JYP kukisti Bluesin

LIIGA / Raportti
JYP kukisti Espoon Bluesin viidennen kerran tällä kaudella. Tasaisissa merkeissä alkanut ottelu päättyi lopulta kotijoukkueen 5-1 (1-0, 0-1, 4-0) –voittoon.

JYP oli joukkueiden runkosarjan viimeisessä kohtaamisessa lopulta selkeästi edellä vieraitaan. Pelin kokonaiskuva tiivistyi hyvin lehdistötilaisuudessa annetuissa valmentajien kommenteissa. Bluesin käskyttäjä Petri Matikainen totesi yksinkertaisesti:

– JYP oli tänään parempi. Alku oli hyvä ja energinen, mutta lopulta annettiin voitto pois. Kaaduttiin joukkueena, ilman saappaita.

Virkaveli Risto Dufva kiteytti pelin lähes vastaavasti:

– Tasainen taistelupeli, etenkin alussa. Sitten loppua kohti peli nytkähti meille. Saatiin hyvä henki päälle.

Vauhtia, vääntöä ja merkkipaalumaali

Ottelun ensimmäinen erä oli todellakin erittäin tasainen. Päästä toiseen mentiin reippaalla vauhdilla ja molemmille joukkueille avautui loistavia maalintekopaikkoja.

Bluesin Jani Lajunen pääsi kertaalleen läpiajoon, mutta JYP-maalissa Pekka Tuokkola nollasi yrityksen varmasti. Toisessa päädyssä paras paikka siunautui Ossi Louhivaaralle, kun hän sai kiekon lapaansa ja oli nokikkain Blues-vahti Iiro Tarkin kanssa. Tilanteen yllättävyys teki Louhivaaran yrityksestä kuitenkin hiukan hätäisen, ja Tarkki koppasi kiekon haltuunsa.

Nopeassa erässä nähtiin lopulta yksi täysosumakin, kun JYP pelasi ylivoimaa. Ylivoima ei sinällään pyörinyt näyttävästi, mutta isännät pääsivät iskemään nopeasta ja suoraviivaisesta hyökkäyksestä kiekon maaliin. Jani Tuppurainen kuljetti kiekkoa laidalla ja tarjoili upean syötön keskustaan Juha-Pekka Hytöselle. Hurrikaanikapteenilla oli kunnia ampua kiekko verkkoon ja nostaa kädet kohti kattoa uransa sadannen SM-Liiga-maalin kunniaksi.

Lämpö nousee

Toinen erä alkoi Bluesin ylivoimalla, joka jäi kuitenkin erittäin heiveröiseksi. Seuraavaa miesylivoimaa vieraiden ei tarvinnut kuitenkaan odotella pitkään, kun jo viiden minuutin pelin jälkeen Olli Sipiläinen lähti istunnolle kampituksesta.

Bluesin ylivoima ei ottanut vieläkään toimiakseen, mutta kuten JYP avauserässä, myös Blues iski tästä huolimatta maalin, ja vieläpä komean sellaisen.

Valkopaitojen Roope Ranta kiisi terävällä potkulla pitkin laitaa ja ohitti pienellä "jalkakynällä" JYPin Sami Vatasen. Ranta tarjoili vielä makoisan syötön takatolpalle, josta Toni Kähkönen pääsi niittaamaan tasoituksen.

Maalien osalta erän tapahtumat loppuivat tähän, mutta tästä huolimatta ottelun kulminaatiopiste nähtiin toisessa erässä.

Noin 30 minuutin pelin jälkeen hurrikaanipaitojen Eric Perrin taklasi huonossa asennossa ollutta Roope Rantaa selkään. Ranta loukkasi tilanteessa kättään ja tuomaristo päätti yksimielisesti passittaa Perrinin pukukopin puolelle. Kotiyleisön protestoidessa lujaa JYP otti taistelukirveet esiin ja aloitti alivoiman tappamisen.

JYP otti espoolaisten päänahan viidennen ja samalla viimeisen kerran tämän kauden runkosarjassa.

Bluesin ylivoima ei rauhoittunut oikein missään vaiheessa. Tähän syynä oli se, että JYP pelasi alivoimaa suorastaan hurmoksessa. Antti Pihlström ja Tuppurainen pääsivät jopa luomaan vaarallisen maalintekopaikan vieraiden maalille. Tunnelma Hippoksella nousi alivoiman aikana ulkoilman hyytävyydestä huolimatta oikein lämpöisäksi.

Rangaistuksen jälkeen kotijoukkuekin pääsi kokeilemaan vielä ylivoimaansa, mutta tällä kertaa tuloksetta.

JYP karkaa voittoon

Blues joutui kovaan kurimukseen, kolmatta erää oli ehtinyt vanheta vain viitisen minuuttia. Jere Karalahti ja Santeri Heiskanen ottivat jäähyt peräkkäin ja isännät pääsivät kahden miehen ylivoimalle.

Tällä kertaa hurrikaani pyöri näyttävästi ja vain 18 sekuntia ehti kulua, kun kiekko oli komean kuvion päätteeksi maalissa. Pihlströmin tuikkaama osuma jäi samalla ottelun voittomaaliksi.

Ottelun loppulukemat pääsivät repsahtamaan erän lopulla hieman suhteettomankin suuriksi, mutta JYP käytti maalipaikkansa eittämättä tehokkaasti.

Illan puhutuimmasta osumasta vastasi 3-1-maalillaan Filip Riska. Riska kaadettiin läpiajosta ja tuomari määräsi tilanteesta rangaistuslaukauksen. Riska ampui, nimenomaan ampui, rankin itse. Tiukka lämäri alakulmaan B-pisteiden välistä yllätti Tarkin totaalisesti. Näinkin sen voi tehdä.

Loppulukemia kaunistelivat vielä Tuppurainen komealla läpiajomaalillaan sekä Filip Riska illan toisella osumallaan.