HeKi voittoon Koposen johdolla

MESTIS / Raportti
Heinolan Kiekko nappasi arvokkaat kaksi sarjapistettä kaataessaan Forssan Palloseuran tiukkojen lopputaisteluiden jälkeen vain yhden maalin erolla. Forssalaiset heräsivät taistelemaan aivan liian myöhään, eikä hyvä kirivaihe riittänyt enää nostamaan vierailijoita tasoihin. Lopputulos Heinolan illassa 4-3 (2-1,2-1,0-1).

Illan otteluun HeKi sai lainaksi Ville-Matti Koposen Pelicansista, yhden ottelun ajaksi. Siirto varmistui vasta torstaina iltapäivällä. Koponen ei kauaa ujostellut, vaan johdatti kotijoukkueen 1-0 johtoon vain karvan alta kuuden minuutin. Koponen karkasi läpiajoon kesken kahden miehen alivoiman, eikä erehtynyt.

Tilannetta edelsi sekava jakso, jossa FPS hienokseltaan hallitsi kenttätapahtumia. Vierailijat onnistuivat kuitenkin lopulta hyödyntämään ylivoimansa. Tasoitus 1-1 syntyi, kun HeKin toista jäähyä oli jäljellä enää sekunti. Veli-Matti Savinainen sai loistosyötön maalin eteen ja mies ohjasi pelivälineen tyylikkäästi yläpuskaan.

Heinolalaiset eivät tasoituksesta hätkähtäneet, vaan hyökkäsivät rohkeasti FPS:n päätyyn. Vierailijat olivat selkeästi hätää kärsimässä HeKin painostuksen alla. Forssalaisten hyökkäykset tyrehtyivät viimeistään vastustajan siniviivalle.

Ajoittain FPS iski kuitenkin vaarallisesti. Janne Kurikka joutui kotijoukkueen maalilla venymään kertaalleen parhaimpaansa pysäyttäessään viherpaitojen puolittaisen läpiajon.

HeKi rakenteli omia hyökkäykseen lähtöjään nopeasti ja peli käännettiin vauhdilla keskialueelta vastustajan puolelle. Isännät siirtyivät erän puolivälin paikkeilla ansaitusti 2-1 johtoon. Ville Kiiskiselle jäi maalin edustalla aikaa miettiä mihin kiekkonsa pistää, ja tyhjä rako löytyi lopulta rysän ylärillusta.

FPS oli vaikeuksissa koko erän loppuun. Vierailijat tuntuivat olevan kuin unessa, eikä omasta hyökkäyspelaamisesta tahtonut tulla mitään. Omassa päässä FPS sai sentään pidettyä vastustajan loitolla parhailta maalintekopaikoilta.

Koponen osui toistamiseen

Sama tahti jatkui toisessa erässä. HeKi painosti ja forssalaiset olivat puolustuskannalla. Ville-Matti Koponen osoittautui arvokkaaksi vahvistukseksi. Koponen kikkaili illan toisen osumansa ja isännät karkasivat kahden maalin karkumatkalle.

Pian maalin jälkeen otti vierasjoukkueen valmentaja Karri Kivi aikalisän. Tämän jälkeen alkoi FPS saada pikkuhiljaa otetta peliin. HeKi tuntui tyytyvän kahden maalin johtoonsa ja peli muuttui enemmän varmistelevaan suuntaan.

Forssalaisten yritteliäisyys palkittiin lopulta. Vihernuttujen valopilkku Lasse Lintula, onnistui maalinteossa siirretyn rangaistuksen aikana. Tämä kavennus herätti lopullisesti vieraat taistelemaan sarjapisteistä.

HeKi pääsi vielä kokeilemaan ylivoimaa toisen erän loppuminuuteilla. Kovan painostuksen päätteeksi onnistui yritteliäästi esiintyneen Ville Väkeväisen siirtää kotijoukkue jälleen kahden maalin johtoon. Maali syntyi vain 23-sekuntia ennen eräsummerin törähdystä.

FPS heräsi taistelemaan

Kolmas erä oli kaiken kaikkiaan perin rikkonainen. Kotijoukkueen onnistui puuduttaa vastustajan hyökkäykset omalla siniviivalla. Pelin luonne muuttui kuitenkin FPS:n ajassa 52.11 tekemään kavennukseen. Jonne Hattunen värkkäsi tasoituksen, joukkueen pelatessa 5-3 ylivoimaa.

Tästä alkoi hurja forssalaisvyörytys. Peliä painettiin kovalla sykkeellä HeKin päätyyn. Kurikka oli ajoittain maalinsuulla kovilla, mutta puolustajat siivosivat kiitettävästi Kurikan torjumat irtokiekot väljemmille vesille.

Lopussa FPS pääsi vielä pelaamaan ylivoimaa. Joukkue vaihtoi vielä maalivahtinsa kuudenteen kenttäpelaajaan, mutta tasoituksen tekeminen ei enää onnistunut. HeKi pelasi loppuminuutit kypsästi ja tyytyi roiskimaan kiekkoa vastustajan päätyyn. Pisteet siis jäivät Heinolaan 4-3 numeroin.

Tuomarilinja puhutti

Pelin jälkeisessä lehdistötilaisuudessa käytiin rakentavaa keskustelua uusista sääntömuutoksista.
Otteluvalvojana toimineen Juha Pajusen mielestä peli oli tuomareiden kannalta onnistunut.

- Mentiin sillä linjalla millä minun mielestä pitikin. Moni tilanne saattoi varmasti näyttää katsomoon asti helpolta jäähyltä, mutta tuomareille tilanteiden arvioiminen on aina vaikeaa. Takaapäin koukkaamisiin ja estämisiin yritetään puuttua jatkossa tehokkaasti. Pyrkimyksenä on saada takaapäin pelaaminen pois, Pajunen kommentoi.

HeKin käskyttäjä Jari Blomberg osoitti tyytymättömyytensä tuomarilinjaan. Etenkin viimeisen erän ja loppuhetkien jäähyt ihmetyttivät Blombergiä.

- No, harvoin tuomaria kuitenkaan kehutaan, lopetti Blomberg asiallisesti.

Forssan valmentaja Karri Kivi otti tappion tyynesti.

- Meillä on pitkä tie menossa. Meillä on muukalaislegioona kasassa ja neljä tappiota putkeen, se on tietysti huono asia. Odotetaan, että saataisiin voitto alle ja sitä myöten hyvä fiilinki päälle. Sarjassa on kuitenkin vielä 41 peliä jäljellä, joten ei pidä vielä huolestua neljän pelin jälkeen. Kausi on vasta alkutekijöissään, Kivi tuumasi.

- Hyökkäyspeli ei ole toiminut aivan odotetulla tavalla. Päätöksissä meillä on ollut terävyyden puutetta.

Alkukauden peleissä FPS ei ole onnistunut maalinteossa juurikaan tasakentällisin. Kivi käänsi asian kuitenkin toisinpäin.

- Ylivoimamaaleja on tullut hyvin.

Myös Kivi otti kantaa tuomarilinjaan.

- Kolme aiempaa peliä eivät olleet näin rikkonaisia. Koukut pitääkin ottaa pois, se on selvä, oli Kiven mielipide.
Voitosta huolimatta Blomberg ei ollut täysin tyytyväinen suoritukseen.

- Alku oli meiltä huono. Jäi vähän puolihuolimaton maku siitä. Johtomaali saatiin siitä 3-5 alivoimasta vähän kuin vahingossa. Joukkue pelasi rohkeaa hyökkäyspeliä. Hyvin taisteltiin lopussa paineen alla, Blomberg summasi.

Rohkeaa HeKin hyökkäyspeli tosiaan oli. Monesti puolustajat nousivat uskaliaasti hyökkäykseen kärkeen. Etenkin Toni Kiren ja Aki Nurminen osallistuivat rohkeasti hyökkäysten tukemiseen.

Blomberg nosti esille joukkueestaan muutaman pelaajan.

- Kurikalta erinomainen ottelu. Ketju: Ville Kiiskinen-Olli Sinkkonen-Samu Vilkman, teki eniten töitä, yritteliästä peliä. Koposesta on vähän kaksijakoiset mietteet. Kaksi maalia on tietysti loistosuoritus, mutta tiedän että mies pystyy vielä paljon parempaankin. Koposelle arvosana 9+

- Meillä on edelleen hölmöilyjä jäällä. Suoritukset vaihtelevat pelin aikana laidasta laitaan. Joukkueessa vallitsee kuitenkin positiivinen ilmapiiri. Nukutaan yön yli ja keskitytään lauantain Salamat-peliin, Blomberg lopetti.