Kaivattu kolmastoista näkyvissä

LIIGA / Ennakko
Kotijoukkue TPS kohtaa toistamiseen SaiPan kolmen päivän sisällä, kun lappeenrantalaisjoukkue luistelee 20-vuotis-juhliaan viettävän Turkuhallin jäälle torstaina. TPS toivoo toisintoa hallin ensimmäisestä ottelusta kaksikymmentä vuotta sitten, jossa kaatui juurikin SaiPa numeroin 5-2.

Kuntokäyrät

Synkkääkin synkemmän alkukauden jälkeen TPS on saanut oiottua kurssiaan kohtuullisesti. Vääjäämättömältä näyttänyt jumbopaikka on vaihtunut tilanteeseen, jossa illan vastustaja SaiPa on vain kahden pisteen päässä. Viimeiset viisi peliä ovat tuottaneet turkulaisille neljä voittoa. Tärkeimpänä näistä edellinen ottelu, jossa joukkue kävi lappeenrannassa voittamassa toiseksi viimeisenä majailevan SaiPan. Päävalmentaja Riku-Petteri Lehtonen oli tyytyväinen tiistain suoritukseen.

- Kyllähän sitä helkkarin tyytyväinen pitää olla kolmeen pisteeseen. Helpolla ei pisteitä kyllä saatu. Rikkonainen peli oli molemmilta ja tuomaritkin tuntuivat ottavan liian isoa roolia loppua kohden. Se on myös hyvän joukkueen merkki, että pystytään kirimään tasoihin ja ohi. Henkisesti tärkeät pisteet, varsinkin näissä tuplapeleissä.

Vierasjoukkue SaiPa on ajautunut syöksykierteeseen. Viimeisistä yhdestätoista ottelusta on pisteitä kertynyt vain neljä kappaletta ja seitsemän viime ottelua ovat tuoneet tappion. Huonot otteet ovat näkyneet myös sarjataulukossa, jossa TPS vaanii jo kahden pisteen päässä. TPS-valmentaja Lehtonen näkee myös tuloksien taakse.

- Kyllä SaiPa aina vaarallinen on, vaikkakin ovat tällä hetkellä aika kovassa tappioputkessa. Kuitenkin siellä on paljon vain yhden maalin tappioita ja ottelun loppuhetkillä hävittyjä otteluita, joten varuillaan pitää olla.

Ratkaisun paikat

TPS pääsee otteluun vapautuneemmalla asenteella. Joukkue otti tärkeän voiton SaiPasta tiistaina SM-liigalle harvinaisissa peräkkäisissä joukkueiden kohtaamisissa. Tapa, jolla voitto tuli oli myös uutta tämän kauden TPS:lle. Joukkue taisteli itsensä tasoihin ja ohi ottelun viimeisillä minuuteilla Tomas Plihalin kahdella maalilla. Vaikka kolme pistettä lämmittivätkin turkulaisia, näki valmentaja Lehtonen parannettavaa.

- Hyvin onnistuttiin vihdoin putsaamaan meidän maalinedustaa, mutta liian hitaasti meillä lähti hyökkäykset vieläkin. Siinä on vielä paljon parannettavaa. Myöskään ylivoima ei meillä toiminut tarpeeksi hyvin, vaikka sieltä se yksi maali tulikin. Noilla minuuteilla olisi vaan pitänyt tehdä enemmän.

Myös otteluruuhkalla voi olla vaikutusta kotijoukkueen otteisiin. TPS pelaa kolme peliä neljän päivän sisään ja vielä maanantaina kotona HPK:a vastaan. Hyökkääjä Michal Birnerin mukaan tämä ei kuitenkaan ole suuri ongelma.

- Kolme peliä neljässä päivässä on tietysti rankkaa, mutta meidän pitää vaan mennä peli kerrallaan. Meillä on monta kaveria jotka ovat pelanneet Pohjois-Amerikassa, jossa tämä on ihan normaalia. SaiPa-peli ei ollut meiltä hirveän hyvä peli, onneksi alivoima toimi kuitenkin hyvin.


Tomas Plihal kaatoi SaiPan tiistaina.

SaiPalla on surkea putki menossa. Kokoonpano on elänyt ottelusta toiseen niin loukkaantumisten kuin muidenkin syiden takia. Joukkue ei ole päässyt harjoittelemaan kunnollisella kokoonpanolla ja tämä on näkynyt kenttäpelissä. Lappeenrantalaisilla onkin ollut suuria ongelmia peli-ilmeensä kanssa, mikä on myös heijastunut mm. hyvän alkukauden pelanneen Jere Myllyniemen peliin. Myllyniemen ollessa kuumeessa tiistaina torjuntavastuun hoiti kuitenkin mallikaasti nuori Andreas Bernard.

Oman lisänsä otteluun tuo myös sarjataulukon tilanne. Melkein koko syksyn hännänhuippuna heiluneella TPS:lla on mahdollisuus nousta kolmanneksitoista kolmen pisteen voitolla vierailijoista. Päävalmentaja Riku-Petteri Lehtonen ei kuitenkaan tätä vielä mieti.

- Ei sarjataulukkoa voi tässä vaiheessa katsella. Meidän pitää vaan mennä ottelu kerrallaan ja saada tarpeaksi korkea pistekeskiarvo. Kyllä niitä päänahkoja sieltä sitten alkaa tulemaan eteen.

Kokoonpanot

TPS pelaa torstaina todennäköisesti samalla kokoonpanolla kuin tiistaina. Poissa ovat pitkäaikaispotilas Miika Huczkowski, parin viikon päästä todennäköisesti jääharjoittelun aloittava Aki Berg ja lonkkavammaa paranteleva Joonas Järvinen.

SaiPan riveistä puuttuvat puolustajat Daniel Sondell ja Simon Backman. Hyökkääjistä puuttuvat Carlo Grünn, Petri Koskinen, Tero Koskiranta, Joni Yli-Torkko ja Anssi Löfman. Löfman voi kuitenkin palata jo tällä viikolla.

Muuta

Juhla-ilta Turkuhallissa

TPS juhlii asiaankuuluvin menoin Turkuhallin kaksi vuosikymmentä kestänyttä taivalta. Ensimmäinen virallinen liigaottelu pelattiin Turkuhallissa juuri TPS:n ja SaiPan kesken. Tätä ennen kuitenkin olivat hallin käyneet ns. "koeajamassa" TPS:n A-juniorit, jotka pelasivat yhden sarjaottelunsa siellä. Junioreiden joukossa oli mm. nykyinen päävalmentaja Riku-Petteri Lehtonen. Torstain ottelussa on paikalla kaksikymmentä vuotta sitten Suomen mestaruuden voittaneen joukkueen pelaajia, sekä kiekon pudotta, kuten kaksikymmentä vuotta sitten, paikallinen poliitikkosuuruus Ilkka Kanerva.

» Lähetä palautetta toimitukselle