Mielipide

Harri Säteri – suoritustasoa vakiinnuttamassa

LIIGA / Kolumni
Maaottelutauko tuli Tapparan perspektiivistä katsottuna kreivin aikaan. Kadotettua pelillistä minää voidaan hakea uudelleen. Myös maalivahti Harri Säterin kausi kaipaa uutta nostetta. Tampereella eletään monella tavalla odotuksen aikaa.

Harri Säterin kiekkosyksy alkoi Pohjois-Amerikassa San Jose Sharksin harjoitusleirillä. Sharks varasi Säterin kesän 2008 NHL-draftissa 4.kierroksella varausnumerolla 106. Nuorukainen oli tilaisuuden 11.varattu maalivahti. Unelmien horisontissa siintävä NHL-ura nytkähti ison harppauksen eteenpäin viime keväänä solmitun 3-vuotisen NHL-sopimuksen myötä.

– Olen tyytyväinen ollessani osa San Jose Sharksia. Pidän sekä kaupungista että seurasta. Kyseessä on kunnianhimoinen organisaatio, joka tavoittelee Stanley Cupia joka kausi laadukkaalla ja hyvin rakennetulla joukkueella, painottaa Säteri.

Sharks panostaa maalivahtiensa kehittämiseen

Toijalalaistaustainen Tappara-vahti kuuluu Sharksin prospektilistan kärkikastiin yhdessä AHL-liigan Worcester Sharksissa pelaavan 23-vuotiaan Alex Stalockin kanssa. San Josessa seurataan tarkkaan tulevien maalivahtitoivojen kehittymistä. Myös seuran maalivahtivalmennukseen on panostettu.

– Sharksin maalivahtivalmentaja Corey Schwab on entisenä NHL-maalivahtina ja Stanley Cup-voittajana mies paikallaan. Hän on hyvä tyyppi, jossa yhdistyvät tietotaito ja vaativuus, pohtii 20-vuotias lupaus.

Maalivahtien kehitys NHL-pelaajiksi kestää jonkin aikaa, ja kärsivällisyyttä tarvitaan. Hyvänä trendiesimerkkinä toimii Dallas Starsin ykkösmaalivahti Kari Lehtonen, jonka Atlanta Thrashers varasi kesän 2002 draftissa 1.kierroksella 2.varauksena. Dallasin maalivahtivalmentajan mukaan Lehtonen on vasta nyt oppinut pitämään itsestään huolta ammattilaisen tavoin. Moni NHL-joukkue ei varaa maalivahteja korkeilla varausnumeroilla juuri hitaan kehityksen takia.

– Training Campin päätyttyä en saanut erityistä evästystä. Leiri meni hyvin, ja siitä jäi tosi hyvät fiilikset. Koetan parantaa koko pakettia. Olen aika tasapaksu veskari. Vahvuuteni ovat liikkeessä ja pelinluvussa. Nopeutta on saatava lisää, ja mailapeliä täytyy parantaa. Suoritustason on vakiinnuttava. Pelit kehittävät. Niitä on saatava paljon alle. Ehdoton tavoitteeni on NHL ja pelaavan maalivahdin paikka siellä. Tarvittaessa olen valmis opettelemaan pohjoisamerikkalaisen pelityylin farmin kautta.

Säteri oli viime keväänä MM-kisajoukkueessa mukana loppusuoralle asti, kunnes Nashville Predatorsin Pekka Rinne liittyi joukkueeseen juuri MM-kisojen alla.

– Maajoukkue oli hieno kokemus, ja pelaaminen siinä kiinnostaa myös tulevaisuudessa.


Harri Säterin tavoitteena on kehittyä maalivahtina kokonaisvaltaisesti.

Tappara laittaa kaiken peliin

Säteri palasi Tampereelle syys-lokakuun vaihteessa SM-liigakauden jo käynnistyttä. Hän oli pelaavana maalivahtina Tapparan järjestyksessään seitsemännessä ottelussa Pelicansia vastaan.

– Kesti jonkin aikaa päästä kiinni SM-liigarytmiin. NHL-leiri vaikutti varmasti omaan suoritustasoon. Oikeastaan vasta viimeiset kolme peliä ovat olleet sellaisia, jotka tyydyttävät.

Maalivahtien kohdalla tilastomatematiikka peilaa lahjomattomasti pelillistä onnistumista. Unohtaa ei sovi tietenkään sitä faktaa, millaisessa joukkueessa maalivahti pelaa. Joukkueiden pelityyli-ja materiaalierot vaikuttavat luonnollisesti tässäkin tapauksessa.

Säterin kohdalla huomio kiinnittyy erityisesti torjuntaprosenttiin ja päästettyjen maalien keskiarvoon. Kovin odotuksin kauteen lähtenyt nuorukainen ei kiistä asiaa.

– Kun katsoo omia tilastoja, ei suureen tyytyväisyyteen ole aihetta. Paljon töitä on vielä edessä. Pitkä matka on kuljettavana.

Kirvesrintojen alkukausi oli ennakko-odotuksiin peilaten menestys, kunnes luisu alkoi. Alkumenestyksen mahdollistanut kollektiivinen peli-ilme hajosi, ja syöksystä tuli koko lokakuun mittainen.

– Kausi alkoi hyvin. Sitten jotain tapahtui. Peli lakkasi kulkemasta eikä kurssia saatu käännettyä. Tiettyä virkamiesmäisyyttä alkoi ilmetä. Ei heittäydytty pelille joka ilta. Pelattiin pelejä, jotka yksinkertaisesti menivät ohi. Ylihyökättiin, ja vastustaja sai pahoja ylivoimahyökkäyksiä. Pelisuunnitelma hajosi toistuvasti. Monta asiaa meni toisin kuin piti.

Maaottelutauon jälkeen kiekko putoaa jälleen jäähän. Moni jääkiekon ystävä odottaa uteliaana Tapparan pelillisiä edesottamuksia. Millainen kirvesrintainen joukkue astuu ensi viikolla kaukaloon? Onko Tappara-kiekon ystävillä vielä toivoa?

– Olemme treenanneet tauon aikana lujasti. Töitä pelin parantamiseksi on paiskittu. Ongelmiin on puututtu. Kaukaloon tulee taisteleva ryhmä, joka pistää kaiken peliin.

Tapparan taistelukirves on siis teroitettu. Lähiviikot näyttävät, onko sanoilla katetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle