Hermes taipui kajaanilaisvierailleen

MESTIS / Raportti
Hokki lähtee Mestis-kauteen voitto allaan. Arkistokuva viime keväältä.
Hermeksen viimeiseen kotikaukalossa pelattavaan harjoitusotteluun oli vastustajaksi saapunut vanha tuttu Kajaanin Hokki. Viikon päästä pelattava sarja-avaus asetti jo odotusarvoja siihen, että pelin pitäisi olla peruspiirteiltään kuosissa.

Hermeksen maalissa aloitti odotetusti Joonas Kuusela, toisessa päässä aloitusvuorossa Antti Lehtonen. Ensimmäisen erän teemaksi muodostui erikoistilannepelaamisen harjoittelu. Ensimmäinen rangaistus vihellettiin jo ajassa 01.28 Hokille. Alivoima toimi ja puolen minuutin pelin jälkeen oli kotijoukkueen vuoro pelata yhden miehen alivoimalla. Hokin ylivoima avasi illan maalitehtailun ja pysäytti kellon aikaan 04.28. Maalin edessä päivystänyt Miska Humaloja sai päädystä kiekon eikä kotijoukkueen puolustus kyennyt laukausta estämään. Syöttömerkinnät Niklas Näpille ja Markus Piispaselle.

Minuutin päästä avausmaalista alkanut Hermes-ylivoima käytti tasoituksen rakentamiseen vain viisi sekuntia. Maalintekijänä Teemu Huttu ja kiekkoon kerkesivät sen verran koskea myös Jesse Juntheikki ja Jussi Nättinen, jotta syöttöpisteitä kirjattiin.

Tasaviisikoin pelaattiin vain kymmenen sekuntia, jonka jälkeen alivoimavuoroon pääsi Hermes. Nyt Hokin ylivoima toimi, eikä kokkolalaiset saaneet rakennettua yhtään maalipaikkaa. Hokki pelasi toisenkin ylivoiman, mutta paria tekopaikkaa lukuunottamatta merkintöjä ei kirjattu. Vierasjoukkueen paine jatkui ja hiukan huolimattoman oman alueen pelaamisen tuloksena avautuikin maalintekopaikka, jonka käytti Radim Valchar ja siirsi vierasjoukkueen 1-2-johtoon. Syöttäjinä Michal Kristof ja kiekon riistänyt Risto Mattila.

Hermes pääsi hiukan paremmalla jalalla peliin mukaan kun erä alkoi lähestyä loppuaan. Tasoitusmaali oli tahdonnäyte, jossa Jesse Väkelän ja Juntheikin alustamana punnersi Tuomas Koskinen maalille ja painoi kiekon väkisin maalin perukoille.

Kuusela vastaan Hokki

Toisen erän alkajaisiksi Hokille tarjottiin kaksi peräkkäistä ylivoimaa. Joukkue loikin erinomaisia paikkoja, mutta Kuusela vastasi parilla paraatipelastuksella. Alivoimapelaaminen kuitenkin söi energiaa ja jokunen minuutti pulssia tasattiin. Kun maitohapot oli saatu kuriin, painoi Hermes pelin vieraspäätyyn ja tulostakin syntyi. Juntheikin laukauksesta paluukiekko lipui suoraan Antti Hellstenille, joka oli tilanteessa, jossa tarvitsi siirtää kiekko tyhjään maaliin. Tilanteeksi muuttui 3-2.

Kotijoukkueelle tarjottiin karkumatkaakin ylivoiman muodossa, mutta ilman maskia ei suorilla laukauksilla kovin helposti tänä päivänä enää maalivahteja yllätetä.

Loppuerä pelattiinkin tasaviisikoin. Hokin tasoitus lähti punapaitojen hiukan huolimattomasta pelailusta, jonka seurauksena Samu Pyykkönen ja Joni Piipponen vapauttivat Kristoffer Seppelinin laidasta sisään ja kellon näyttäessä 34.48 tilanteeksi kirjattiin 3-3.

Painopiste siirtyi erän loppua kohti enemmän ja enemmän Hermeksen puolustusalueelle. Lehtonen luki hyvin vaihtoroikun ja avasi hyökkäyssinisellä odottelevalle Markus Korkiakoskelle. Maalille rynnistänyt Taneli Siikaluoma ohjasi tilanteen päätteeksi kiekon maaliin ja jälleen vierailija oli siirtynyt maalin johtoon.

Hokki maalasi vielä kerran vain seitsemän sekuntia ennen summeria, kun kotijoukkue hiukan uinui. Maalin viimeistelijänä Matti Kaarlela. Tyhjän maali hänelle rakensivat Antti Kurkinen ja Eetu Patronen.

Pirteä kolmas erä

Kolmannessa erässä nähtiin välillä tiivistä pelaamista, välillä taas yleisöä hellittiin coast to coast- luistelulla. Nopeaan tahtiin kulunut erä katkesi ensin parin minuutin pelin jälkeen Hokin rangaistuksen johdosta. Kotijoukkue ei kyennyt kavennusosuman teossa ja tämän jälkeen mentiinkin tasaviisikoin aina aikaan 51.01, jolloin joukkueet jatkoivat tasavajaalla. Seuraava maali syntyi puolivaarattoman tilanteen jälkimainingeissa.

Päätypelissä pienet epäselvyydet voivat johtaa vaaratilanteisiin ja tällaisesta tilanteesta vierailija karkasi jo kolmen maalin johtoon. Kiekon riistänyt Siikaluoma toimitti päädystä kiekon maalin edustalle liukuneelle Kaarelalle, joka löi tilanteeksi 3-6.

Viimeisillä minuuteilla vihellettiin rangaistuksia siihen malliin, että ensin oltiin tasavajaalla. Hokki otti vielä kaksi lisärangaistusta ja loppuviimein Hermes pääsi kahden miehen ylivoimalle. Tasavajaan aikana vihellettyjen rangaistusten johdosta tosin oli hiukan epäselvää millaisilla miehityksillä pelattaisiin, mutta tuomarit opastivat ja peli saatiin käyntiin.

Puoli minuuttia ennen loppua Kivilahti sai lyödä tyhjältä takatolpalta loppuluvuiksi 4-6. Esityön hoitivat Juntheikki ja Nättinen.

Koska kyseessä oli harjoitusottelu ja uuden säännön myötä jatkoajat pelataan kolme vastaan kolme miehityksellä, pelattiin jatkoaika. Tähän ei kuitenkaan saatu juurikaan sykettä mukaan ja minuutin jälkeen päästiin kättelemään, kun käytännössä paikallaan katsellen seisoskelevat punapaidat kierrettiin ja kiekko vietiin maaliin. Vierailijoille voitto myös tässä.