”Arasta” ei ollut apua

LIIGA / Raportti
Valmentajanvaihdoksesta tapahtunut shokkireaktio ei auttanut Kärppiä vielä ensimmäisessä ottelussa Hannu Aravirran luotsatessa oululaisia. KalPa murjoi taululle kovat lukemat hukassa olleiden Kärppien kustannuksella.

Valmentajan vaihto on yleensä piristänyt joukkuetta, mutta KalPa ei tätä olettamusta noteerannut. Suureksi yllätykseksi alkuviikosta Ouluun saapunut Hannu Aravirta ei ehtinyt saamaan ihmeitä aikaiseksi ja Kärppien masentava meno jatkui Kuopiossa.

– Numerot kertovat, mitä jäällä tapahtui. Loistava esitys KalPalta, totesi Aravirta ottelun jälkeen.

Vastoin Aravirran lausuntoa kotijoukkueenkaan esitys ei ollut aivan huikeimmasta päästä, mutta Kärpät olivat pyörryksissä ilman terävintäkin suoritusta. Itseluottamuksen ja peli-ilon puutteessa painiva oululaissikermä oli täysi vastaantulija jo kahdeksannen peräkkäisen kotiotteluvoiton napanneen KalPan kynsissä.

– Hieno voitto. Vähän alussa ihmeteltiin mitä tuleman pitää. Kaikki hehkuttivat, että valmentajanvaihdoksen jälkeen Kärpät myllyttää kovaa ja kiistatta olimmekin alussa vähän ihmeissään. Ilta oli meille kuitenkin kiva tänään, hykerteli KalPan päävalmentaja Pekka Virta.

Rautiolan rankka alku

Jos lähtökohdat eivät olleet jo ennestään tarpeeksi sekavat Aravirran saapumisen jälkeen, vierasjoukkueen kokoonpanosta jäi viime hetkillä pois kovia nimiä. Maalivahti Petri Koiviston jäätyä kotiin potemaan pakaravaivaansa, Kärppien maalille luisteli alkukauden K-Laserissa pelannut Antti Rautiola, joka teki samalla debyyttinsä SM-liigassa.

Rautiolan ensihetket liigajäillä olivatkin varmasti ikimuistoiset, mutta ei kauhean positiivisella tavalla. Nuori maalivahti joutui antautumaan heti ensimmäisessä tilanteessa kun Iiro Pakarinen purjehti kulmauksesta maalin eteen ja vispasi kiekon rystypuolelta sisään. Pakarinen oli tehdä maalin toisella laukauksellaankin, mutta tästä Rautiola merkkautti liigauransa avaustorjunnan.

Rautiolan painajainen jatkui toisen erän alussa, kun Sakari Salmisen pienestä kulmasta ampuma maskiton laukaus upposi helposti sisään. Erän loput maalit eivät mene enää niinkään maalivahdin, vaan koko oululaismiehistön piikkiin.

– Rautiola pelasi tosiaan ensimmäisen pelin ja kaveri joutuikin todella pahaan paikkaan ja hurjaan mylläkkään, harmitteli Aravirta maalivahtinsa puolesta.

Kärppien asenne alkoi murenemaan pelin edetessä ja laiska luistelu johti jäähyihin. Janne Jalasvaara, Tapio Laakso ja Jaakko Rissanen saivat viimeistellä maalinsa rauhassa ilman suurempia häiriötekijöitä, sillä alivoimapelaaminen ei kiinnostanut kuin muutamia pelaajia ja heitäkin vain hetkittäin. Martin St. Pierren kavennuskaan ei herättänyt vierasjoukkuetta, sillä seuraavassa vaihdossa Kärpät sortui todella typerään jäähyyn.


KalPa juhli jälleen kotonaan.

Pelin taso romahti ottelun ratkettua

Myös KalPa sortui löysäilyyn pelin tason yleisesti vajotessa, mutta näistä tilanteista kotijoukkue selvisi ilman suurempia vaaratilanteita. Ottelun ratkettua pelin kauneusarvot eivät olleet enää asteikon korkeimmalla tasolla.

– Ainoat kiekonmenetykset tapahtui oikeastaan ensimmäisessä erässä. Sitten nöyrryimme ja olimme omimmillamme pitkiä hyökkäyksiä tehdessä. Varsinkin toinen erä meni todella hyvin, summasi Virta.

– Olimme omassa päässä suurissa vaikeuksissa juuri näiden pitkien hyökkäyksien kanssa. Ne söivät meidän hyökkäyspeliä paljon, kertoi Aravirta.

Juho Keränen käytti kuitenkin yhden KalPan virheen hyväkseen ja teki röyhkeän yksilösuorituksensa päätteeksi alivoimamaalin. Vaikka Kärpät ei enää kunnolla voitosta taistellutkaan, perheen ja tuttujen edessä tehty maali taisi maistua keiteleläislähtöiselle pelurille. Keränen oli vielä kasvattaa maalisaldoaan, mutta Tommi Jokinen viimeisteli pari minuuttia ennen loppua läpiajostaan ottelun päätöslukemat.

Aravirta: ”Paljon on matkaa”

Virta oli kiitollinen omalle joukkueelleen ja oli tyytyväinen monien pelaajien suorituksiin. Vaikean loukkaantumistilanteen edessä nuori joukkue kykeni vastaamaan haasteeseen tiukassa paikassa. Aravirralla on puolestaan kova savotta edessään.

– Olen tyytyväinen, että nuorta miestä löytyy paikkaamaan. Kapteenit tekevät kovasti hommia kentällä ja luovat joukkueen ilmapiirin illasta toiseen. Meidän ei kuitenkaan kannata leijua, vaikka suoritus oli hyvä, kiitteli Virta omiaan.

– Vuorokauden aikana on tapahtunut paljon, mutta pelaajien poisjäänti ei helpottanut yhtään lähtöä tänne. Yksittäisten pelaajien yrittämiseen olen todella tyytyväinen, mutta yritys ei suuntaudu aina oikein, koska se ei tuota tulosta. Pelirakennetta pitää saada yhteiseksi. Kun säilytämme perusyrittämisen, parannamme otteitamme varmasti, totesi Aravirta.

Aravirralla ei luonnollisesti ollut ehtinyt tutustua kovinkaan huolellisesti joukkueensa pelaamiseen. Valmentaja kertoi katsoneensa lauantaisen Blues-ottelun nauhalta ja tiedostaa pelillisiä ongelmia.

– Paljon on matkaa. Joukkue on vielä kovin nuori, ajatellen näitä loukkaantumisia ja viime viikkoina tapahtuneita pelaajasiirtoja. Olemme vielä tavallaan sarjan alussa. Kokemuksia tarvitaan. Tällä sitoutumisella meillä on kuitenkin hyvä mahdollisuus parantaa, päätti Aravirta.

» Lähetä palautetta toimitukselle