Pikkujoulutunnelmissa kotivoittoon

MESTIS / Raportti
Joukkueet olivat jo osittain pikkujoulutunnelmissa, kun Ahmat päätti loisteliaan syyskautensa 6-3-voitolla. FPS pysyi vauhtikone Andrei Makrovin maaleilla isäntäjoukkueen tuntumassa ottelun puoliväliin, mutta ei pystynyt pitämään kotijoukkueen tehoketjuja kurissa.

Viime peleissään komeita maalilukuja iskeneet joukkueet aloittivat pelin varsin maltillisesti. Avauserän ainokaisesta osumasta vastasi ottelun ensimmäisen ylivoimapelinsä hyödyntänyt Ahmat. Pakkopeli pyöri forssalaisten päädyssä, ja puolustaja Turo Virta tulitti kiekon FPS-vahti Pasi Keinäsen taakse maalikehikoita kilistellen pörssikärki Miikka Jäsken syötöstä.

Vaikka kotijoukkue avauserää hienokseltaan hallitsikin, oli vihreäpaitaisella vierailijallakin omat tilaisuutensa. Paras maalintekopaikka oli forssalaisten ylivoiman aikana maalille nousseella puolustaja Jussi Kulmalalla, joka kuitenkin laukoi Andrei Makrovin esityöstä kohti päätylaudoitusta.

Makrovin yksinäinen taistelu

Erätauon jälkeen päästiin Hyvinkäällä viime peleissä tutuiksi tulleiden maalikarkeloiden pariin.

FPS:n ylivoimaisesti paras pelaaja, virolainen Makrov, toi vierailijat tasoihin. Ahmojen kakkoskentän harhasyötön katkaisi Makrovin ketjukaveri Jussi Eloranta, joka jatkoi kiekon Makroville. Virolaisen ensimmäisen laukauksen torjui Ahmojen maalivahti Joonas Lindberg, mutta Makrov ehti ensimmäisenä irtokiekkoon, ja peli oli 1-1.

FPS:llä oli etsikkoaikansa, mutta Jussi Eloranta laukoi puolittaisesta läpiajostaan yli maalin. Sen jälkeen Ahmojen kakkosketju kuittasi virheensä. Ketjun sentteri Janne Lehtinen riisti kiekon forssalaispuolustaja Kulmalalta, polki läpiajoon ja harhautti Keinäsen vieden kotijoukkueen uudelleen johtoon.

Pari minuuttia myöhemmin Lehtinen oli taas asialla. Vahva karvaus hyökkäysalueen kulmassa pakotti forssalaispuolustajan hätäiseen purkuun, jonka Kim Sjöblom katkaisi siniviivalla. Sjöblomin lyöntilaukauksen Keinänen torjui eteensä, ja Joni Hakonen jatkoi irtokiekon maaliin.

Katsomossa toivottiin jo edellisten pelien kaltaista ilotulitusta Ahmojen päästessä pian 3-1-maalin jälkeen pelaamaan toista minuuttia kahden miehen ylivoimalla. FPS pysyi kuitenkin vielä pelissä mukana, ja hyvän alivoiman jälkeen Andrei Makrovin yksilösuoritus toi vihreäpaidat maalin päähään. Makrov kiersi maalin ja nousi etukulmalle, josta hänen laukauksensa ohitti Lindbergin toistamiseen.

FPS:n puolustuksesta ei kuitenkaan ollut Ahmojen pysäyttäjäksi. Kotijoukkue iski toisen erän loppuun vielä kaksi maalia ratkaisten sarjapisteiden kohtalon. 4-2-maalin laukoi Juha-Pekka Loikas Jukka Penttisen hyvästä levityssyötöstä Miikka Jäsken vietyä puolustajan mukanaan maalille. 5-2-osuman ohjasi Hakonen, kun Olli Korkeavuori laukoi sinisen tuntumasta Janne Lehtisen aloitusvoiton jälkeen.

Kolmannen erän aluksi peli aaltoili päästä päähän, eikä pelikatkoja liiemmin ollut. Erän puolivälin tienoilla kumpikin joukkue pääsi kokeilemaan ylivoimapeliään pariin otteseen, mutta vaisuin tuloksin.

Pari maaliakin vielä nähtiin. Kotijoukkueen ykkösketju tahtoi pistetilastoihin viimeisessäkin erässä ja järjesti forssalaismaalille sellaisen myllytyksen, että siirretty rangaistus oli jo tulossa Jukka Penttisen laukauksen heilauttaessa maaliverkkoja.

Seitsemänteenkin maaliin Ahmoilla oli erinomainen mahdollisuus, mutta Aki Elomaa yritti läpiajossaan liian näyttävää harhautusta, ja laukauskin jäi loppujen lopuksi uupumaan.

FPS:n lohdutusosuman 6-3:een teki Ahmojen harhasyötön jälkeen siniviivan tuntumasta sydämensä kyllyydestä tykittämään päässyt puolustaja Anssi Rantanen. Vähän aiemmin joukkueella oli ollut ylivoimahyökkäys kolmella kahta vastaan, mutta Jaakko Hagelbergin laukaus jäi vaisuksi.

Ahmoilla juhlan aika

- Ei peli varmaan tasollisesti mikään erikoinen ollut, ainakaan meidän osalta. Vähään aikaan ei ole oltu näin huonoja. Osa painoi hyvin, mutta osalla oli sellaisia virheitä, jotka johtuvat vain huonosta asenteesta, FPS-valmentaja Pekka Laksola tuskaili.

- Ahmat oli viimeistelyssä hyvä.

Forssalaisten ylivoimaisesti paras ketju oli Jukka-Pekka Koistisen johtama kolmikko, jonka toisella laidalla Andrei Makrov piti yksinäistä vauhtisirkustaan. Ainoastaan ketjun toinen laituri Jussi Eloranta pystyi hieman Makrovia avustamaan.

Maalivahti Pasi Keinäselle Hyvinkää ei ole helppo paikka ollut, mutta tällä kertaa Keinänen torjui ihan kelpo pelin. Suuriin pelastuksiin vahti ei kyennyt, mutta suurin syyllinen kuuteen takaiskuun löytyi Ahmat liian hyviin paikkoihin päästäneistä kenttäpelaajista.

- Syyskauden viimeinen peli, joulupukki pyörii hallilla, ja pelaajat ostelevat lahjoja toisilleen. Itselläni oli sellainen tunne, että se vaikuttaa peliin, ja on itse asiassa edelleenkin, ahmavalmentaja Janne Tormonen mietiskeli.

Ahmat pääsi sarjatauolle todellisissa juhlatunnelmissa, sillä koskaan ei syyskausi Hyvinkäällä ole yhtä hyvä ollut. FPS-voiton myötä tukevasti sarjataulukon viidentenä majaileva Ahmat rikkoi jälleen yhden uuden ennätykseen. Koskaan aiemmin joukkue ei ole onnistunut pelaamaan seitsemää peräkkäistä sarjapeliä ilman tappion kirvelevää tuskaa.

Ahmojen ykkösketjua voidaan perustellusti pitää syyskauden parhaana ketjuna koko Mestiksessä. Miikka Jäske johtaa pistepörssiä, Jukka Penttinen on toisena, ja maalintekijätilastoa johtava Juha-Pekka Loikas neljäntenä. Tehotilastossa Loikaksella, Penttisellä ja ykköspakkiparilla Olli Korkeavuori – Turo Virta on neloisjohto.