Kohti valoa - Lempäälän Kisa 2012-13

MESTIS / Artikkeli
LeKin viime kausi ei hymyjä tarjonnut.
Kuva © Teemu Eirtovaara
Pohjalta on helppo ponnistaa, sanotaan. LeKin viime kausi päättyi seuran Mestis-historian pohjanoteeraukseen, mutta himo pudotuspeleihin paluuseen on valtava. Pystyykö aiemmilla kausillaan pudotuspeleissä esiintynyt joukkue kääntämään kurssinsa?

Katastrofien välttäminen on usein pienestä kiinni, ja Kisa kävi katastrofin kynnyksellä viime keväänä. Vain pisteellä playouteihin pudonnut joukkue oli vielä jouluna yksi sarjan kovakuntoisimmista joukkueista ja joulutauolle neljäntenä siirtynyt joukkue ei näyttänyt merkkiäkään kurssin kääntymisestä.

Maalivahti Mikko Pätsin ja tiukan viisikkopuolustamisen avustuksella sinimustien peräpää oli viimeistä tikkiä myöten tilkitty. Lisäksi oman kylän poika Lassi Mattila johti joukkuettaan edestä kesällä myöhään saadusta sopimuksesta huolimatta ja seuralegenda Jose Nippala näytti jälleen ikinuorelta itseltään.

LeKi kuitenkin romahti heti joulutauon jälkeen hyökkäyspelinsä ongelmiin ja seura romahti hyvän alkukauden jälkeen playout-sarjaan Heinolan Peliittoja vastaan. Tiukka sarja ei antanut armoa lempääläisille ja matka oli yhä synkempään karsintasarjaan. Lopulta Kisan kokenut osasto nosti päätään ja sarja antoikin seuran Mestis-historialle jatkoa.

Kesällä Kisan joukkue uudistui, kun seura rekrytoi 11 uutta pelaajaa riveihinsä. Uusvanhat ja kokeneet paluumuuttajat, kuten Jarkko Pyymäki ja Antti Hildén ovat suurimman paineen alla.

Pätsi on muuri

Maalivahtiosastolla LeKi luottaa yhteen mieheen. Viime kaudella Ilveksessäkin näyttämään päässyt Mikko Pätsi on ollut sinimustien luottomies jo vuodesta 2008-2009. Mestiksen parhaimpiin maalivahteihin tasaisesti kuulunut nuori maalivahti on pelannut tilastojen valossa tasaisia kausia läpi vuosien.

Pätsi on maalivahtina kehittynyt eniten juuri henkisesti ja onkin pienestä koostaan huolimatta erittäin itsevarma ja hyökkääjää haastava maalivahti. Refleksien ja pelinluvun ollessa kunnossa, 25-vuotias kuusamolainen tarjoaa Kisalle paketin, jonka ympärille joukkueen voi rakentaa.

Viime kaudella vasta karsinnoissa kentälle päässyt kakkosmaalivahti Kimmo Mäki suoriutui jämäpeleistään hyvin, mutta on selvästi luukkuvahdin roolissa.

Pätsi ei ole ollut parhaimmillaan harjoitusotteluissa ja on kärsinyt urallaan pikkuvammoista, mutta koko kiekkoileva Lempäälä luottaa Pätsiin kuin muuriin. Häneen joukkueen menestys ei kaadu.


Pätsi kuuluu LeKin tukipilareihin.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

Onko leveyttä ja jalkoja?

Sinimustien vahvuus oli viime kaudella sen tiukassa viisikkopuolustamisessa. Päävalmentaja Marko Keskisen mielipide sen tärkeydestä ei varmasti ole muuttunut, mutta yksilöiltään Kisan puolustusta on pyritty muuttamaan kiekollisempaan ja monipuolisempaan suuntaan. Viime kaudella isoja minuutteja kellottaneet ikisoturit Anssi Tieranta ja Jarno Virkki tuskin pukevat enää ensi kaudella sinimustaa pelipaitaa päälleen, ja olivat pelityyliltään enemmänkin maalinedustan siivoajia kuin kiekollisia liidereitä.

Kesän aikana hankituista uusista puolustajista nimekkäimmät, yli 200 liigaottelua pelannut Toni Niemi ja Jokipojissa isossa roolissa pelannut Jarkko Näppilä ovat tuttuja miehiä Lempäälässä ja tyyliltään monipuolisia yleispuolustajia. Vaikka Näppilä kykeneekin raivokkaaseen taklauspeliin, kumpikaan ei jäädy siniviivalla kiekon kanssa ja molemmat ovat takuuvarmoja 15 pisteen puolustajia aiemmalta uraltaan Mestiksessä.


Toni Niemi palaa Pirkanmaalle ja LeKiin.
Anette Naroma - http://anskun.net

Molemmilla on lisäksi takanaan erittäin hyvä kausi. Niemi on pelannut kolme viime kauttaan KooKoossa ja parhaalla kaudellaan takoi hämmästyttävät 32 pistettä oranssimustille. Viime kaudella vahvat otteet poikivat yhden ottelun lainapestit sekä Pelicansiin että Tapparaan.

Kaudella 2010-2011 itsensä läpi lyönyt Jarkko Näppilä pelasi viime kautensa Jokipoikien ärjypaidassa. 23 tehopisteen kausi ja menestyksekäs kevät takaavat varmasti nälkää Lempäälään paluulle ja kaksikolta Niemi-Näppilä odotetaankin paljon.

Isompien nimien takana peruspuolustajat Mikko Heiskanen ja Riku Dufva hakevat uutta alkua uralleen. Heiskanen tunnettiin nuorempana lupaavana peruspuolustajana ja tulevana liigapelaajana, mutta mies sai divareihin päätyneelle uralleen uuden mahdollisuuden, kun mies esiintyi edukseen karsintasarjassa nousua hakeneen KeuPa HT:n riveistä ja persoonallinen katujyrä saikin näin sopimuksen toisella puolella pelanneeseen LeKiin.

Riku Dufva taas on kärsinyt viime kaudet pahasti loukkaantumisista ja läpimurto SaiPan riveissä jäi torsoksi. Eritoten Heiskanen on pelannut harjoitusotteluissa todella jämäkästi ja ennenmainittu nelikko muodostaakin LeKin puolustuksen kivijalan. Kiekollisessa pelissä näppärän nuorukaisen, Vili Palolan ja taistelija Petri Frimanin odotetaan muodostavan puolustuksen kolmas parivaljakko.

Kisan puolustusta katsottaessa, pistää silmään leveyden ja nopeuden puute. Kuuden sopimuspuolustajan rinki ei kestä loukkaantumisia, etenkään kärkinimistä. Samalla voidaan todeta jokaisen kokeneemman puolustajan edustavan raskaampaa osastoa ja sekä kiekollisen pelin että pelinopeuden on viisikkopelissä toimittava, jotta Kisan peli ei puuroudu sen omaan päähän.

Toisaalta on huomioitava, että etenkin Tapparan ennätyslaaja puolustus voi tarjota pidempiaikaisillekin lainapesteille Jussi Halmeen, Juha Leimun ja nuoren Atte Mäkisen kaltaisia vahvistuksia. Lempäälässä itsensä kulttipelaajaksi nostanut Leimu olisi jo markkinoinnin kannalta loistovahvistus Kisalle.

Kokemuksen kautta

LeKi laittoi kesän hyökkääjämarkkinoilla kovan kovaa vastaan. Ehkä kaikkien aikojen LeKi-pelaaja Jose Nippala lopetti seurauskollisen uransa, Kisan taistelun monikautinen ruumiillistuma Juho Joki-Erkkilä jäi sopimuksetta ja aiempien kausien tehomiehet Johannes Alanen sekä Juuso Antonen kokivat saman kohtalon, mutta uusvanhat hankinnat lähestulkoon korvaavat lähtijöiden aiemman kokemuksen LeKi-paidassa.

Allekirjoittaneen muistiinpanoissa Kisan ykköshyökkääjä on Ilveksestä Kisaan siirtynyt Jaakko Pellinen. Kautta aikain jalkapalloilijan nimeä kutsumanimenään kantava piskuinen hyökkääjä on urallaan pelannut Kisassa lainapelaajana 74 ottelua ja iskenyt niissä 60 tehotäppää. Ei hassumpaa?

Pellinen pelasi viime kaudella pahasti flopanneessa Ilveksessä, mutta onnistui silti mm. hattutempun paikallisvastustaja Tapparaa vastaan ja kasaamaan mukiinmenevät tehot(7+7= 14) pienestä roolistaan huolimatta. Miehelle on tiedossa iso rooli ja Pellinen päässee pelaamaan Ilves-ajoilta tutun sentterinsä, Lassi Mattilan rinnalla.

 Aasinsillan kautta päästäänkin Lempäälän omaan poikaan, Lassi Mattilaan. Mattila palasi viime kaudella tasolleen ja ratkaisikin otteluita joukkueelleen parhaina iltoina. Nippalan lopetettua, seuran kasvojen on oltava kovassa vireessä myös ensi kaudella, sillä ratkaisupotentiaalia ei ole hukattavaksi asti ja keskushyökkääjäosasto kaipaa kipeästi johtajaa.


Lassi Mattila on isossa roolissa sekä kentällä että sen ulkopuolella.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Muista hankinnoista kokeneet Jarkko Pyymäki, Antti Hildén ja Mika Niemi kantavat suuren osan paineista.

Pyymäki on toki taantunut liigajyrästä Mestikseen, mutta on roolissaan Mestiksen kirkkainta tähdistöä. Kahden suunnan hyökkääjäksi jo lähes 400 liigaottelunsa aikana profiloitunut nokialainen on yhä joukkueensa tunnollisin pelaaja, mutta myös iskee tärkeitä osumia joukkueelleen tiukoissa paikoissa. Pyymäen siirryttyä viime kaudella Tapparaan, Kisa menetti osan sielustaan.

Hildén on nimistä mielenkiintoisin ja nostattaa pitkäaikaisten LeKi-fanien kasvoille hymyn. Kisan ensimmäisellä Mestis-kaudella 2007-2008 liigan ykköshyökkääjiin kuulunut velmu on kiertänyt Norjan ja Italian kautta takaisin Lempäälään ,mutta taituruuden ja värikkään persoonan ei odoteta kadonneen mihinkään tulevallakaan kaudella.

Talkoohengellä joukkueeseen liittynyt keskushyökkääjä Mika Niemi on nostanut odotuksiaan vaivihkaa kesän aikana. Välivuoden pitänyt konkari on esiintynyt erinomaisesti harjoitusotteluissa ja on ollut niiden harvoja valopilkkuja.

Hyökkäyspään muita mielenkiintoisia trendejä on kaksi. Taitavat Markus Jokinen ja Olli Kalliosaari ovat väläytelleet potentiaaliaan ajoittain viimeisen kahden kauden aikana, mutta läpimurron aika on pian. Saako kaksikko kaipaamaansa luottoa päävalmentaja Keskiseltä?

Kaudenalushuhut kuuluvat jälkimmäiseen pohdinnan aiheeseen. Harjoituspeleissä esiintyneet työmyyrät, Henri Sandvik ja Nestori Lähde toisivat joukkueeseen kaivattua urheilullisuutta ja harjoituksissa käväissyt maalintekijä Antti Hölli olisivat kaivattuja vahvistuksia, vaikka sitten ottelukohtaisin sopimuksin.

Lempääläisten hyökkäys ei vielä nykyisellä sopimuspelaajalistallaan pullistele laajuutta, mutta silti odotukset ovat korkealla. Parilla lisävärväyksellä ja sopivilla lainapelaajilla varustettu Kisan hyökkäys olisi vertailukelpoinen jo isompienkin seurojen vastaavien kanssa.

Keskisen toinen kiirastuli

LeKi on kaudenalusveikkauksissa myös täällä Jatkoajassa sijoittunut noin sijoille 9.-10. Joukkue ei vielä olekaan valmis pudotuspelijoukkue, mutta sen potentiaali on nähtävissä, kun katsoo syvemmälle. Muutamalla leveyshankinnalla joko sopimuspelaajiksi tai lainalle, Kisa ottaisi isoja harppauksia eteenpäin.

Kisan harjoitusottelut ovat herättäneet kummastusta, kun nimekäs nippu on kerta toisensa jälkeen taipunut muille. Heikosti päättyneen viime kauden jälkeen päävalmentaja Marko Keskiseltä vaaditaankin nopeaa suorittamista, harjoituspelien kaltaiseen tappioiden saldoon ei ole varaa. Ongelmana on yhä ollut maalinteon vaikeus ja viisikkopelaamista onkin yhä kehitettävä myös hyökkäyssuuntaan.

Arvio: Lempäälän Kisa on Mestis-kauden musta hevonen. Sen potentiaali on jopa kotiedussa, mutta pahimmillaan viime kauden haamut painavat sen taistelemaan sarjapaikastaan ja tulevaisuudestaan toista kautta putkeen. Pudotuspelipaikka olisi kuitenkin askel kohti parempaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle