Ässät käytti maalipaikkansa Bluesia tehokkaammin

LIIGA / Raportti
Porissa tarjottiin vauhdikas jääkiekko-ottelu, kun Ässät ja Blues kohtasivat. Kumpikin joukkue taisteli jokaisen tilanteen loppuun saakka. Ässät teki paikoistaan maaleja, ja Blues taas pysähtyi Eero Kilpeläiseen. Näin Ässät palasi voittojen tielle lukemin 5-0.

Ässät aloitti ottelun hyvin ja ratkaisi pelin jo ensimmäisessä erässä. Siitä huolimatta alussa painetta loi Blues. Todellisia tilanteita Blues ei kuitenkaan saanut aikaiseksi. Sen sijaan porilaiset menivät jo neljännellä minuutilla johtoon, kun slovakkihyökkääjä Tomas Zaborsky kiersi maalin, ja iski kiekon pienestä kulmasta ohi Bluesin maalilla pelanneen Mikko Tolvasen.

Tämän jälkeen Blues sortui jäähyihin. Viiden minuutin kohdalla Bluesin Roope Talaja sai jäähyn koukkaamisesta, kun hän joutui rikkomaan espoolaispuolustusta haastaneen Sami Mutasen. Ässien ylivoima oli tehokasta, ja ajassa 6.05 Tuomas Santavuori syötti nuorelle Joel Armialle, joka ei erehtynyt. Kiekko meni ohi Tolvasen, ja viimeisen silauksen maalille antoi Tolvanen itse tökkäämällä epähuomiossa omalla mailallaan kiekkoa. Ajassa 12.17 Ville Lajunen hätäili kiekon kanssa ja nosti kiekon katsomoon. Tästä seuranneella ylivoimalla Joel Armia sai jo illan toisen maalinsa, kun Santavuori löysi maalin eteen hiipineen porilaiskiekkoilijan. Armia ei erehtynyt laukauksessaan, vaan tilanne oli jo 3-0 Ässille.

- Energiatankit olivat ihan tyhjät, mutta kyllä mun täytyy nostaa kundeille hattua millä tavalla ne taas kerran sai energiaa tähän peliin. Ja pelin alussa oli aika olennaista se eka maali. Se vähän vapauttaa pelaamista. Ne ylivoimamaalit. Oli hieno nähdä että sujui ja onnistui. – sanoi Ässien päävalmentaja Pekka Rautakallio.

Energistä jääkiekkoa

Ottelu oli ensimmäisessä erässä Ässien kolmesta maalista huolimatta hyvin tasainen. Kumpikin joukkue sai luotua monia maalipaikkoja. Vaikka viimeiset viikot ovat olleet kummallekin joukkueelle raskaita, niin tähän peliin joukkueet tulivat energisesti taistellen jokaisesta irtokiekosta.

Blues saikin luotua itselleen tilanteita. Erityisesti ykkösketju Stephane Veilleux-Stefan Öhman-Petri Lammassaari sai usein painetta porilaisten päätyyn. Heidän paras tilanteensa syntyi Kristian Kudrocin ottaman jäähyn aikana. Espoolaisten ylivoiman aikana kiekko ajautui maalin eteen, jossa Veilleux sai jo harhautettua ässävahti Kilpeläisen. Harhautusten jälkeen kiekko päätyi kuitenkin hivenen maalin ohi sivurautoihin. Laadukkaita paikkoja tuli myös muille espoolaishyökkääjille. Roope Ranta pääsi laukomaan läheltä maalia, mutta hänen vetonsa epäonnistui. Jani Lajunen taas sai kiekon takatolpalle, mutta hänen ohjauksensa meni ohi maalin.

Ässät puolusti koko ottelun ajan erinomaisesti. Porilaiset eivät päästäneet Bluesin pelaajia laadukkaille laukaisupaikoille. Ässät ei kuitenkaan tyytynyt pelkästään puolustamaan kolmen maalin johtoasemaansa, vaan pyrki luomaan maalipaikkoja. Patapaidat eivät kuitenkaan kyenneet yllättämään Bluesin maalia vartioinutta Mikko Tolvasta, vaan hän pysäytti hyvin muun muassa Tuomas Huhtasen ja Mika Niemen yritykset.

Tomas Zaborsky oli espoolaisia askeleen edellä.

Joukkueiden ylivoimassa oli suuri ero. Ässät onnistui heti ensimmäisessä erässä tekemään kaksi ylivoimamaalia. Sen sijaan Blues ei juuri saanut luotua kovin montaa laadukasta tilannetta. Peli kyllä pyöri usein porilaisten alueella, mutta laukaukset jäivät puuttumaan. Jere Karalahti oli oikeastaan ainoa Bluesin pelaaja, jonka laukaukset aiheuttivat porilaisille päänvaivaa.

Ylivoima kuvasti hyvin Bluesin peliä. Espoolaiset kyllä saivat luotua painetta Ässien päätyyn ja taistelivat jokaisen tilanteen loppuun saakka. Bluesin pelaajat eivät kuitenkaan päässeet kovin usein maalin eteen, vaan kiekko ajautui pääosin kulmiin. Myös laukausten laadussa oli toivomisen varaa, sillä suurin osa laukauksista meni joko ohi maalin, tai sitten voimaa ei ollut tarpeeksi. Ässät sen sijaan oli suoraviivaisempi ja porilaiset loivat enemmän paikkoja maalinedustalle.

Petri Matikaisen riski kostautuu

Bluesin päävalmentaja Petri Matikainen otti kolmannen erän lopulla riskin ja otti maalivahdin pois maalilta jo seitsemän minuuttia ennen ottelun loppua. Tämän jälkeen Blues sai pyöritettyä peliä Ässien päädyssä. Matikaisen riski kuitenkin kostautui, kun ässäpuolustaja Kristian Kudroc sai kiekon, ja hän laukoi kiekon omasta päädystä tyhjään maaliin. Pian tämän jälkeen Ässien Juho Mielonen sai kahden minuutin rangaistuksen huitomisesta. Matikainen otti maalivahdin vielä kertaalleen pois, ja näin espoolaiset pelasivat hetken kahden miehen ylivoimalla. Ylivoima jäi kuitenkin tuloksettomaksi ja ajassa 56.13 Tuomas Huhtanen sinetöi loppunumeroiksi 5-0 laukomalla kiekon tyhjään maaliin. Näin Eero Kilpeläinen torjui kauden toisen nollapelinsä.

- Pitää kyllä mainitaa ja fanittaa, että Eero Kilpeläisen peli luonnistui tänäänkin ja koko tän alkukauden. Eero on mahdollistanut meille tämän voittamisen, totesi Pekka Rautakallio Kilpeläisestä.

- Vaikka kaikkemme tehtiin, oli maalivahtia pois loppuun ja kaikkea, että saataisiin yksi onnistuminen, toinen perään ja kolmas sitten vielä loppuun, mutta ei vaan mennyt. – totesi Petri Matikainen ottelun jälkeen. - Ässät oli kamppailuissa, irtokiekoissa ja niissä pienissä jutuissa, mitkä näkyy voittavassa joukkueessa, tänään edellä.

Joukkueet siirtyvät nyt maajoukkuetauolle. Pelit jatkuvat 16.11, kun Blues saa kotikentällään vastaansa KalPan. Ässät taas matkustaa Raumalle Lukon vieraaksi.