JYP yllätettiin housut kintuissa

LIIGA / Raportti
Viikon pelaamattomuus oli tehnyt tehtävänsä, kun välierät alkoivat Jyväskylässä. Blues oli valmis, JYP ei.

Välieräsarjan avausottelu voidaan kiteyttää muutamaan olennaiseen seikkaan. JYP ei ollut valmis, mikä näkyi muun muassa kurittomina jäähyinä, hapuilevana maalivahtipelinä sekä jälleen kerran paikkojen tuhlailuna. Toisaalta Blues pelasi erittäin kurinalaisesti, eikä antanut JYPille tilaa läheskään siinä määrin kuin Ilves puolivälierissä.

– Odotettiin, että voi olla vaikeaa tauon jälkeen. Yritettiin kyllä tehdä kaikkemme, ettei siitä olisi tullut näin vaikeaa. Pelillisesti meillä ei ollut niinkään hätää, mutta numerollisesti kyllä, JYPin päävalmentaja Risto Dufva totesi.

Bluesin Petri Matikainen oli luonnollisesti tyytyväinen siihen, että joukkue onnistui ryöstämään kotiedun JYPin kotiluolasta, joka on tunnettu tylyydestään vastustajille.

– Kohtalaisen tehokas avauserä meiltä. Toisessa erässä oli vähän onneakin mukana, mutta kolmas erä oli kovin rikkonainen. Siinä JYP pääsi kieltämättä pelin päälle, Matikainen lausui lyhyesti.

Aneeminen avauserä kaatoi kotijoukkueen

Blues siirtyi 0-1-johtoon ajassa 15.15, kun Arttu Luttinen pääsi tekemään tuhojaan vanhanaikaisella. Osuma menee maalivahti Pekka Tuokkolan piikkiin, sillä hän oli sijoittunut aivan väärälle tolpalle, eikä ehtinyt enää peittämään toista kulmaa.


Iiro Tarkki toimi Bluesin voiton takuumiehenä.

Reilun minuutin päästä kolisi jälleen. Tällä kertaa Stefan Öhman pääsi tuikkaamaan Tuokkolan längistä kiekon sisään. Tämäkin osuma syntyi vähintäänkin helposti, joten tuska alkoi kasvaa niin JYPillä kuin kotiyleisölläkin. Kun vielä Antti Pihlström nappasi typerän jäähyn laitataklauksesta aivan erän lopussa, oli summerin soitto kotijoukkueelle jo melkoinen helpotus.

– Erän alku oli ihan ok, mutta sitten rupesi näkymään, ettei oltu pelattu vähään aikaan. Ei saatu omaa tatsia siihen hommaan koko aikana. Blues oli parempi, mutta tästä se sarja vasta alkaa, JYPin Kalle Kaijomaa kertasi.

Katseet jo perjantaihin

Blues siirtyi ratkaisevan tuntuiseen kolmen maalin johtoon toisen erän lopulla, kun Arttu Luttinen teki illan toisen osumansa. Maali syntyi kahden miehen ylivoimalla. Luttinen pääsi ohjaamaan Jere Karalahden löysähkön vedon maaliin.

JYP kärsi takaiskun aikana Olli Malmivaaran kakkosen lisäksi Filip Riskan ottamaa ottelurangaistusta, minkä hän sai tuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta. Tilanne oli vahinko, mutta säännöt ovat selvät. Myös otteluvalvoja totesi tuomareiden menetelleen täysin oikein.

– Oltiin hyvällä draivilla liikenteessä ja jatkettiin siitä, mihin Ässiä vastaan jäätiin. Alussa peli meni meidän käsikirjoituksen mukaan ihan täysin, mutta lopussa JYP tuli päälle. Meillä oli loistava maalivahti ja hyvä taistelu, joten niillä kestettiin. Pitää pystyä pelaamaan jatkossa paremmin koko 60 minuuttia. Jäähypenkillä ei auta istua, Bluesin tehomies Luttinen sanaili.

JYPin leirissä heräsi vielä toiveita kolmannen erän alussa. Ensimmäisiä aikuisten pudotuspelejä pelaava Turo Asplund kavensi lukemiksi 1-3. Tämäkin osuma syntyi ylivoimakuvion päätteeksi ohjaamalla.

Lukuisista ylivoimamahdollisuuksista huolimatta JYP ei päässyt enää lähemmäksi. Ottelun lopun merkittävimmäksi tapahtumaksi nousikin Ville Varakkaan rumannäköinen päähän kohdistunut taklaus Ossi Louhivaaraa vastaan, minkä seurauksena Varakas ajettiin ulos. Otteluvalvojan mukaan tapahtumaa vielä tarkastellaan, joten jatkoseuraamuksiakin voi olla luvassa.

– Sarja on nyt avattu, ei tässä kannata sen kummempia höpistä, Matikainen päätti oman osuutensa.

Samoilla linjoilla oltiin JYPin leirissäkin. Joukkueen kannalta oli erittäin tärkeää, että se pääsi ottelun vanhetessa peliin kiinni. Runkosarjan voittajalla ei ole aihetta paniikkiin, mutta myrskyvaroitus on annettu. Joukkueet kohtaavat seuraavan kerran heti perjantaina.

» Lähetä palautetta toimitukselle