U20 MM-kisat päiväraportti: Slovakia romahti kärkikamppailussa, Saksan upea taistelu päättyi karmeaan pettymykseen

MAAJOUKKUE / Kierrosraportti
Kuva © Tiia Mahkonen
Nuorten MM-kisojen alkulohkojen päätösotteluissa nähtiin monenlaisia kamppailuita. Slovakia romahti Yhdysvaltoja vastaan kärkitaistossa, kun taas Tšekki taivutti sinnikkään Sveitsin päätöserässä. Saksan sinnikästä taistelua Kanadaa vastaan ei palkittu, vaan tappion myötä tie vie karsintoihin.

Yhdysvallat selvin numeroin lohkovoittoon

Yhdysvaltojen toisen erän loppuun iskemät kaksi nopeaa osumaa muodostuivat ratkaiseviksi Slovakiaa vastaan. Vahvan ottelun siihen saakka pelannut Slovakia menetti otteensa täysin ja lukemat repsahtivat päätöserässä Yhdysvaltojen takoessa viisi maalia.

Yhdysvaltojen ja Slovakian kohtaamisesta ei vauhtia puuttunut, vaan kaukalossa mentiin rivakkaa tahtia päästä toiseen ja tilanteita syntyi useita. Yhdysvallat oli jonkin verran niskan päällä ja johti tauolle lähdettäessä. Erän lopussa Slovakialle tarjottiin kuitenkin hyvää saumaa kääntää tilanne, kun yhdysvaltalaishyökkääjä Gavin Hayes taklasi polvella Slovakian Milan Pišojaa ja hänet ajettiin suihkun puolelle. Slovakkipakki pystyi kuitenkin jatkamaan peliä.

Pitkä ei ylivoima ei kuitenkaan sujunut Slovakialta toivotusti, vaan Gavin Brindley pääsi iskemään alivoimalla upealla yksilösuorituksella toisen erän alussa Yhdysvallat 3-1-johtoon. Slovakia oli erässä niskan päällä, mutta viimeistely oli nihkeää. Lopulta kun Filip Mešár onnistui iskemään 3-2-kavennuksen, vastasi Yhdysvallat tähän kahdella nopealla maalilla Ryan Leonardin ja Rutger McGroartyn osuttua 34 sekunnin välein.

Toisen erän lopun pikamaalit vaikuttivat lamauttavan Slovakian, eikä joukkue enää kolmanteen erään löytänyt raivoa nousta uudelleen peliin mukaan. Yhdysvallat piti pelin vankasti hallussaan ja latoi kiekon häkkiin peräti viidesti. Joukkueen kapteeni McGroarty iski hattutempun täyteen ja Isaac Howard viimeisteli kaksi maalia nousten kuudella maalillaan turnauksen maalipörssin kärkeen.

Yhdysvallat lohkovoittajana saa puolivälierässä vastaansa A-lohkon neljänneksi sijoittuneen Latvian. Slovakia mittelee välieräpaikasta puolestaan Suomen kanssa.

Sveitsi taipui taistellen Tšekille

Tšekki hallitsi selvästi ensimmäiset 40 minuuttia kamppailua Sveitsiä vastaan, mutta kolmanteen erään lähdettiin tasalukemissa. Päätöserässä Tšekki punnersi kuitenkin 4−2-voittoon tarvittavat maalit ja nappasi B-lohkon kolmostilan itselleen.

Tšekki ja Sveitsi mittelivät B-lohkon päätöspelissä panoksenaan lohkon kolmossija. Tsekki oli avauserässä vahvasti kuskin paikalla, mutta tiukasti puolustanut Sveitsi 13 kertaa torjuneen maalivahti Alessio Beglierin johdolla roikkui pelissä mukana. Erän ainoasta osumasta vastasi ylivoimalla Matyáš Šapovaliv.

Pelin kuva pysyi avauserän kaltaisena myös toisessa erässä ja Tšekki meni erän puolivälissä jo 2−0-johtoon. Sveitsin hyökkäyspelaaminen oli hyvin hampaatonta ja se sai erässä vain neljä laukausta maalia kohti. Tehokkuus punapaidoilla oli kuitenkin kohdillaan, sillä joukkue nousi erän viimeisellä viisiminuuttisella tasoihin Simon Meierin ja Julien Rodin osumilla.

Osumat toivat selvästi uutta pontta sveitsiläisten peliin ja kolmas erä olikin joukkueelta ottelun vahvin suoritus pelillisesti. Tehot olivat kuitenkin kadoksissa ja lopulta Tšekki käänsi taistelun voitokseen Jiří Kulichin ja Tomáš Hamaran iskemillä osumilla.

Voiton ansiosta B-lohkon kolmanneksi sijoittunut Tšekki saa puolivälierässä vastaansa Kanadan, kun taas Sveitsi kamppailee jatkopaikasta A-lohkon voittajaa Ruotsia vastaan.

Saksa taipui saappaat jalassa karsintapeleihin

Saksa pisti Kanadan varmasti ennakoitua ahtaammalle A-lohkon päätösottelussa. Sinnikkäällä puolustustaistelulla Saksa roikkui tasatilanteessa lähes kolmannen erän puoliväliin saakka, mutta lopussa Kanada kuitenkin teki tarvittavat osumat ja rynnisti 6−3-voittoon.

Shokkitappion lauantai-iltana Latviaa vastaan kärsinyt lähti haastamaan lohkon päätöspelissä Kanadaa panoksenaan pudotuspelipaikka. Joukkue saikin ottelun alkuun heti loistosauman hyvään alkuun, kun Kanadan Conor Geekie ajettiin suihkun puolella Samuel Schindlerin päähän osuneen taklauksen seurauksena. Saksa iski myös ylivoiman aikana yhden maalin.

Kanada kuitenkin otti pelin alivoimansa jälkeen haltuun ja meni vielä avauserän aikana johtoon. Toista erääkin vaahteralehtiset hallitsivat mielin määrin, mutta sitkeästi taistellut Saksa loisto-ottelua pelanneen maalivahti Matthias Bittnerin johdolla piti pelin numerollisesti tasaisena. Saksa käytti myös harvat tilaisuutensa tehokkaasti hyväksi ja tasoitti ottelun erän alun ylivoimallaan.

Saksan hieno taistelu jatkui kolmannessa erässäkin ja se nousi vielä toistamiseen tasoihin Julius Sümpfin onnistuttua ylivoimalla. Riemua kesti kuitenkin vain minuutin verran ennen kuin Jordan Dumais laukoi ratkaisevan 4−3-osuman ylivoimalla. Kanada kaunisteli lopussa lukemia vielä Macklin Celebrinin sekä tyhjiin iskeneen Easton Cowenin maaleilla.

Tappio tiesi Saksalle joutumista karsintapeleihin, jossa se kohtaa Norjan. Kanada puolestaan kohtaa puolivälieräottelussaan tiistaina Tšekin.