Vauhtia kuin Monzassa, mutta järkeä ei niinkään

MESTIS / Raportti
Sport hyödynsi LeKin puolustuksen lepsuilut keskiviikkona tehokkaasti.
Kuva © Miikka Jääskeläinen miikka.jaaskelainen@jatkoaika.com
Lempäälän keskiviikkoillan ottelussa tapahtui paljon. Yleisö viihtyi varmasti 12 maalin myötä, mutta lukemat 5-7 (2-3, 2-1, 1-3) eivät juuri kehuja nostattaneet valmentajien taholta. Kumpikin joukkue sortui luokattoman huonoon puolustuspelaamiseen, joka jätti maalivahdit monesti aivan liian yksin tilanteiden kanssa. Kumpikaan maalivahti ei myöskään yltänyt parhaimpaansa.

Ottelun ratkaisu nähtiin kolmannessa erässä. Kotijoukkue sai kirittyä lukemiksi 4-4 toisen erän puolivälissä ja aloitti kolmannenkin erän vahvasti tekemällä johtomaalin ajassa 46.03 Mika Niemen maalatessa Antti Hildénin ja Risto Dufvan ollessa syöttäjinä.

Sport ei tästä hämmentynyt, vaan tasoitti kuutisen minuuttia myöhemmin. Johtomaali syntyi reilun minuutin päästä ja se mursi LeKin selkärangan. Kotijoukkuetta nöyryytettiin vielä seitsemännenkin maalin merkeissä ajassa 58.35, mutta se oli jo kosmetiikkaa.

LeKin puolustuspelin lepsuilu tarjosi vaasalaisille valmiit pelimerkit pelin ratkaisemiseen ja ne joukkue hyödynsikin tehokkaasti. Kotijoukkueen päävalmentaja Miikka Kuusela oli täysin kypsynyt tilanteeseen ja kommentoi sitä lehdistötilaisuudessa suoraviivaisesti.

- Olemme päästäneet viimeisessä kahdessa kotipelissä yhteensä 12 maalia. Ei sellaisilla lukemilla peli kestä. Puolustuspeli on saatava kuntoon, manasi Kuusela.

Talla pohjassa läpi ensimmäisen erän

Ensimmäinen erä oli hyvin kuvaava koko pelin suhteen. Vauhtia oli molemmilla joukkueilla paljon, mutta puolustuksessa lepsuiltiin. LeKi koki ensimmäisen pahan takaiskun ajassa 2.41, kun maalilla aloittanut Pekka Tuokkola joutui poistumaan pukukoppiin olkapäätään pidellen.

Tästä muutama sekunti aiemmin taakse oli jo livahtanut Sportin 0-1-maali, jonka teki Niko Tuhkanen Juuso Mörskyn ja Erik Riskan syötöistä. Tästä vain kolmisen minuuttia myöhemmin LeKi tasoitti Jarkko Näppilän toimesta ylivoimalla.

Peli jatkui poskettomalla vauhdilla Sportin ollessa hallitsevampi osapuoli. Vaasalaisten toisessa maalissa kotijoukkue tarjoili kohteliaasti kunniakujan Oskari Hakomäelle, joka kiitti ja kumarsi.

Lisää löylyä lyötiin 12 minuutin kohdalla, kun Tomi Pekkala löi kiekon helponlaisesti ohi Mikko Pätsin. LeKi ei tahtonut saada puolustustaan millään toimimaan ja harhasyöttöjä ja hölmöä pelaamista nähtiin yllin kyllin.

Erän lopulla LeKi pääsi pienen tuurin avustuksella maalin päähän. Sami Venäläinen heitti kiekon maalille, josta se pomppi puolustajasta sisään. Syötöt merkittiin Mika Niemelle ja Näppilälle. Erätauko koitti täten lukemissa 2-3 ja parannettavaa jäi toiseen erään rutkasti.

Ei muuten parantunut

Toinen erä jatkui samalla mallilla kuin ensimmäinenkin. Tällä kertaa tosin lempääläläiset olivat hieman hallitsevampi osapuoli. Uurastus palkittiin ajassa 24.05 tasoitusmaalilla Jesse Jyrkkiön maalatessa Antti Höllin ja Lassi Mattilan tarjoiluista ylivoimalla.

Kotijoukkue ei saanut ylläpidettyä nostettaan enempää, vaan Sport kuittasi nelisen minuuttia myöhemmin Erik Riskan toimesta Aki Kangasmäen avustuksella. LeKi sisuuntui kuitenkin kuitaten ajassa 33.31 hirmuisen sählingin jälkimainingeista. Asialla oli Niclas Lucenius Mattilan ja Näppilän syöttäessä.

Avoimet ovet jatkuivat tästä eteenpäinkin ja läpiajoja sekä ylivoimahyökkäyksiä nähtiin pelissä runsaasti. Puolustuspeli oli edelleen pahimmillaan täysin luokatonta ja maalivahtien avustaminen oli heikoissa kantimissa. Enempää maaleja ei kuitenkaan nähty ja tauko koitti lukemissa 4-4 yleisön odottaessa jännittävää loppua.

Ensin juhli kotijoukkue, mutta vieraat saivat viimeiset naurut

Joukkueet palasivat kopista hyvällä jalalla ja peli jatkui vauhdikkaana kolmannessakin erässä. Kuudennella minuutilla Mika Niemi huudatti kotiyleisöä ja erän puoliväliin saakka näytti hyvinkin siltä, että pisteet voisivat jäädä Lempäälään.

Ikävä kyllä vaasalaiset tyrmäsivät kotiyleisön juhlavalmistelut erän puolivälin jälkeen. LeKin lepsu puolustaminen kostautui karusti kaksi kertaa, kun ensin Tommi Laine  ja minuuttia myöhemmin Aki Kangasmäki hyödynsivät laiskottelut.

Kotijoukkueen henkinen selkäranka ei tätä kestänyt, ja lopussa ei juuri kiekon suurjuhlaa nähty. Vieraiden seitsemäs maali syntyi Pekkalan toimesta Iloviidan ja Hakomäen syötöistä, mutta sillä ei ollut enää merkitystä. Pisteet matkasivat länsirannikolle täysin ansaitusti lukemin 5-7.

Vieraiden päävalmentaja Pasi Räsänen oli tyytyväinen voitosta.

- Olen erittäin tyytyväinen pisteisiin. Saimme päälle hyvän latauksen ja ensimmäinen erä oli hyvä päästettyjä maaleja lukuun ottamatta. Toisessa päästimme kaverin tasoihin ja viimeinen erä olisi voinut kääntyä kummalle tahansa. Päästimme liikaa maaleja ja teimme liikaa kardinaalivirheitä. Nyt harjoittelemme hieman ja käymme joulun viettoon, kertasi Räsänen.

Kotijoukkueen Miikka Kuusela oli hyvin tyytymätön.

- Päästetyt maalit kuvaavat hyvin viimeisimpiä kotipelejämme. Huomenna ja ylihuomenna harjoittelemme vielä ja koetamme parantaa puolustuspeliä. Sitten mekin vetäydymme joulun viettoon, totesi Kuusela.