FPS taisteli voittoon jatkoajalla

MESTIS / Raportti
Forssan Palloseura pudotti Jokipojat voittojen tieltä kukistamalla kotijoukkueen lisäminuuteilla lukemin 3-4 (1-1, 1-0, 1-2, 0-1). Sarjan peränpitäjien kohtaaminen oli kahden erän ajan tasaväkistä, mutta sangen heikkotasoista jääkiekkoa. Värikkään kolmannen erän jälkeen jouduttiin jatkoajalle, josta forssalaiset veivät tällä kertaa täyden potin.

Moni oli povannut tiistai-illan ottelusta tasaväkistä välienselvittelyä. Joensuulaiset olivat tosin viimeaikaisten onnistumistensa valossa selkeä suosikki ennen ottelun alkua. Jokipoikien otteista kuitenkin puuttui jotain, ja FPS sai poistua Mehtimäeltä voittajana. Ilmeisen ansaitusti.

- Mielestäni me ansaitsimme tämän voiton, totesi selvästi tyytyväinen FPS:n valmentaja Timo Tuomi ottelun jälkeen. Jokipoikien käskyttäjä Kari Rauhanen oli sen sijaan astetta vakavamman oloinen.

- Oltiin tällä kertaa tahdottomampia. FPS ansaitsi pisteensä, tahtoi voittaa tämän matsin, myönsi Rauhanen.

Forssalaisten riemu repesi, kun jatkoaikaa oli pelattu vajaa neljä minuuttia. Ajassa 63.57 vierailijoiden Teppo Tuomanen teki suoraviivaisen hyökkäyksen päätteeksi Marko Ronkaisen syötöstä forssalaisten neljännen maalin, ja peli oli sillä ohi. Mehtimäellä saapuneet 1704 katsojaa saivat todistaa kotijoukkueen häviön - pitkästä aikaa.

Kolmannen erän hulabaloo

Varsinainen show nähtiin kuitenkin jo ennen jatkoaikaa. Jos ensimmäinen ja toinen erä olivat olleet jokseenkin väsyttävää seurattavaa, niin kolmas erä muutti kaiken. Siitä ei puuttunut kiekkodraaman aineksia, sillä yleisön huudattamisesta vastasivat vuoroin kotijoukkue, vuoroin vierailijat sekä oman panoksensa sekamelskaan tuonut ottelun päätuomari Marko Virolainen.

Kolmanteen erään lähdettiin kotijoukkueen niukassa yhden maalin johtoasemassa (2-1). Erän alkupuolisko lupaili samanmoista taaperrusta kuin edellisetkin erät, sillä molemmat joukkueet joutuivat todistamaan taas ylivoimansa tehottomuutta.

FPS pääsi ensin ylivoimalle, kun Jokipoikien kolmosketjun sentteri Jani Lahtisen otti tarpeettoman koukkaamisjäähyn. Heti jäähyn päätyttyä oli forssalaisten vuoro sortua samaan rikkeeseen, nyt ajassa 43.45. Hieman tulevaa rillumareitä enteili jäähyn loppusekunneilla FPS:n maalilla käyty paini, jonka alimmaiseksi oli selätetty maalivahti Krister Antila.

Forssalaisten toivo kahdesta sarjapisteestä heräsi uudelleen eloon kellon näyttäessä 46.39. FPS:n Marko Ronkainen teki illan toisen maalinsa ja tasoitti ottelun. Liekö tässä vaiheessa joensuulaisten mielessä käynyt tappion mahdollisuus, sillä keskittyminen taisi osalta pelaajia hiukan herpaantua.

Juuri ennen erän puoliväliä Jokipoikien Juhana Repo otti typerän kaksiminuuttisen kampituksesta, rikottuaan Forssan pelaajaa vierailijoiden maalin takana. FPS pääsi ylivoimalle, ja kotijoukkue oli hätää kärsimässä.

Forssalaisten ylivoiman aikana alkoi tapahtua. Jokipoikien alivoimamiehistön tunteet kuumenivat, kun forssalaiset pelasivat kiekkoa kotijoukkueen maalilla hetken vihellyksen jälkeen. Tästä seurasi pienehkö kahakka, josta Virolainen löysi vain yhden väärintekijän. Jokipoikien Marko Mönkkönen passitettiin jäähypenkillä ajassa 50.16.

Vaihtelevia tilanteita, typeriä jäähyjä

Kotijoukkue kuitenkin kesti kahden miehen alivoimansa, osaksi hyvin torjuneen maalivahtinsa ansiosta. Kaiken kukkuraksi forssalaisten näkyvimpiin hyökkääjiin lukeutunut Toni Ronkainen jäi ylivoiman aikana liki kahta päätä pitemmän Arttu Käyhkön taklaamaksi ja joutui jättämään ottelun todennäköisen aivotärähdyksen takia.

Sitten oli FPS:n vuoro lämmittää jäähypenkkiä. Ensin Teppo Tuomanen komennettiin estämisestä rangaistusaitioon ajassa 51.24, ja neljän sekunnin päästä Tero Alminoja sai tehdä hänelle seuraa, nyt syynä kampitus. Mehtimäen jää näytti hetken hyvin autiolta, kun miehiä oli kaukalossa vain kolme vastaan kolme, maalivahdit poislukien.

Joensuulaisten päästyä jäähyaitiosta oli aika huudattaa kotiyleisöä kolmannen kerran. Tapio Ahtonen teki Atte Vallin ja Miika Haapalan esityöstä johtolukemiksi 3-2, ja välittömästi maalin jälkeen nähtiin myös Jokipoikien aikalisä, ajassa 52.56. Kari Rauhanen todennäköisesti rauhoitteli joukkuettaan, sillä kentällä oli tässä vaiheessa havaittavissa melkomoista miekkailua, puolin ja toisin.

Forssalaiset tasoittivat ottelun Mikko Vannisen jäähyä seuranneen ylivoiman aikana, kun ottelua oli pelattu 55.34. Vierailijoiden kannalta tärkeän tasoitusmaalin tekijänä oli puolustaja Heikki Saarinen, syöttäjinä Asko Rantanen ja Teppo Tuomanen. Tämän kolmikon panos illan kamppailussa oli kaikin puolin merkittävä, sillä yksikään heistä ei ollut takaiskumaalien aikana kentällä, ja sen lisäksi Tuomanen ja Saarinen urakoivat komeat kolme plussaa tehotilastoihinsa.

Jokipoikien Topi Riutta otti korkeasta mailasta seuraavan kaksiminuuttisen, ja tässä vaiheessa ottelu oli vanhentunut 56.08. Vain maalivahti Tomi Räisäsen vakuuttavat torjunnat pelastivat pisteen kotijoukkueelle, sen verran hanakasti vierailijajoukkue Jokipoikien maalia pommitti vielä ennen päätössummeria.

Jatkoajalla Räisänenkään ei kyennyt enää ihmeisiin, vaan kotijoukkueen oli tyytyminen pisteeseen.

Forssa jaksoi, Jokipojat ei

FPS sekä aloitti että lopetti ottelun vahvasti. Se hallitsi hienoisesti matsin alkua ja tekikin avausmaalin ajassa 11.37, maalintekijänä kaksi maalia viimeistellyt Marko Ronkainen. Ensimmäinen erä väännettiin silti jotakuinkin tasapuolisesti kotijoukkueen piristyttyä forssalaisten maalin jälkeen. Mikko Vannisen tasoitusosuman jälkeen maalit olivat 1-1. Myös torjunnat merkittiin ensimmäisestä erästä tasan 10-10.

Toisessa erässä - huolimatta joensuulaisten johtomaalista - alkoi kotijoukkueen ahdingosta näkyä jo merkkejä. Torjunnat toisessa erässä olivat 17-6, Tomi Räisäsen oltua Krister Antilaa työllistetympi. Kolmannessa erässä ero oli vieläkin selvempi 22-7 ja lisäminuuteilla niin ikään selvä 5-1.

Joensuulaisista Tomi Räisänen oli jälleen joukkueensa terävintä kärkeä. Myös ykköspakkipari Arttu Käyhkö - Aki Piiroinen hoiti tonttinsa hyvin ja pääsi tehotilastossa plussan puolelle.

Ilman tsekkitähteään Pavel Brendliä pelanneen kotijoukkueen peli kulminoitui Kari Rauhasen mukaan paljolti kolmannen erän tilanteisiin.

- Siinä oli 3-2-tilanne, noste päällä meillä. Sitten jäähy, tilanne 3-3. Tietyt kaverit saivat peliaikaa, ja vastuuta saavat ottivat tuollaisia jäähyjä, päivitteli Rauhanen.

- Meillä ei oikein toiminut luistelu, ei hyökkääjien tuki pakeille, ei merkkauspeli, ja oli ehkä ylilataustakin tähän otteluun, hän jatkoi.

Forssalaisten valmentaja Timo Tuomi selvitti joukkueensa suhtautumista tämänhetkiseen tilanteeseen ja valmistautumista Joensuun peliin.

- Ollaan tiedetty tilanne. Viiva on kaukana ja ollaan keskusteltu siitä. Me ollaan pelattu neljällä ketjulla, ja kaikki ovat saaneet peliaikaa. Viime peleissä meille on ollut tärkeintä se tapa, jolla pelataan, ei tulos.

- Ei puhuttu tuloksesta, kun lähdettiin Joensuuhun, tarkoituksena oli näyttää hyvä show. Varmaan oli yleisölläkin jännää. Hetken näytti tosiaan siltä, että Joensuu menee menojaan, mutta tultiin toiseen erään hyvin, selvitti Tuomi.

Tuomaritoimintaan valmentajat eivät halunneet puuttua.

- Olihan siinä muutama epäselvä hylätty maali, mutta ei kannata jäädä itkemään, totesi Timo Tuomi.

Päätuomari Marko Virolaisen toiminta ei missään tapauksessa lievittänyt sekasortoista ja hermostunutta tilannetta jäällä. Kolmannessa erässä linjansa hukannut ja ajoittain todella epäselvästi ja hatarasti viheltänyt Virolainen ei onnistunut tässä pelissä, mutta ei häntä toisaalta voi myöskään pelin pilaamisesta syyttää.

Kotijoukkue toki reagoi voimakkaasti tämän raitapaidan vihellyksiin ja viheltämättä jättämisiin, mutta pelitapahtumien valossa tuomarityöskentely ei pisteiden osoitteita ratkaissut.