Mielipide

Kerman: ”Peli paranee kevättä kohti”

LIIGA / Kolumni
11 maalia syyskaudella iskenyt Kalle Kerman on tyytyväinen joukkueensa alkukauteen. Myös henkilökohtaisella tasolla hyviä otteita esittänyt kuopiolainen uskoo joukkueen pelin parantuvan kevättä kohti.

Tauko on totisesti kiekkoilijalle paikallaan. KalPan laitahyökkääjä Kalle Kerman summasi sekä oman että joukkueensa syyskauden pakettiin pelien jäätyä maajoukkuetauolle. Kilpipaidat ovat viidentenä runkosarjassa ja hyökkääjä on onnistunut iskemään paikan tullen tärkeitä maaleja.

Kerman on myös omasta mielestään onnistunut pelaamaan ehjän syyskauden. Maaleja on ropissut muutenkin tasaisesti ja kuopiolaisen tekemät 11 maalia oikeuttavat koko liigan maalipörssin neljänteen sijaan.

– Kaikista eniten olen tyytyväinen siihen, että olen pystynyt tasaiseen suorittamiseen. Välillä tietysti pelit ovat vähän ailahdelleet joukkueena, mutta olemme kasvaneet koko ajan eteenpäin, kertoi Kerman tiivistäen samalla alkukauden.

”Pelityyliin totutteleminen varmasti uudelle pelaajalle vaikeinta”

KalPa on pystynyt parhaimmillaan jopa kunnon murskavoittoihin vastustajan kustannuksella, mutta vastapainoksi väliin mahtuu masentavia tappioita, joissa mikään ei tuntunut onnistuvan. Kerman kiistää, että kyseessä olisi paljon esillä ollut kokemuksen puute.

– No siitä nyt on puhuttu paljon, mutta enemmänkin kyse on ollut paikkojen hakemisesta joukkueen sisällä. Jokaisen on pitänyt hakea oma paikkansa ja tässä aletaan hitsautua paremmin kasaan joukkueena. Tason heilahtelu varmasti johtuukin vielä siitä, että meidän pitää joukkueena oppia pelaamaan systeemin mukaan. Luulenpa, että homma rupeaa toimimaan paremmin kevättä kohti, näkee Kerman asian.

– Suoritustaso täytyy pitää riittävän hyvänä illasta toiseen, sillä hyvällä pelillä pärjäämme ihan kenelle vain.


Kauden 11. maali tuloillaan.

Kun uusia pelaajia tulee joukkueeseen lyhyen ajan sisällä ja vaihtuvuus on ennestäänkin suuri, Kerman ymmärtää joukkuekavereitaan alkuvaikeuksien osalta. KalPan kokoonpano on elänyt syyskauden ajan melkoisesti valmentaja Pekka Virran hakiessa sopivia koostumuksia. Hetken mietittyään Kerman näkee suurimpana syynä tottumisvaikeuksille KalPan omaleimaisen pelityylin.

– Totta kai se on uudelle pelaajalle hankala tulla tällaiseen joukkueeseen, varsinkin kun meillä on niin erilainen pelisysteemi. Jokaisella uudella pelaajalla on varmasti kova totutteleminen siihen ja tämä on varmasti kaikille kovin haaste ja vaikein asia. Tähän kulttuuriin totutteleminen vie aikansa ja tämä on ymmärrettävää varsinkin kun vaihtuvuus täksi kaudeksi oli niin suuri, toteaa Kerman.

Seurajohdon tehtävä miettiä mahdollisia hankintoja

Kerman on itse saanut pelata säännöllisesti tutkaparinsa Tommi Miettisen kanssa samassa ketjussa, mutta ymmärtää kokeneena pelaajana vastuunsa joukkueen sisällä. Pelitapaa on hankala oppia vain sormia napsauttamalla.

– Uusia pelaajia voi olla kentällä yhtä aikaa melkein koko kentällinen. Meillä, jotka olemme pelanneet jo viime kaudella ja vielä sitä aikaisemmin, on suuri vastuu olla tukemassa uusia pelaajia pelillisissä asioissa ja varmasti muutenkin. Tämä syksy nyt vaan on ollut tällainen, eikä siihen hirveästi meillä pelaajilla ole ollut sanomista. Me vain pyrimme pelaamaan niin hyvin kuin mahdollista, tuumaa Kerman.

Joukkueen rakenne on Kermanin mielestä tällä hetkellä riittävän hyvä loppukautta ajatellen. Kun laitahyökkääjältä kysyttiin, millaista pelaajatyyppiä KalPaan vielä kaivattaisiin loppukaudeksi, ei Kerman löytänyt tähän vastausta.


Tauolla ehtii katsella muuallekin kuin kaukaloon.
Antti Romsi - http://www.romsi.net

– Enpä osaa sanoa tuohon mitään. Tämä porukka pystyy mielestäni pelaamaan voitosta illasta toiseen. Jätän seurajohdon asiaksi miettiä uusien pelaajien tarvetta. Eniten tekemistä onkin suoritustason ylläpitämisessä illasta toiseen.

Maalintekovastuun soisi jakautuvan tauon jälkeen entistä useammalle pelaajalle. Kermanin lisäksi Tuomas Kiiskinen on tehnyt yli kymmenen maalia ja täsmäaseeksi hankitun Pavel Brendlin sopimus päättyi syyskauden viimeiseen otteluun. Kermanin mielestä Brendl oli tervetullut apu joukkueeseen, eivätkä miehen saamat vapaudet viisikkopelissä olleet hyökkääjän mukaan haitaksi.

– Tällaisella jaksolla minkä Pavelkin meillä oli, on varmasti vaikea odottaa hänen oppivan pelaamaan täysin pelisysteemimme mukaan ihan tuosta vaan. Varsinkin kun kyseessä oli näin lyhyt aika, oli ehkä kaikille helpoin ratkaisu antaa hänen pelata omaa peliään.

– Kun vielä kaverin vahvuudet olivat ennalta tiedossa ja tiesimme, minkä luokan maalintekijä sieltä tulee, ei joukkueessa ole ollut mitään epäselvyyttä hänen roolistaan. Todella kova maalintekijä, joka pystyi auttamaan meitä hyvin juuri tällä osa-alueella ja tekikin kovaa jälkeä pestinsä aikana, kiitteli Kerman kohti uusia haasteita suuntaavaa tsekkiä.

Tauko paikallaan

Kiekkoilijan kiireinen elämä verottaa aikaa varsinkin perheen parista. Kerman kertookin tauko-ohjelman sisältävän palauttelun ja vammojen hoitamisen lisäksi oleskelua perheen parissa. Pää on hyvä tyhjentää hetkeksi pois jääkiekkoilun parista.

– Onhan tämä aika hektistä ollut. Pelataan kolme peliä viikossa, eikä taukoja ole hirveästi ollut. Mukava tosiaan vähän huilia ja yrittää olla varsinkin henkisellä puolella tuoreempi pelien jatkuessa.

– Viikolla treenataan kunnolla ja tarkoitus on tietenkin samalla vähän ladata akkuja. Kun peleistä on taukoa, on hyvä saada ajatukset kauemmaksi kiekosta ja olla enemmän perheen parissa. Mutta siitä lähdetään, että nyt treenataan hyvin ja tauon jälkeen ollaan iskussa, totesi Kerman napakasti.

» Lähetä palautetta toimitukselle