Yhdysvallat palasi U18-maailmanmestariksi kuuden vuoden tauon jälkeen – Ruotsi kaatui jatkoajalla

MAAJOUKKUE / Uutinen
Yhdysvallat juhli historiansa yhdettätoista alle 18-vuotiaiden maailmanmestaruuttaan Sveitsissä.
Kuva © Getty Images
Yhdysvallat sai kaipaamansa revanssin Ruotsista Ryan Leonardin lauottua joukkueen maailmanmestariksi jatkoajalla alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Kanada nappasi pronssimitalit Slovakian nenän edestä Macklin Celebrinin veivattua kanadalaisten voittomaalin jatkoajalla.

Alle 18-vuotiaiden MM-kisojen loppuottelussa Yhdysvallat haki revanssia viime vuoden finaalivastustajastaan Ruotsista. Turnauksen kaksi selvästi parasta joukkuetta kävivät mestaruudesta kovan kamppailun, josta ei vauhtia puuttunut.

Aina kolmannen erän puoliväliin saakka tappiolla ollut Yhdysvallat onnistui kirimään tasoihin ja voittoon vieden maailmanmestaruuden jatkoajalla. Yhdysvaltalaisten sankariksi nousi Ryan Leonard, joka viimeisteli kultamitalin tuoneen 3–2-voittomaalin.

Finaalin maalinteon avasi Elliot Ståhlberg, joka laukoi Anton Wahlbergin vahvan päätypelin jälkeen kiekon yläkulmaan. Osuma tarkistettiin vielä videolta maalivahdin häirinnän varalta, mutta Yhdysvaltojen haasto epäonnistui ja maali jäi voimaan.

Toisessa erässä Ruotsi lisäsi johtoaan Noel Nordhin onnistuttua ohittamaan Trey Augustinen ylivoimalla Axel Sandin Pellikan ja Zeb Forsfjällin mainiosta esityöstä.

Raivoisasti maalia hakenut Yhdysvallat kiri kuitenkin kolmannessa erässä tasoihin Danny Nelsonin ja Carey Terrancen maaleilla.

Turnauksen pistepörssin voittanut ja parhaana pelaajana palkittu Will Smith merkkautti loppuottelussa yhden syöttöpisteen, jolla hyökkääjä jäi yhden pisteen päähän Nikita Kutšerovin piste-ennätyksen sivuamisesta.

Maailmanmestaruus oli Yhdysvalloille sen historian 11:s. Edellisen kerran maa juhli mestaruutta vuonna 2017.

Celebrini taituroi MM-pronssin Kanadalle

Kisojen päätöspäivän aiemmassa ottelussa Kanada ja Slovakia mittelivät pronssimitaleista. Tiukka taistelu joukkueiden välillä päättyi vaahteranlehtipaitojen juhliin jatkoajalla maalein 4–3. Pronssimitalin Kanadalle ratkaisi Macklin Celebrini, joka veivasi voittomaalin jatkoajan lopulla.

Ratkaisuosuman viimeistellyt Celebrini oli iskenyt kamppailun avausmaalin toisessa erässä, ja hänen laukauksensa irtokiekosta Kanada onnistui tasoittamaan ottelun 3–3:een kolmannen erän lopussa.

Celebrinin ohella Kanadan tehomiehenä hääri tasoitusosuman laukonut Matthew Wood, joka maalinsa lisäksi merkkautti ottelussa kolme syöttöpistettä. Kanadan toinen maali syntyi Colby Barlow'n lavasta.

Hurmiossa läpi kisat pelannut Slovakia oli jo voiton syrjässä kiinni Daniel Jenčkon laukauksen kimmottua Lukas Dragicevicin mailasta ohi Gabriel D'Aiglen. Woodin ja Celebrinin maalit latistivat kuitenkin äänekkäästi kannustaneen slovakkiyleisön tunnelmat, ja pronssimitalit ripustetiin kanadalaisten kauloihin.

Slovakian muista maaleista kamppailussa vastasivat joukkueen tähtipelaaja Dalibor Dvorský sekä Peter Cisar.