Strömberg nollapelien ennätykseen

MESTIS / Raportti
Jukurit ei jättänyt FPS:lle mahdollisuuksia Runebergin päivän kamppailussa Mikkelin Kalevankankaalla. Ottelun alkupuolen kotijoukkue vielä harjoitteli maalintekoa, mutta loppupuolella oli suorittamisen aika. Selkeät loppulukemat kirjattiin 5-0 (0-0, 3-0, 2-0).

Jukurit palasi voittokantaan tutussa kotihallissaan. Joukkueen pirteän kevätvireen sai FPS kokea tylysti, eikä voittajasta ollut alkusekunneista lähtien epäselvyyttä. Jukurit loi ottelussa hurjan määrän maalipaikkoja, mutta tarkkuus oli varsinkin avauserässä vielä hakusessa. Mestiksen ennätyksen, kahdeksannen nollapelin torjunut Mikko Strömberg pääsi puolestaan melko helpolla, kun vieraat eivät yhden tolppalaukauksen lisäksi pystyneet juuri vaarallisia tilanteita luomaan.

Tehotonta

Avauserä oli heti Jukurien näytöstä. Kiekkoa leivottiin kuitenkin niin hienoihin paikkoihin, ettei kotijoukkue onnistunut vieraiden Tommi Kelaa ohittamaan.

Ensimmäiset minuutit olivat vielä lämmittelyä, kun kotijoukkueen laukaisut olivat hätäisiä hutaisuja. Neljän minuutin jälkeen alkoi kuitenkin tapahtua. Mikko Hakkarainen pelasi huippupaikan Lasse Kanervalle maalin eteen, mutta tänään puolenkymmentä paikkaa hukannut Kanerva ampui päin Kelaa.

Myös Strömberg pääsi torjuntatöihin avauserässä. Marko Ronkaisen hyvä laukaus läheltä ei kuitenkaan yllättänyt Strömbergiä. Jukurit jatkoi painostusta ja Juha Silvander oli avata illan maalitili liruttaen kiekon pienestä kulmasta ohi Kelan, mutta kiekko lipui kuitenkin lähes maaliviivaa pitkin ohi.

Erän lopulla Tuomo Jormakka sai paluukiekon maalin edustalle, mutta ei onnistunut jatkamaan kiekkoa edessä ammottaneeseen tyhjään maaliin. Myös Kanervalla oli vielä tilaisuutensa, kun Antti Laakso pelasi hyvän paikan maalin eteen. Forssalaisten puolustus piti kuitenkin Kanervan pihdeissä, eikä ohjaus onnistunut. Jukurit oli avauserässä turhauttavan ylivoimainen, mutta maalit jäivät puuttumaan. Tämä ei kuitenkaan vielä siinä vaiheessa huolestuttanut kotijoukkueen valmennusjohtoa.

- Luotin, että ne maalit ja voitto sieltä vielä tulee, kun ei aleta hölmöilemään ja anneta vastustajalle tilaa, kommentoi Jukurien päävalmentaja Risto Dufva avauserän tapahtumia.

Saksinen vapautti piinan

Toinen erä oli jälleen selvästi kotijoukkueen hallintaa, jota myös avitti vieraiden muutamat jäähyt. Jukurit ei kuitenkaan pystynyt taaskaan hyödyntämään ylivoimaansa.

Erän ensimmäiset namupaikat rakensi jälleen kaksikko Laakso-Kanerva. Tälläkin kertaa parivaljakon maukkaat tilanteet kuitenkin valuivat hukkaan, vaikka Kanerva oli kertaalleen jopa läpiajossa. Forssalaisten Antti Piiroisen ja Juha Sinkkosen lähes peräkkäiset jäähyt avasivat Jukureille tilaisuuden iskeä kahden miehen ylivoimalla. Ylivoima oli kuitenkin tuskaista, eikä kunnon tilanteisiin päästy, vaikka kuvio nopeasti saatiinkin kuntoon.

Tasakentällisin ei kuitenkaan tarvinnut sitten enää kauaa hieroa, kun helähti. Esa Saksisen terävä laukaus siniseltä sujahti jäätä myöden verkkoon, kun Olli Sipiläinen vielä sopivasti luisteli Tommi Kelan näkökentän editse. Muutama minuutti edellisestä oli vieraiden paikka kuitata. Martin Lamich pääsi yllättävän vapaasti nousemaan laidasta ja ampui b-pisteeltä tolppaan. Seuraavasta hyökkäyksestä Jukurit kuitenkin lisäsi johtoaan. Saksisen ruuti oli jälleen kuivaa ja verkko heilahti. Tälläkin kertaa Saksisen apuna oli maski, johon oli osallisena myös vieraiden pelaajia.

Vajaa minuutti edellisestä ja Jukurit karkasi jo kolmen maalin johtoon. Tero Koponen pelasi kiekon maalin taakse Samuli Piiroiselle, joka kiersi maalin kulmalle ja löysi Sipiläisen vastakkaiselta tolpalta, josta kiekko oli helppo siirtää tyhjään maaliin. Neljäs maali oli lähellä jo minuuttia myöhemmin, mutta Jani Väänäsen kauden avausmaali jäi syntymättä maalitolpan oltua pari senttiä väärässä kohdassa.

Komea ylivoimamaali

Päätöserään ei juuri panoksia jäänyt. Harva enää uskoi vieraiden nousuun, sillä niin selkeää hallintaa kotijoukkue oli kahdessa ensimmäisessä erässä esittänyt.

Erä alkoi tasaisella keskialueen kiekottelulla. Kotiyleisöä alkoikin jo hieman nukuttaa selkeät lukemat ja vähäiset tilanteet. Herätys tuli kuitenkin nopeasti. Tomi Lindforsin syötön maalin edustalle ohjasi Miro Laitinen verkkoon. Erän puolivälissä Koposen kenttä vyörytti peliä vieraiden päätyyn ja myös tutkapari Laakso-Kanerva oli asialla pariin otteeseen. Ykköskentän lukuisat paikat eivät kuitenkaan tänään johtaneet täysosumaan, mutta muut ketjut sitten onnistuivatkin.

Päätuomari Marko Virolaisen komennettua Juha Sinkkosen kolmatta kertaa istunnolle, päätti Jukurit päättää Sinkkosen jäähyn normaalia aiemmin. Koposen ketju pyöritti näyttävästi ylivoimakuvioa, ja Koponen itse löysi tarkalla syötöllään maalin kulmalle hiipineen Markku Erholtzin, joka tälläsi päätösnumerot. Erän lopulla Hakkarainen vielä jäähyili kahdesti, mutta vieraiden kuvionrakentelu oli vaisua ja Strömbergin nolla kesti.

Tasoero oli selvä

Yksipuolisen kiekkoillan tulokseksi jäi selkeä tasoero sarjan kärkipään ja hännän välillä. Jukurit oli läpi ottelun pari potkua edellä. Avauserän epäonni ja toisen erän ylivoimien tehottomuus säästivät forssalaiset vielä pahemmalta rökitykseltä. Mikko Strömberg pelasi jo kauden kahdeksannen nollapelin, joka on Mestiksen historian ennätys.

- Tosi helpolla tuli nollapeli. Nyt ei ollut edes pahoja vetoja, eikä poikittaissyöttöjä maalin edessä.

- Eipä siinä forssalaisilla montaa paikkaa ollut. Pientä tuuriakin taas tarvittiin, koska yks tolppalaukaus oli toisessa erässä, Strömberg kertasi pelin jälkeen.

Strömberg ei paljoa ennätyksiä ole ajatellut.

- En edes tiennyt mikä oli aikaisempi ennätys. Muistelin, että Suomalaisen Jaska tais viime kaudella pelata aika monta nollapeliä, Strömberg naurahti.

Valmentajat olivat yhtä mieltä ottelun kulusta.

- Tylyt lukemat, mutta ansaittu voitto Jukureille. Tasoero näkyi selvästi, FPS:n valmentaja Pasi Vuorela tiivisti.

FPS onnistui pitämään pelin nollissa yli ottelun puolivälin ja tämä lämmitti valmennusjohtoa. Tämän jälkeen Jukurit kuitenkin karkasi.

- Meiltä hyvää puolustuskamppailua toisen erän puoliväliin asti. Meille on tänä vuonna käynyt aika useasti niin, että kun yksi menee niin sitten menee muutama lisää, Vuorela summasi Jukurien pikaisen ratkaisun.

Jukurien Risto Dufvan mielestä tämä ei ollut helppo peli, vaikka myönsi myös ilmeisen tasoeron.

- Tasoero oli selvä, mutta siinä piili se vaikeus. Pelivirta ei ollut normaali molempiin suuntiin, vaan vain siihen toiseen, Dufva muotoili.

Ensimmäisen puoliskon aikana Jukurit rakensi tukun paikkoja, mutta viimestely ontui. Kahteen pisteeseen oli kuitenkin helppo olla tyytyväinen.

- Ensimmäisen 30 minuutin jälkeen oltiin vielä nollissa, mutta samat paikat meillä oli silläkin aikaa, kuten lopussakin. Ei me vaikeessa asennossa oltu missään vaiheessa.

- Pisteisiin olen tyytyväinen. Viisi maalia, enempää ei mahtunut tänään, Dufva päätti.

Jukurit kohtaa seuraavaksi ensi lauantaina 12.02. kotihallissaan Kouvolan KooKoon. FPS matkustaa Salamojen vieraaksi ystävänpäivänä 14.02.