Mestiksessä täysi kierros ennen joulutaukoa

MESTIS / Ennakko
Juhliiko KooKoo Kajaanissa?
Kuva © Miikka Mikkola
Mestiksessä pelataan vielä yksi täysi kierros ennen kuin sarja hiljenee joulutauolle. Jatkoajan pääottelussa Kouvolan KooKoo matkustaa Kajaanin Hokin vieraaksi pelaamaan tärkeistä pisteistä pudotuspelien kotiedun kannalta.

Kajaanissa käydään sarjan kärkipään kannalta erittäin mielenkiintoinen ottelu, kun sarjakolmosena majaileva Hokki saa vieraakseen KooKoon. Kouvolalaisseura onnistui viime viikolla nousemaan sarjataulukossa neljänneksi kukistamalla lauantaina Kiekko-Vantaan 4-1-lukemin. Hokki puolestaan kärsi vieraissa HCK:lle jatkoaikatappion, mikä lisäsi jännitystä Mestiksen kärkipäässä.

Molemmat joukkueet kamppailevat pudotuspelien kotiedusta ja pisteet ovat tärkeitä, sillä takana niskaan hengittävät Sport ja Jokipojat. KooKoo on vain neljä pistettä perässä Petri Mattilan luotsaamaa kajaanilaisporukkaa ja mielenkiintoa nostaa myös se, että Hokki on pelannut ottelun verran oranssimustia enemmän.

Joukkueiden edellisessä kohtaamisessa KooKoo näytti vievän voiton kotonaan, kun oranssimustat marssivat kolmanteen erään 4-1-johdossa. Hokki kuitenkin otti täydet kolme pistettä uskomattomalla tavalla voittaen ottelun lopulta numeroin 4-5, mistä KooKoo on vieläkin katkera. Nyt Kouvolan oranssimustilla olisi mahdollisuus ottaa tärkeä revanssi ”kuuden pisteen ottelussa”.

Ottelussa merkille pantava seikka on KooKoon ylivoimapelaaminen. Kouvolalaisten ylivoima oli lauantaina Kiekko-Vantaata vastaan tappavan tehokasta, minkä vuoksi Hokin on syytä olla varuillaan. Neljän hyökkääjän ylivoimakenttä on tuottanut tulosta myös muissa viime peleissä ja viivassa pelaavalle kultakypärä Olli Julkuselle ei kannata kajaanilaisten montaa vetopaikkaa antaa.

Loukkaantumissumassa oleva Hokki saa lievitystä, kun Kärpistä lainalle saapuu 18-vuotias keskushyökkääjä Joonas Huovinen. KooKoon kompastuskiveksi vuosien saatossa muodostunut maalivahti Teemu Seppänen ei ole torjuntavuorossa vaan linnapaitojen maalilla aloittaa nuori Tomas Kral.

Varmoja otteita esittänyt Pelicans-laina Juha-Pekka Pietilä ja Mestiksessä lähes piste per peli -tahdissa oleva TPS-laina Santtu Huhtala eivät pelaa Kajaanissa, sillä nuoret miehet olivat tiistaina SM-liigajoukkueidensa mukana. Puolestaan lauantaina vatsatautia potenut Jarno Lippojoki on harjoitellut joukkueen mukana ja palaa luultavasti kehiin, mutta NHL-sentteri Tommy Wingelsin pelaaminen on täysi arvoitus. KooKoo-maalilla aloittaa suurella todennäköisyydellä Mikko Rämö.

Illan muut ottelut:

SaPKo – K-Vantaa

Talvisalon jäähallissa nähdään tänään mielenkiintoinen ottelu, kun KooKoo:n murjoma Kiekko-Vantaa matkaa Savonlinnaan SaPKon vieraaksi. Joukkueiden viimeisimmistä kymmenestä kohtaamisesta peräti seitsemän on päättynyt vantaalaisille. Kuluvalla kaudella joukkueet ovat kohdanneet kaksi kertaa, otteluiden päättyessä kotijoukkueiden eduksi. 

Molemmilla joukkueilla on kaksi tappiopeliä takanaan. Kiekko-Vantaa taipui viimeksi KooKoo:lle ja Hokille, kun taas HCK ja Jukurit kurittivat SaPKoa. Illan pisteet ovat sekä savolaisille että vantaalaisille äärimmäisen tärkeitä, koska kilpailu pudotuspelipaikasta kovenee jatkuvasti. Molempien joukkueiden tavoitteena on nousta pudotuspeliviivan yläpuolelle. 

Semir Ben-Amor ja Nichlas Hardt palasivat tiistaina Jokerien kokoonpanoon Lukkoa vastaan, joten pelaajien näkeminen lohipaidassa keskiviikkona on epätodennäköistä. Kiekko-Vantaan kokoonpanosta ovat poissa myös nuorten MM-kisoihin valmistautuvat Petteri Lindbohm ja Esa Lindell. Vuonna 1998 miesten MM-hopeaa voittaneen Toni Mäkiahon jatkaminen vantaalaisten riveissä on epävarmaa. 

Molempia joukkueita on viime aikoina vaivanneet lukuisat loukkaantumiset. Kiekko-Vantaan kokoonpanosta puuttuvat Sami KauttoAleksi MustonenMarkus HämäläinenJoel Lehtinen ja Toni Pulkkinen. Pässipaitojen kokoonpanosta sivussa ovat Anssi PesonenSanteri HalmeNiko Kallela sekä pelikieltoa kärsivä Tuomas Muhonen. Puolustuksen johtohahmo Lasse Lappalainen sen sijaan tekee paluun savonlinnalaisten takalinjoille.

LeKi – Sport

Viime perjantain Jokipojat-ottelun ensimmäistä erää lukuun ottamatta LeKi on löytänyt peliinsä mukavan nosteen ennen joulutaukoa.

- Meidän pitää olla alusta pitäen kuskin paikalla. Kotiaskissa on pelattava hyvällä vauhdilla ja energialla, tietää Kisan päävalmentaja Miikka Kuusela.

Surkeasti kotonaan viimeiset kolme peliä pelannut Vaasan Sport menetti ahtaaksi käyvälle sairastuvalle myös hyökkääjä Mika Halavan. Hätäavuksi Sport pestasi tutun miehen Suomi-sarjasta, kun Jani Kiviniemi liittyi joukkueeseen. Myös Lukko-lainat Aki Kangasmäki ja Jere Laaksonen jatkavat toistaiseksi epäonnekkaan joukkueen apuna.

Runsaasti liiga-apuja käyttävä LeKi saa illan kamppailuun pari uutta peluria - verraten edellispelin kokoonpanoon. Hyökkääjä Tommi Välimaa ja puolustaja Jarkko Näppilä ovat jälleen pelikuntoisia. Lisäksi kokoonpanossa nähdään Tapparasta lainalle saapuvat hyökkääjä Sami Venäläinen ja maalivahti Pekka Tuokkola.
Joukkueet ovat kohdanneet toisensa tällä kaudella kahdesti. Molemmilla on taskussaan yksi voitto kotipelistä.

Peliitat - TUTO

Keskiviikkona Heinolan Peliitat saavat vieraakseen kovassa vireessä olevan TUTOn. Kotijoukkueella on pelissä tärkeät pisteet, jos se mielii päästä pudotuspeliviivan yläpuolelle. Sarjataulukon toisella sijalla oleva TUTO puolestaan on yli kymmenen pisteen päässä sarjakärki Jukureista, mutta taistelee varmasti kynsin ja hampain kolmesta pisteestä.

Peliitat lähtee taistoon takanaan kaksi tappiota. Viime keskiviikkona vaisusti esiintynyt Peliitat hävisi kotonaan Kiekko-Vantaalle lukemin 3-5. Perjantaina heinolalaiset näyttäytyivät kotiyleisölleen hieman piristyneempinä, mutta taistelu ei riittänyt kolmeen pisteeseen. 

Viime viikolla kotijoukkue sai riveihinsä kaksi lainapelaajaa. Keskiviikkona kuitenkin vain Petteri Nikkilä on HPK-lainoista mukana kokoonpanossa, sillä Teemu Rautiaisen viikon mittainen lainajakso päättyi. Uutta HPK-lainaa kuitenkin pukkaa. Pallokerhon Jaakko Turtiainen pelannee keskiviikkona Heinolassa. Hyökkääjä Ville Järveläinen ottaa osaa alle 20-vuotiaiden MM-premiere -peleihin ja on tämän vuoksi poissa kokoonpanosta. Sairastuvalla Peliitoista ovat pitkäaikaispotilaat Pekka Saittakari ja Roland Hofer.

TUTO pelaa keskiviikkona ilman NHL-vahvistuksia. Jesse Winchesterin sopimus päättyi lauantain kotipeliin ja kanadalaishyökkääjä lähti takaisin kotimaahansa joulunviettoon. Winchesterin paluulle on kuitenkin jätetty ovet auki ja NHL:n työsulun jatkuessa on mahdollista, että mies palaa takaisin. Lauantaina pelin kesken jättäneen Marlo Koposen kohtalo selviää huomisen päivän aikana. TUTOn ja Jokipoikien välisessä kohtaamisessa lauantaina Kupittaalla Koponen kampitettiin laitaan eikä mies enää illan aikana kaukaloon palannut.

Jokipojat - Jukurit 

Ailahtelevasti läpi syyskauden pelannut Jokipojat lähtee metsästämään keskiviikkoiltana kauden ensimmäistä voittoa sarjajohtaja Mikkelin Jukureista. Jokipojille on illan ottelussa erittäin tärkeitä pisteitä tarjolla. Voitolla joukkue pystyy säilyttämään asemansa taistelussa kotiedusta pudotuspeleihin. Jokipojat kärsi viime lauantaina tappion yhdelle päävastustajistaan, kun TUTO vei kotiluolassaan täyden pistepotin lukemin 4-1. 

Jukurit lähtee otteluun selkeänä suosikkina ja vastuksena joukkue tulee olemaan sarjan vaikeimmasta päästä. Sarjaa tehokkaasti dominoinut Jukurit matkustaa Joensuuhun allaan kotivoitto Savonlinnan Pallokerhosta lukemin 3-2. Omaa kieltään joukkueen vireestä kertoo myös se, että joukkue on hävinnyt viimeksi vierasottelun marraskuun puolivälin jälkeen. 

Erityisesti Jokipoikia on viime päivinä riivanneet lukuisat loukkaantumiset. Illan ottelusta ovat varmuudella sivussa hyökkääjät Tuomas Huhtanen, Juuso Kaijomaa, Joona Karevaara, Janne Niva ja Jesse Paukku sekä puolustaja Esa Lehikoinen. Onkin mahdollista, että joensuulaiset lähtevät otteluun vajaalla kokoonpanolla. Ärjypaitojen maalilla aloittaa Antti Rautiola.

Jukureiden sairastupa näyttää huomattavasti maltillisemmalta, sillä loukkaantumisten takia sivussa ovat ainoastaan Jesse Juntheikki ja Iivo Hokkanen. Jukureiden maalilla aloittaa Andreas Bernard.

JYP-Akatemia - HCK

Jyväskylässä kohtaa tänään kaksi joukkuetta, jotka ovat edellisissä otteluissaan esiintyneet hyvin positiivisella ilmeellä. Ennakkosuosikin viitta on tällä kertaa ehkä aavistuksellisesti kotijoukkueen harteilla, sillä sen otteet edellisessä kolmessa pelissä ovat olleet piirun verran vakuuttavampia kuin vieraiden. Lisäpontta varmasti tuo myös se, ettei Akatemia ole vielä kertaakaan voittanut HCK:ta tällä kaudella varsinaisessa sarjapelissä.

Viime viikko oli jyväskyläläisille yhtä karkkipäivää, Ensin kaatui Jokipojat susirajalla huikean trillerin jälkeen voittomaalikamppailussa, sitten Peliitat Heinolassa ja kirsikkana kakkuun onnistunut ryöstöretki Vaasaan Sportin kotiluolaan. Yhteistä otteluvoitoissa oli peräänantamattomuus ja usko omaan pelaamiseen.

Joukkueen pistepörssin kärkinimi Oula Palve, yhdessä isäntien slovakialaispelaaja Daniel Stumpfin kanssa olivat ahneimmat maalihait. Nähtäväksi jää jatkuuko parivaljakon maalitehtailu myös kotijäällä vieraspelien tapaan.

HCK:n ilme vielä viikko sitten oli varsin synkeä. Mestiskonkari Timo Kuuluvaisen liittyminen joukkueen vahvuuteen sai kuitenkin keravalaisten kurssin kääntymään välittömästi. Kuuluvainen toi mukanaan johtajuutta pukukoppiin, taklausvoimaa hyökkäyspäätyyn sekä röyhkeyttä maalineduspelaamiseen. Hyökkäyspäässä lievästä sentteripulasta kärsinyt HCK saa Jyväskylän peliin myös avuksi Niko Piiparisen HIFK:sta. Lisäksi samasta seurasta kokoonpanoon liittyvät myös laitahyökkääjät Micke Åsten sekä Toni Leinonen. Puolustukseen HCK saa nyt neljän ottelun pelikieltonsa kärsineen Tony Sandbergin. Maalissa jatkaa parissa viime pelissä erittäin hyviä otteita esittänyt Aaro Peltonen.

Otteluparin aiemmat kohtaamiset ovat olleet tasaisia ja todella niukkamaalisia kamppailuja, liekö nyt sitten luvassa enemmän maaleja joulun kunniaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle