Larsen on tullut Jokereihin voittamaan

KHL / Haastattelu
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Taitava tanskalaispuolustaja allekirjoitti kesällä vuoden sopimuksen Helsingin Jokereiden kanssa, ja miehen odotetaankin olevan yksi Jokereiden kiekollisen pelin johtohahmoista

SHL, sitten AHL ja NHL ja viime kaudella KHL. Siinä pähkinänkuoressa puolustaja Philip Larsenin urakehitys ennen tämän kauden jokeripestiään. Mukaan mahtuu myös puoli kautta Suomen Liigassa, kun puolustaja vietti kauden 2012–2013 ensimmäisen puoliskon Rauman Lukon organisaatiossa NHL:n työsulun johdosta. Larsenilla on kokemusta maailman suurimmista liigoista, vaikka ikää miehellä on vasta 25 vuotta. Täksi kaudeksi mies on tullut Jokereihin voittamaan KHL:n mestaruuden

- Haluan olla mukana voittavassa joukkueessa, ja Jokerit oli minulle vaihtoehto, jossa kaikki täsmäsi: kaupunki on mukava, organisaatio ammattimainen, ja joukkue hyvä. Uskon, että meillä on hyvä mahdollisuus pelata mestaruudesta tällä kaudella Jokereissa.

Tanskan maajoukkueessakin säännöllisesti esiintynyt pelaaja kertoo keskustelleensa ennen sopimuksen allekirjoittamista maanmiehensä, hyökkääjä Peter Reginin kanssa, joka myös edustaa Jokereita alkavalla KHL-kaudella. Myös positiivinen kokemus Suomesta ja Lukosta vaikuttivat Larsenin päätökseen tulla pelaamaan Suomeen. Ennen kaikkea Larsen on vakuuttunut suomalaisten joukkueiden tavasta harjoitella ja pelata.

- Lukossa olin todella tyytyväinen tapaan, jolla joukkue toimi ja harjoitteli: pelaajien annettiin pääasiassa pelata vaistoillaan ja lukea peliä itse, tiettyjen suuntaviivojen puitteissa luonnollisesti. Sellaisessa pelityylissä koen olevani vahvimmillani.

- Tunnen myös todella hyvin esimerkiksi viime kaudella Jokereissa pelanneen Linus Omarkin. Hän on luonteeltaan hyvin samantyylinen pelaaja kuin minä ja hän pärjäsi sekä viihtyi tässä seurassa todella hyvin. Koen, että pelaajan täytyy viihtyä ja pitää myös hauskaa kaukalossa kauden aikana, jotta hän voi antaa itsestään parhaansa joukkueen eteen.

Jokereiden mukana puolustaja on ollut vasta muutaman viikon Jokereiden aloitettua kautensa muita KHL-joukkueita myöhemmin. Siksi tekemistä onkin ollut paljon kaukalossa ja sen ulkopuolella, ja päivät ovat Larsenin mukaan venyneet pitkiksi. Ensivaikutelma uudesta joukkueesta on ollut kuitenkin positiivinen, erityisesti puolustaja kehuu Jokereiden yleisötapahtumaa Rautatientorilla

– Siellä oli todella paljon ihmisiä paikalla. Muutenkin olen huomannut, että Jokereilla on paljon faneja, joilla monella on suuri intohimo ja rakkaus tätä seuraa kohtaan. Tuleekin olemaan jännittävää pelata heidän edessään kauden aikana. Tällaiset tapahtumat, joissa pelaajat näkevät kannattajia ja kannattajat pelaajia, ovat tärkeitä molemmille. Lisäksi nämä ovat suuri voimavara ainakin itselleni pitkän kauden ja talven aikana

Siperia opettaa

Larsenin viime kauden seuran, Yugran, kotikaupunki Hanty-Mansijsk sijaitsee käytännössä keskellä Venäjää. Moskovaan on matkaa noin 2900 kilometriä, mutta samalla KHL:n itäisimpään kaupunkiin, Vladivostokiin, matkaa on myös paljon, noin 3500 kilometriä. Vaikka Larsen on urallaan aiemmin pelannut muun muassa Edmontonissa, jossa talvet ovat myös kylmiä, olivat Siperian olosuhteet silti aivan uusi kokemus

VIIME VUOSI OLI MINULLE TODELLA OPETTAVAINEN KAIKKINENSA, EI PELKÄSTÄÄN JÄÄLLÄ, VAAN MYÖS SEN ULKOPUOLELLA. OPIN IHMISENÄ ITSESTÄNI PALJON.

- Ei siellä kauheasti talvella pelien jälkeen menty ulos viettämään vapaa-aikaa erittäin kylmän sään takia. Oma vapaa-aikani koostui pitkälti kotona rentoutumisesta, ja kropan huoltamisesta seuraavaa peliä varten.

- Minulla oli tyttöystäväni mukana, joten usein vietimme aikaa laittamalla ruokaa ja muutenkin viettämällä paljon aikaa yhdessä. Siten olo siellä ei ollut minulle niin vaikeaa. Huomaan, että nyt Helsingissä vietän lähes yhtä paljon aikaa kotona, vaikka kaupunki on huomattavasti mukavampi. Tulen jotenkuten toimeen missä tahansa, niin kauan kunhan vain minulla on sänky, TV ja luistimet mukanani.

Kauden tullessa päätökseen, Larsen kertoo päättäneensä hyvinkin nopeasti vaihtaa maisemaa pois Siperiasta

- Kaikkinensa se oli rankka vuosi minulle elää ja pelata keskellä Venäjää, verrattuna siihen mihin olin aiemmin tottunut. Asiaa pahensi luonnollisesti se, että joukkueen menestys ei ollut sellaista kuin toivoimme, emmekä mielestämme saaneet kaikkea sitä irti mitä uskoimme. Viime vuosi oli minulle todella opettavainen vuosi kaikkinensa, ei pelkästään jäällä, vaan myös sen ulkopuolella opin ihmisenä itsestäni paljon.

Ennen kauttaan KHL:ssä Larsen ehti viettää neljä kokonaista kautta Pohjois-Amerikassa, jossa tilille kertyi yhteensä 125 ottelua NHL:ssä ja 79 AHL:n puolella. Eron KHL-kiekon ja pohjois-amerikkalaisen pelityylin välillä hän näkee selkeänä

- Pohjois-Amerikassa pelaajat ovat mielestäni paremmin roolitettuja; ykkösketju on aina hyvin taitava, kun taas nelonen koostuu isoista kovaa taklaavista pelaajista. KHL:ssä lähes kaikki pelaajat haluavat pelata kiekolla, ja siten peli on enemmän taitokeskeistä. Henkilökohtaisesti pidän silti Pohjois-Amerikkaa parempana, vaikka esimerkiksi NHL:n kolmos- ja nelosketjun pelaajien on usein vaikea tulla pelaamaan KHL:ään. Tämä on seurausta juuri tuosta kiekollisen taidon korostuneisuudesta KHL:ssä.

Valmennus ja joukkuehenki Jokereiden vahvuudet

Tulevalla kaudella Larsen on ennakko-odotuksissa Jokereiden tärkein puolustaja, ja miehelle onkin kaavailtu suurta roolia niin tasakentällisin kuin ylivoimassa. Omasta roolistaan mies on melko vaitonainen, mutta nostaa vahvuudekseen juuri kiekollisen pelaamisen

- Olen hyvä luistelija kiekon kanssa ja pelaan muutenkin hyvin kiekon kanssa. Parasta on totta kai kun meillä on kiekko vastustajan päässä. Nautin siitä vaiheesta peliä todella paljon. En ole isoin kaveri, joten minun on puolustettava todella hyvin tai en saa kiekkoa. Yritän aina olla hieman fiksumpi puolustuksessa kuin vastustaja. Pyrin sijoittumaan hyvin, ja siten päästä varastamaan kiekon vastustajalta.

Oman joukkueen vaikeimmin puolustettavista hyökkääjistä kysyttäessä Larsen mainitsee Mathis Olimbin ja Juha-Matti Aaltosen. Taiturit, joiden kanssa tulee olla koko ajan tarkkana. Vaikeimmaksi hän nostaa kuitenkin Jesse Joensuun.

- Pienen kokoni takia minulla on vaikeuksia puolustaa isoja pelaajia vastaan. On vaikea pelata Joensuun tyylistä pelaajaa vastaan, jolla on paljon voimaa ja lihaksia. Hän ei välttämättä ole kaikista teknisin kaveri, mutta hän on aina paikalla valmiina viemään kiekon.

- On aina vaikea pelata pelaajaa vastaan, josta tietää että hän tulee olemaan ihollasi koko illan, ja joka ei välitä mitä teet kiekolla, vaan pyrkii vain taklaamaan sinua.

Uuden kauden alkua Larsen odottaa innolla, ja uskoo että joukkue tulee keräämään menestystä myös toisella KHL-kaudellaan. Menestyksen taustalla puolustaja näkee kaksi suurta syytä.

- Erkka Westerlund on todella hyvä valmentaja. Hänen ei tarvitse korottaa ääntään, sillä hänen puhetapansa on sellainen, että se saa pelaajat kuuntelemaan mitä hänellä on sanottavaan. Hän on yksi niistä harvoista ihmisistä, joka saa pelaajat tekemään kentällä mitä hän haluaa korottamatta ääntään.

- Lisäksi joukkueessa on laadukas, kokeneiden suomalaisten pelaajien ydin, joka tietää miten joukkuetta kannatellaan ja joukkuehenki luodaan. He saavat myös uudet pelaajat otettua hyvin mukaan joukkueeseen, ja siten mahdollistavat että jokainen saa itsestään kaiken irti harjoituksissa ja peleissä. Meillä on todella hyvä joukkuehenki, ja uskon että se kantaa meitä pitkälle tulevalla kaudella.

» Lähetä palautetta toimitukselle