Harri Säteri nollasi Ruotsin – Liiga-puolustajalle maajoukkueuran avausmaali

MAAJOUKKUE / Uutinen
Harri Säteri nollasi Ruotsin 28 torjunnalla. Arkistokuva.
Kuva © Tiia Mahkonen
Leijonat kohtasi jälleen tiistai-iltana Ruotsin, tällä kertaa Linköpingissä. Kotijoukkue jäi jalkoihin, kun leijonalauma kairasi voiton avauserän osumien ja Harri Säterin nollapelin turvin. KalPa-puolustaja Jesper Mattila iski maajoukkueuransa avausosuman.

Suomi ja Ruotsi mittelevät paremmuudestaan yhteensä neljä kertaa ennen Tšekin EHT-turnausta, joka on viimeinen maajoukkuetapahtuma ennen kevään MM-kisoja. Viime viikolla Suomessa kumpikin joukkue nappasi yhden voiton, mutta tiistaina Suomi oli vahvempi maalein 2–0.

Ruotsi tuli kotiyleisönsä edessä vahvasti otteluun lyöden painetta ja karvaten aggressiivisesti. Ottelun ensimmäisen osuman iski kuitenkin Leijonien pitkäaikainen luottosentteri Hannes Björninen ajassa 11.19, kun Suomi lähti nopeaan vastahyökkäykseen Juha Jääskän katkoessa Andreas Wingerlin pitkäksi karanneen syötön keskialueella. Iiro Pakarinen jakoi kiekon Björniselle, joka laukoi kiekon Filip Larssonin selän taakse.

Leijonat tuplasi johtonsa muutamaa minuuttia myöhemmin, kun KalPasta pronssiottelun jälkeen Leijoniin liittynyt puolustaja Jesper Mattila laukoi kiekon maaliin vahvan maskin takaa. Maaliin erinomaisen esityön teki Kärppien hyökkääjä Arttu Hyry, joka karvasi kiekon maalin takana. Maali oli Mattilalle maajoukkueuran ensimmäinen aikuisten tasolla.

Toisen kaksikymppisen alku noudatteli avauserästä tuttua kaavaa, kun kotijoukkue oli aluksi niskan päällä. Vieraat kuitenkin puolustivat tiiviisti ja viisikkopeli toimi, joten aivan parhaille paikoille Tre Kronor ei päässyt, eikä ylivoimallakaan verkko heilunut. Toisaalta näin ei käynyt Suomenkaan osalta, kun Lukas Vejdemo ja Marcus Hardegård tarjosivat rangaistuksillaan kaksi ylivoimamahdollisuutta.

Kiekko pyöri kuitenkin lähinnä Suomen alueella, ja ainoan torjunnan ylivoimalla joutui nappaamaan Harri Säteri. Ruotsi tuli päälle, karvasi kiekkoja ja nollasi erittäin aktiivisen alivoimansa turvin suomalaispelaajien yritykset. Toiselle erätauolle lähdettiin Suomen johtaessa 2–0, vaikka Wingerli pääsi yrittämään jopa kiekon iskemistä lähes tyhjään rysään puolustuksen ollessa myöhässä tilanteesta.

Ruotsi pystyi kolmannella kaksikymppisellä pelaamaan pidempiä jaksoja Suomen alueella, ja paine purettiin vain heittämällä kiekkoja pois alueelta. Ruotsin paine johti Suomen alivoimaan, mutta tulosta ei syntynyt. Ruotsi sai näennäisen kirin aikaiseksi, mutta viimeisillä minuuteilla napattu rangaistus hidasti kotijoukkueen peliä, eikä Ruotsi saanut kuparista rikki.

Suomi on nyt voittanut joukkueen kolmesta kohtaamisesta kaksi. Neljäs ja viimeinen kohtaaminen on edessä keskiviikkona kello 20 Suomen aikaa.