ruisma pääsi viimeistelemään kypärätemppunsa tyhjään maaliin.

Ruismalle kehuja

Tänään nähtiin hyvää jääkiekkoa. Aina siihen ei tarvita sarjan nimekkäimpiä pelaajia ja joukkueita, että sellainen saadaan aikaan. Ruisman maalit lämmittävät erityisesti, sillä jo kesällä kaavailtiin, että tuossa on meille ykkössentteri, ja mies on joulukuussa alkanut ottaa sitä roolia, kehui SaPKon päävalmentaja Martikainen.

SaPKo oli selkeästi parempi joukkue tänään. Meillä on menossa syöksykierre ja nyt täytyy tehdä jotain suurta sen katkaisemiseksi, turha tässä on selitellä. Anteeksiantamatonta, että tullaan tänne asti leikkimään tällä hommalla, sätti Kiekko-Vantaan päävalmentaja Pekka Kangasalusta joukkuettaan.

– Kyllähän tuo identiteetti on kärsinyt, kun on jouduttu kaavailtua enemmän lainailemaan pelaajia meiltä Jokereihin ja toisinpäin. Mieluiten sitä kuitenkin pelattaisiin niillä miehillä, joita joukkueeseen on alunperinkin kaavailtu. Jokereilla on ollut paljon loukkaantumisia, joten he ovat joutuneet lainaamaan pelaajia meiltä ja me ollaan otettu pelaajia omista junioreista ja Suomi-Sarja-joukkue Bewe TuusKista. Tilanne on nyt selkeämpi kuin viime vuonna, kun yhteistyöseurana on vain Jokerit (viime kaudella Jokerit ja HIFK). Nyt tiedetään kuitenkin selvemmin ne pelaajat, jotka sitä väliä ravaa.

Joukkueet pääsevät nollailemaan ottelua mukavasti joulupyhien merkeissä, sillä Mestis hiljenee reilun viikon mittaiselle joulutauolle. Seuraavan kerran joukkueet ovat tulessa perjantaina 28. päivänä kuluvaa kuuta, kun SaPKon vieraaksi Savonlinnaan saapuu TUTO ja Kiekko-Vantaan vierasvaraisuutta saapuu Tikkurilan jäähalliin arvioimaan JYP-Akatemia.