Pisteet tiukassa Turun liiga-avauksessa

LIIGA / Ennakko
Viime kauden avausottelu oli HPK:n juhlaa
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Avauspisteet ovat kovan työn takana, kun TPS ja HPK kohtaavat kauden avausottelussa. Kauden alun tärkeyttä korostetaan molemmissa leireissä. Vuosi sitten HPK löi vastaavassa ottelussa alkutahdit TPS:n murheelliselle syyskuulle pistämällä kiekon verkon perukoille jo 11 sekunnin pelin jälkeen.

Vaikka jokainen joukkue varmasti tähtää vahvaan kauden alkuun, niin mittavasti uudistuneelle HPK:lle kuin yhtä lailla kotijoukkue TPS:llekin olisi alun voittojen tuoma itseluottamus ensiarvoisen tärkeä asia, joka voisi parhaassa tapauksessa kantaa aina loppusyksyn pimeisiin iltoihin saakka.

Väheksyä ei sovi myöskään alkukauden onnistumisesta riippuvaisia taloudellisia seikkoja. Molemmissa kaupungeissa alkukauden tappioilla on tapana heijastua melko lailla suoraan verrannollisesti syksyn yleisömääriin. Yleisön houkuttelu kotiotteluihin on etenkin taloutensa kanssa tuskailevalle HPK:lle tärkeää.

Molemmat joukkueet esiintyivät harjoitusotteluissaan tulosten valossa tasaisen ailahtelevasti, sillä molemmat voittivat yhtä monta peliä kuin hävisivätkin. Liigan avauskierros onkin hyvä mittari valmennustiimeille siitä kuinka hyvällä mallilla pelaaminen lopulta on.

Tiukkaa ja tasaista ottelua povaa molemminpuolisen avausvoiton janoamisen lisäksi myös lähihistoria. Kahden viime kauden aikana TPS ja HPK ovat kohdanneet kymmeneen kertaa ja peräti viidesti on voitto ratkennut vasta jatkoajalla tai voittolaukauskilpailussa.

Maltti ratkaisevassa roolissa

Kun ottelu pelataan Turussa, niin huomio kiinnittyy hallin lentokentäksikin kutsuttuun kaukaloon, joka ainakin teoriassa suosii kotijoukkueen kiekkokontrolliin perustuvaa pelitapaa. Tilaa siis on ja TPS:n tuleekin varmalla ja laadukkaalla syöttöpelillä pitää kiekko liikkeessä, sillä harjoituspeleissään aktiivisesti esiintynyt vierasjoukkue ei tule ujostelemaan kiekollisen miehen paineistamisessa.

Juuri tässä piileekin kenties ottelun ratkaisu. Vauhdikkaasti luisteleva ja iholle pyrkivä HPK on vahvoilla, mikäli se pääsee iskemään ja kääntämään peliä jo heti hyökkäysalueella, jos TPS:n puolustajat jäävät epäröiden hautomaan kiekkoa oman maalin taakse, kuten viime kaudella usein kävikin.

Jos taas kotijoukkue pääsee paineen alta pois, saa avaussyötöt omien lapoihin ja pitämällä kiekkoa ottaa pelin haltuunsa, niin HPK saattaa joutua juoksutettavaksi, jolloin viisikkopeli helposti repeilee tarjoten TPS:lle aukkoja mihin iskeä.

Tärkeä elementti ottelun ratkaisun kannalta on myös maltti, tai pikemminkin sen puute, joka usein leimaa sarjan avauskierroksia. Tämän tiedostaa myös HPK:n päävalmentajana ensimmäistä kauttaan aloittava Ari-Pekka Selin.

- Kaksi ensimmäistä peliä ovat aina hieman korkkauspelejä. On draivia, intoa ja muuta. Niissä on aina vaarana, että homma menee laukalle. Kohelletaan enemmän kuin pelataan peliä, jota olemme harjoitelleet. Tunne ja into menevät helposti yli järjen. Onneksi näin on vastustajallakin, toteaa Selin Jatkoaika.comin haastattelussa.

Kokoonpanot

Kotijoukkueen ainoa pitkäaikaispotilas on puolustaja Markus Palmroth, jonka paluu jäälle saattaa venähtää jopa vuoden vaihteeseen. Hyökkäyspäästä löytyy myös toipilaita, joiden pelaaminen torstaina on vielä epävarmaa.  Timo Salo, Henri Tuominen ja Marko Virtala ehtinevät toipua liiga-avaukseksi pelikuntoon, mutta kanadalaishankinta Brian Willsie joutuu todennäköisesti lepuuttamaan elokuun lopun Tappara-pelissä tullutta alaraajavammaansa vielä hieman pitempään.

Turkulaisten tapauksessa suuri mielenkiinto kohdistuu myös maalin suulle. Kesällä Turkuun palanneet Atte Engren ja Antero Niittymäki ovat esiintyneet harjoituskaudella edukseen, joten TPS:n valmennuksella on käsissään varsin positiivinen ongelma torstain maalivahtivalintaa tehdessään.

HPK puolestaan pääsee luisteluttamaan Turkuhallin jäälle kutakuinkin parhaan kokoonpanonsa, sillä rivistöstä uupuu vain hyökkääjä Juuso Honka, joka on hiljalleen toipumassa pitkään vaivanneesta selkävammasta.

Huomionarvoista HPK:n kokoonpanossa on myös se, että lupaava 20-vuotias hyökkääjä Teemu Rautiainen on raivannut tiensä avausottelun ykkösketjuun kokeneiden Ville Viitaluoman ja Jesse Saarisen rinnalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle