Pelicansin matalalento jatkuu

LIIGA / Raportti
Pelicans siirtyi ottelun ensimmäisessä erässä johtoon Lou Dickensonin alivoimamaalilla. Ässät kuitenkin paransi ottelun edetessä. Ensiksi porilaiset tulivat tasoihin Tomas Zaborskyn maalilla, ja lopulta patapaidat menivät ohi. Näin kolme pistettä jäi Poriin, ja Pelicansin tappioputki venyi jo seitsemän ottelun mittaiseksi.

Ottelun ratkaisu tuli kolmannen erän alussa. Lou Dickenson kampitti ajassa 41.39 Patrick Yetmanin ja näin Ässät pääsi ylivoimalle. Porilaiset käyttivät tilaisuutensa ja pyörittivät peliä miltei koko ylivoiman ajan lahtelaisten puolustusalueella. Lopulta kiekko päätyi jo kerran aiemmin hyvän maalipaikan tuhlanneen Miko Malkamäen lapaan, ja puolustaja siirsi Ässät ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon.

– Mökötin koko toisen erän, kun en saanut tyhjiin sitä ekaa vetoa. Sitten se sattui menemään. Hyvä, että saa onnistumisia. Tekee aina itselle hyvää, totesi Malkamäki ottelun jälkeen.

Puolustuksen kautta

Illan ottelun selkeänä piirteenä oli tarkka puolustaminen. Kumpikin joukkue karvasi aktiivisesti jo vastustajan kenttäpuoliskolla, sekä tukki keskialueen tehokkaasti. Omassa päässä kumpikin joukkue pelasi todella tarkasti, eivätkä hyökkääjät päässeet helpolla maalin eteen. Sen sijaan peli ajautui usein kulmiin, jossa kiekko lopulta menetettiin, tai sitten kulmasta lähtenyt syöttöyritys katkaistiin.

Ässät kuitenkin hallitsi kiekkoa enemmän. Kun porilaisten tempo kasvoi ottelun edetessä, niin pelin hallinta siirtyi entistäkin selvemmin patapaidoille. Ässät saikin luotua monta kertaa hallitusti maalipaikkoja. Porilaisten puolustajat kykenivät myös antamaan kiekkoa omille pelaajille lahtelaisia nopeammin ja varmemmin.


Miko Malkamäki pelasi hyvän ottelun.
Mikko Ruohola - http://ruohola.org

Pelicans sen sijaan tuli selkeästi puolustaen peliin ja loi maalipaikkansa lähinnä vastahyökkäyksistä. Hallitusti luotuja tilanteita eivät lahtelaiset ottelussa usein saaneet. Jos paine saatiin Ässien päätyyn, niin sitä edelsi useimmiten lahtelaisten syötönkatko tai kiekonriisto. Pelicans joutui myös pelaamaan koko ajan sääntöjen rajamailla. Koska porilaisten luistin liikkui hivenen paremmin, niin lahtelaiset joutuivat usein roikkumaan ja rikkomaan. Tämän takia Pelicansilla oli enemmän rangaistuksia, kuin Ässillä.

– Lähdettiin puolustamaan täältä pisteitä. Ensimmäinen erä onnistuttiin siinä. Ei varmaan hienoa kiekkoa pelattu, mutta ei ollut tarkoituskaan, vaan puolustaa, ja puolustaa, ja puolustaa, kuvaili Pelicansin päävalmentaja Pasi Räsänen joukkueensa taktiikkaa ottelun jälkeen.

Joukkueiden erikoistilanteissa oli selkeitä eroja. Alivoima toimi kummallakin hyvin. Erityisesti ottelun alussa Pelicansin rohkea karvaaminen alivoimalla aiheutti suuria ongelmia porilaisille. Ässät taas päästi lahtelaiset usein rauhassa keskialueen läpi, mutta omalla siniviivalla porilaiset saivat useita syötönkatkoja.

Ylivoiman toimivuudessa sen sijaan oli suuri ero. Pelicans ei oikein missään vaiheessa ottelua saanut ylivoimaansa kuntoon, ja ratkaisut olivat usein hitaita ja heikkoja. Ässien ylivoima sen sijaan parani ottelun edetessä. Erityisesti viimeisillä ylivoimillaan porilaiset saivat helposti painetta Pelicansin päätyyn, ja patapakka loi useita tilanteita aktiivisella liikkeellään.

– Meidän ylivoima oli tänään tosi surkeeta. Alivoimaan olen ihan tyytyväinen. Siinä yksi lipsahdus. Senkin olisi vielä voinut ottaa pois. Ylivoimapeli oli se, jossa meidän olisi pitänyt pystyä kyllä noilla miehillä kyllä tekemään maaleja, sanoi Pasi Räsänen oman joukkueensa erikoistilannepelaamisesta.

– Meidän alivoimapeli on nyt selkeästi tiivistynyt. Kaverit uskaltaa laittaa rohkeammin kroppaa likoon ja tekemään oikeita asioita joukkueen eteen, kommentoi Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio ottelun jälkeen.

Lopullinen ratkaisu

Pelicansin takaa-ajo ei kunnolla käynnistynyt missään vaiheessa. Edes ottelun viime hetkillä otettu aikalisä ei auttanut. Lahtelaiset eivät saaneet kunnon tilanteita aikaiseksi, eivätkä rauhoitettua peliä, vaikka maalilla hyvin pelannut Ari Sulander otettiinkin pois maalilta. Illan viimeiseksi maaliksi tulikin ässäpuolustaja Tapio Sammalkankaan maali tyhjiin. Näin Ässät sai kolme pistettä loppunumeroin 3-1.

– Kaikkein tärkeintä oli se, että pystyimme parantamaan peliämme pelin sisällä. Mitä pidemmälle mentiin, niin sitä enemmän pystyttiin pelaamaan Pelicansin päädyssä, ja sitä kautta oltiin oikealla alueella. Nämä onnistumiset loppuun olivat suoraan seuraus sen työmäärän kautta, jota joutuu tänä päivänä SM-liigassa tekemään, kommentoi Pekka Rautakallio.

Ässät pelaa seuraavan kerran perjantaina, jolloin porilaiset matkaavat Tampereelle Tapparan vieraaksi. Pelicans sen sijaan pääsee pelaamaan torstaina kotikentällään. Tuolloin lahtelaisia vastaan asettuu KalPa.

» Lähetä palautetta toimitukselle