FPS taipui päätöserässä

MESTIS / Raportti
Forssan Palloseuran tunnelin päässä näkyy valoa. Valmentaja Timo Tuomen sanoin joukkueen tarkoituksena on mennä eteenpäin päivä kerrallaan. Perjantai-illan ottelussa Sport oli liian vahva forssalaisten hyvästä alusta huolimatta.

- Erittäin kova jengi vastassa ja otettiin monta isoa askelta viikon aikana. Mentiin ohjeella, että "maanantai on parempi kuin viime viikolla, tiistai parempi kuin maanantai" jne. Eli päivä päivältä mennään, ei mitään pitkää suunnitelmaa. Olet tänään parempi kuin eilen, niin et ole huomenna se mikä ole tänään, kuului Tuomen esittämä filosofia.

Avauserän kotijoukkue vei nimiinsä Toni Ronkaisen täysosumalla. Ronkainen sai kiekon vapaaseen paikkaan Antti Piiroiselta ja harhautti Sportin maalilla torjuneen Håkan Danielssonin viivyttämällä laukauksensa viime tippaan.

Aiemmin Sport oli jo saanut kiekon maaliin, mutta Aniket Dhadphalen osuma jäi Jarkko Kososelta hyväksymättä. Tommi Kela oli ehtinyt potkaista maalitolpan pois paikoiltaan ennen maalia.

- Kiitän Timoa mielenkiintoisesta ja jännittävästi kiekkopelistä. Tiesin, että kun tänne on tullut tämän luokan kollega puikkoihin, niin peli on parantunut ja tiesin, että tämä on tosi vaikea paikka, monestakin syystä: peli ennen taukoa, ja muutaman ulkomaan miesten ajatusten kasaaminen, kommentoi vaasalaisten värikäs keulahahmo Juhani Tamminen.

- Valmistin joukkueeni siihen, että kun Timo on tullut tänne, niin pelitapa sekä pelinopeus ennen kaikkea ovat kasvaneet. Kaveri todisti sen ja meni johtoon meidän pahasta keskittymisvirheestä. Sitten tultiin takaisin ja oli ikään kuin tahdonvoiman voitto. Pirun tärkeät pisteet, jatkoi Tamminen hehkutustaan.

Tammisen kiitokset eivät olleet turhia, sillä Palloseura esitti sarjajumboksi äärimmäisen pirteää peliä kivikovaa Sportia vastaan.

- Hyvällä sykkeellä lähdettiin peliin mukaan. Sport on erittäin kova joukkue. Olen oikein ylpeä tuosta nipusta. Turbo kuitenkin vähän lopahti ja bensa meni vähän tällaiselle yskivämmälle puolelle, jutteli Timo Tuomi joukkueensa pelistä.

Vaikka Sport onnistuikin pitämään kiekkoa selvästi suurimman osan pelistä, ei sillä ollut asiaa laadukkaisiin maalipaikkoihin sen enempää kuin vihreäpaitaisella isäntäjoukkueellakaan. Juhani Tammisella oli tiedossa syy Palloseuran hyvyydelle.

- Minä tiesin että heidän ohjauspelinsä on ihan toisella tasolla (mitä edellisellä kerralla). Äijät reagoivat kaikki viisi yhtä aikaa. Meidän tämän hetkinen kiekollinen valmius - varsinkin kaksi ensimmäistä syöttöä, johon minun kiekollinen pelini perustuu - eivät ole etäisyyksiltään eivätkä laadullisesti sitä mitä pitäisi.

- Ainoastaan Westerbackin kentällinen pystyi sen murtamaan. Kaksi ensimmäistä syöttöä harakoille ja kaverin hyvä ohjauspeli, niin oltiin tosi hukassa, analysoi Tamminen.

Kiekko pomppii

Molempien joukkueiden otteisiin vaikuttivat hyvävireisen vastustajan lisäksi enemmän tai vähemmän onnekkaat pomput. Ratkaisevimmin pomputuksesta hyötyi Sport, joka pääsi tasoittamaan kun Tommi Kela ei saanut vangittua Vjatsheslav Fandulin rannevetoa. Mika Suoraniemi kiitti ja laittoi kiekon tyhjään FPS-maaliin. Fandul sai syöttöpisteen tasoitukseen, mutta täysin puhtaita papereilta ei Tammiselta herunut.

- Fandul on väsynyt, ja laiturit tuskailevat. Fandul saa levätä ja saa Markus Jämsän tuohon, niin uskon että se kombinaatio alkaa toimia. Suonpää kun kuntoutuu, niin meidän kiekollisesti taitavat jätkät pystyvät sitä pelaamaan. Minunkin täytyy miettiä, mikä on realistista pelaamista. Olen omaa kiekkoani yrittänyt pelata, mutta ajanut paljon päätä seinään. Kun me saadaan kaikki jätkät tuohon, niin tiedetään miten pystytään pelaamaan, odotti Sport-luotsi.

Vesa Myllyahon rangaistuksen aikana Kela nostatti jo katsojien hiukset pystyyn järjestämällä huolimattomalla mailapelillään Kalle Mattilalle avopaikan, mutta kokenut liuhuletti ampui yli maalin.

Saman jäähyn aikana ensimmäisen maalin tehneellä Toni Ronkaisella oli hyvä tilaisuus viedä FPS jo kahden maalin karkumatkalle, mutta Danielsson sai suojansa hyvin väliin.

- Fopsi oli kova ja sen tiesi. Pelaajia motivoin eilisen leijonamatsin kautta. Moskova on vaikea paikka, ja Forssa on vaikea paikka. Ulkoinen puoli ei hirveästi energisoi pelaajia, joten pitää tehdä hitosti omassa pääkopassa töitä. Meillä oli sama vaikeus mikä leijonilla eilen. Se on yksi Mestis-pelaajan ja liigapelaajan ero, että pystyy mentaalisesti hoitamaan, ettei tarvitse kaikkia potkia vaan pystyvät sen itse hoitamaan. Pisteitä arvostan monesta syystä, kiitteli Juhani Tamminen joukkuettaan.

FPS ei riitä, Sport voittaa

Lopulta kolmannessa erässä Palloseuralle tapahtui Timo Tuomen mainitsema bensan loppuminen. Joukkue ei enää pysynyt vastustajansa vauhdissa ja jo erän alkuvaiheissa Vesa Myllyaho viimeisteli voittomaalin Antti Hildenin upeasta syötöstä.

Erän puolivälissä Niklas Fogström runnoi vielä vapauttavan 3-1-osuman, jonka jälkeen Sport sai lähinnä varmistella arvokkaita pisteitään.

- Putki ei vain yksinkertaisesti riittänyt kolmannessa erässä, ja se sitten konkretisoitui muutamaan virheeseen. Peli kestää 60 minuuttia, mutta se koostuu pienistä osa-alueista, jotka kestävät muutamia sekunteja, selosti Timo Tuomi.

Forssalaisittain hienoa oli, että joukkue ei lähtenyt pakittamaan ja kahvaamaan 40 minuutin jälkeisessä tasatilanteessa.

- Me lähdettiin oman pään palomuurin sijaan sitä, että haetaan voittoerä. Haastetaan kaveri. Mutta siinä vain bensa loppui. Pitää tauolla saada porukka 60 minuutin kuntoon, jutteli Tuomi.

Juhani Tamminen oli erittäin tyytyväinen syksymmällä lanseeraamaansa 11 askeleeseen. Askeleista seitsemän oli voitokkaita.

- Seitsemän voittoa yhdestätoista. Se on sellainen 63-64%. Toivoin että oltaisi pystytty tuo Vantaa-peli kotona hoitamaan, mutta se munattiin. Toinen munaus oli Järvenpäässä. Seitsemän voittoa tältä ajalta oli ihan onnistunut. Ei kyllä ihan sitä mitä toivoin, oletin että oltaisi kahdeksaan voittoon pystytty. 63% sen Kuopion reissun jälkeen on se tahti johon meidän pitää pystyä, ja uskallan sanoa että siihen pystytään, lupasi Tamminen.

- Pirun vaihtelevan syksy ja raskas ennen kaikkea psykologisesti. Olen erittäin mielissäni, että saatiin nämä pisteet, jatkoi Sport-valmentaja.

Seuraavaksi joukkueilla on edessään joulutauko. Kummallakin on tärkeitä pelaajia loukkaantuneiden kirjoissa. Palloseura odottaa sairastuvalta Heikki Saarista sekä Jouni Kulosta. Lisäksi Jarkko Aaltonen on liittymässä ryhmään. Tamminen puolestaan kaipaili lähinnä Markus Jämsää.

- Viisi pelaajaa saadaan nyt mukaan, kaikista tärkeimpänä Markus Jämsä. Sen jälkeen pystytään neljällä kentällä pelaamaan Tammisen näköistä kiekkoa. Sitä ei ole pystytty pelaamaan kiin elo-syys-lokakuun puoliväli. Sitten se katosi, äijät meni remonttiin ja miehet ahdistuivat. Nyt pitää olla viisas joka osa-alueella. Kannattajille kuitenkin lupaan, että peli paranee. Miten pitkälle se sitten riittää, sen määrittelee tietysti vastustajat, intoili Tamminen.

- Nyt päästään aloittamaan meidän tärkeintä vaihetta, eli meidän harjoitusleiriä. Lupaan sen, että meidän peli paranee. Kuinka paljon, se on sitten aika monesta asiasta kiinni.

FPS lähtee joulutauolle sarjajumbona. Sport puolestaan nousi viidenneksi. Joukkueiden ohjelmat jatkuvat Mestiksen merkeissä vasta ensi vuoden puolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle