Saako Aravirta oululaisiin ryhtiä?

LIIGA / Ennakko
Kuopion tiistai-illassa suuren yleisön katseet kohdistuvat Kärppien penkin taakse siirtyneeseen Hannu Aravirtaan. Herättääkö kokenut valmentaja uinuvan jättiläisen ja onnistuuko Kärpät uuden päävalmentajansa johdolla katkaisemaan KalPan seitsemän kotiottelun voittoputken?

Kuntokäyrät

Isännät lähtevät tiistain koitokseen neljä voitto-ottelua vyöllään. Maajoukkuetauon jälkeen kuopiolaiset ovat pelanneet vasta kaksi ottelua, joista molemmista on ollut tuloksena voitto. Viikko sitten tiistaina KalPa nujersi voittomaalikilpailun jälkeen Espoossa Bluesin ja torstaina Jokerit nöyrtyi Niiralassa tiukan kamppailun jälkeen.

– Jatkettiin siitä mihin tauolle mentiin. Marginaalit on pieniä koko ajan eikä tappioista ja voitoista tarvitse liian suuria johtopäätöksiä tehdä. Tauon molemmin puolin peli on näyttänyt energiseltä ja kiekkokin on pomppinut meille, toteaa KalPan päävalmentaja Pekka Virta omiensa edellisistä peleistä.

Oululaisilla on viimeisestä viidestä ottelustaan saaliina vain yksi voitto, kun torstaina joukkue haki voiton Lappeenrannan SaiPasta. Maajoukkuetauon muut kaksi ottelua ovat päättyneet kotitappioihin, kun sekä tiistaina Tappara ja lauantaina Blues hakivat Raksilasta pisteet 5-3 –lukemin.

Joukkueiden tämän kauden ainoassa keskinäisessä kamppailussa lokakuun alussa Kärpät oli kotihallissaan selvästi KalPaa parempi numeroin 5-1.

Ratkaisun paikat

Tiistain ottelua ennakoitaessa ei voi sivuuttaa oululaisten valmentajanvaihdoksen merkitystä. Pitkän työn Kärppien organisaatiossa tehnyt tulokaspäävalmentaja Mikko Haapakoski sai lähteä ja tilalle palkattiin kokenut Hannu Aravirta. Mielenkiintoista onkin nähdä aukeaako takalukossa olleen oululaisryhmän peliesitykset ja tuoko vaihdos välittömästi piristystä joukkueen ilmeeseen.

– Kuten tapana on, niin valmentajanvaihdoksen seurauksena yleensä kaikki 25 pelaajaa piristyy ainakin hetkellisesti. Siinä mielessä saadaan varmaan pirteä Kärpät vastaan ja varmasti tulee kova peli. Kärppien materiaali on kaikkien tiedossa ja kaiken kaikkiaan se on kova haaste meille, analysoi Virta tiistain vastustajaa.


Tuomas Kiiskinen on tiistaina pelikunnossa.

Kärppien ongelmana on ollut otteiden epätasaisuus. Ottelun sisälläkin peliesitykset ovat vaihdelleet huomattavasti ja virheitä on tullut aivan liikaa. Lisäksi joukkue ei ole päässyt riittävän usein ja tehokkaasti vastustajan hyökkäysalueelle pyörittämään, vaikka kovan hyökkäysarsenaalin joukkueella olisi siihen valtavasti potentiaalia.

Viikonlopun vapaata pitäneen KalPan tilanne on viime peleissä vakiintunut. Savolaiset ovat esiintyneet pirteästi ja voittoja on tullut tasaiseen tahtiin. Hyökkäyspelissä on ollut ajoittain hienoja sommitelmia ja mikä tärkeintä, myös puolustus on viime peleissä tiivistynyt selkeästi. Tähän päävalmentaja Virta näkee selkeän syyn.

– Minun mielestä se on seurausta siitä, että me pelataan nyt niitä pitkiä hyökkäyksiä ja pidetään kiekkoa enemmän kuin vastustaja. Ollaan saatu pidettyä oman pään maalimäärät järkevällä tasolla ja saatu enemmän yli- kuin alivoimaa, Virta toteaa.

Puolustuspelin kurinalaisuus tuleekin olemaan yksi ottelun ratkaisun paikkoja. Lisäksi joukkueiden tähtipelaajilta odotetaan jokaisessa pelissä ratkaisuja ja tehokkuutta hyökkäyspäässä. Varsinkin Kärppien hyökkäävien kenttien pelimiehet eivät ole kyenneet kannattelemaan joukkuetta riittävästi ja tehot ovat jääneet aivan liian vaatimattomiksi.

Kokoonpanot

Kärpillä sivussa viime peleistä ovat olleet kakkosmaalivahti Tomi Karhunen, puolustaja Juho Jokinen ja hyökkääjät Jari Viuhkola ja Mikko Alikoski. Ennakkotietojen mukaan Kärppien tolppien välissä aloittaa Kiekko-Laserissa alkukauden torjunut Antti Rautiola. Edellisen pelin Blues-tappiosta huolimatta positiivisena asiana oululaisten kannalta voi nähdä Petr Tenkratin ja Timo Helblingin kauden ensimmäiset maalit kärppäpaidassa.

KalPalta sairaslistalla ovat maalivahti Ari Ahonen ja puolustajat Samuli Suhonen, Pasi Hirvonen, Mikko Kukkonen ja Kai Syväsalmi. Sen sijaan Jokerit-pelissä kovan tällin jalkaansa saaneen Tuomas Kiiskisen vamma osoittautui lieväksi ja mies on pelikunnossa jo Kärpät-pelissä.

Lukuisat loukkaantumiset puolustuspäässä laittavatkin KalPan pakkiparit uuteen uskoon. Simo-Pekka Riikola nousee Janne Jalasvaaran pariksi ja kolmosparissa Henri Laurilan kanssa luutii hyökkäyksestä puolustukseen istutettu Joonas Riekkinen. Jussi Timonen ja Adam Masuhr jatkavat ykköskentän takana.

» Lähetä palautetta toimitukselle