Monipuolisempi ja laajempi – Jokerit vahvistuneena toiseen KHL-kauteen

KHL / Artikkeli
Philip Larsen on ollut harjoituskaudella Jokereiden paras pelaaja.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokereiden joukkue on viime vuotista monipuolisempi, sillä helsinkiläisjoukkueeseen on hankittu sekä lisää nopeutta että fyysisyyttä. Kauden alla suurin kysymys on tietenkin se, kuka korvaa maalitykki Steve Mosesin? Jatkoaika analysoi Jokereiden iskukyvyn yhdessä jokerivalmentaja Kalle Kaskisen kanssa.

Jokerit pelasi viime kaudella ennakko-odotuksiin nähden hyvän kauden. Alkukaudella narripaitojen tuloksesta vastasi Niko Kapasen johtama ykkösketju, jonka laidoilla pelasivat Juhamatti Aaltonen ja Niklas Hagman. Kolmikon lentokeli kuitenkin hyytyi Hagmanin loukkaantumiseen.

Kauden edetessä kiekkokansan huulille nousi ulkomaalaisvahvistusten tähdittämä LOKOMO-ketju. Linus Omark, Petr Koukal ja Steve Moses pelasivat viihdyttävää ja tehokasta hyökkäyspeliä, mikä johdatti Mosesin KHL:n maalipörssin voittoon ja Jokerit pudotuspeleihin.

Pudotuspeleissä vastustajat pelasivat kliinisesti LOKOMO-ketjun pois tekopaikoilta, ja Jokerit oli pahoissa vaikeuksissa. Samaan aikaan joukkue kärsi fyysisyyden puutteesta varsinkin hyökkäyspäässä.

Näihin tarpeisiin Jokerit on pelaajamarkkinoilla reagoinut, ja joukkueeseen on hankittu peräti seitsemän uutta pelaajaa.

− Me olemme saaneet juuri sellaisia muutoksia joukkueeseen kuin halusimmekin. Emme menettäneet taitoa, mutta saimme lisää nopeutta, röyhkeyttä ja voimaa hyökkäyspäähän. Eli saimme sitä, mitä tarvitsimme, ja mihin viime kaudella kompastuimme, Kalle Kaskinen kertoi.

− Meillä on kokonaisuutena todella hyvän oloinen joukkue kasassa, tässä ryhmässä on erinomainen balanssi. Joukkueessamme kaikki pystyvät hyökkäämään ja kaikki pystyvät puolustamaan, se on erittäin tärkeää meidän menestymisemme kannalta.

Maalivahdit:

Henrik Karlson (SWE)
Riku Helenius

Jokerit jatkaa tutulla maalivahtikaksikolla. Viime kaudella Henrik Karlsson kantoi päävastuun, ja Riku Helenius antoi tarvittavaa taustatukea. Karlsson oli jo viime kaudella yksi sarjan parhaista maalivahdeista, ja ruotsalaisen jatkosopimus oli Jokereille erittäin tärkeä.

Tulevalla kaudella Karlsson kantanee jälleen päävastuun Jokereiden maalilla. Isokokoinen ruotsalaisveskari liikkuu erinomaisesti. Maalivahtivalmentaja Markus Ketterer hioi Karlssonin tekniikkaa viime kaudella, ja työt ovat jatkuneet kesän aikana.

Riku Helenius on pelannut harjoituskauden aikana paljon. Myös Heleniuksen kausi oli onnistunut, vaikka suomalaisvahdin pelitaso ailahtelee edelleen paljon.

− Veskariosasto on meille iso vahvuus. KHL sarjana, kuten myös meidän arkirutiinimme, ovat heille nyt tuttuja. Ketterer on hyvässä tilanteessa, sillä hän pääsee luomaan jatkumoa ja kehittämään molempia entisestään. Mielestäni molemmat maalivahdit ovat parempia kuin viime kaudella, Kaskinen kommentoi.

Henrik Karlsson jatkaa Jokereiden ykkösmaalivahtina.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi

Puolustus:

Ossi Väänänen – Philip Larsen (DEN)
Atte Ohtamaa – Ville Lajunen
Topi Jaakola – Daine Todd (CAN)
Jesper B Jensen (DEN) – Oskari Korpikari

Jokereiden puolustuspään suurin vahvuus on se, että pakkikalusto on pysynyt miltei ennallaan. Ainoa menetys on tehopuolustaja Ryan Gunderson, joka siirtyi Dinamo Minskiin. Gundersonin tilalle Jokerit hankki tanskalaisen Philip Larsenin, joka on ollut harjoituskaudella jopa Jokereiden paras pelaaja. Erinomaisesti liikkuva ja aktiivisesti hyökkäyksiä tukeva Larsen tulee olemaan Jokereille erittäin tärkeä pelaaja.

Toinen uusi puolustaja Jesper B Jensen on virkaveljestään täysin poikkeava pelaaja. Jensen on hankittu tuomaan voimaa ja kokoa Jokereiden oman maalin eteen. Jensen saakin taatusti vastuuta, kun vastassa on isokokoisia joukkueita. Suomalaisista Topi Jaakola, Atte Ohtamaa ja Ossi Väänänen rauhoittavat Jokereiden oman pään pelaamista. 

− Meidän puolustuspelaaminen oli jo viime kaudella hyvällä tasolla, vaikka ajoittain meiltä puuttui tietynlaista tylyyttä purkaa tilanteet ja miehet oman maalimme edestä. Suurin plussa puolustuksessamme on se, että se on säilynyt miltei entisellään, Kaskinen kommentoi.

− Larsen on ollut erinomainen harjoituspeleissä, ja hänessä on paljon samaa kuin viime kauden Gundersonissa. Larsen on hyvä kiekon kanssa ja varsinkin ylivoimalla hän on erittäin taitava, sillä hän pystyy syöttämään ja ampumaan nopeasti.

− Erona Gundersoniin Larsenilla on oikean puolen maila, mikä auttaa meidän ylivoimapelaamisessamme. Tärkeää on myös se, että hän pystyy pelaamaan samalla tavalla ja samalla rytmillä koko ajan, oli esimerkiksi viidellä viittä vastaan pelatessa tilanne mikä tahansa. Larsen on meille erinomainen vahvistus: vaikka hän ahneesti etsii tilaa hyökkäyspäässä, on niissäkin tilanteissa hänen riski-tuottoanalyysinsä hyvä.

Hyökkäys:

Niklas Hagman – Peter Regin (DEN) – Bradon Kozun (CAN)
Tommi Huhtala – Mathis Olimb (NOR) – Juhamatti Aaltonen
Jesse Joensuu – Niko Kapanen – Pekka Jormakka
Jere Sallinen – Petteri Wirtanen – Eetu Pöysti
Jani Rita – Tomi Mäki – Saku Salminen

Peter Regin on vakuuttanut Jokereiden valmennusjohdon. Sentterillä on myös NHL-kokemusta.
Kuva © Getty Images

Jokereiden hyökkäyspää on kokenut suuria muutoksia. Kärkiketjuihin on tullut peräti viisi uutta pelaajaa. Jokerit onkin panostanut hyökkääjähankinnoissaan sekä nopeuteen että voimaan.

Nopeutta jokerihyökkäykseen tuovat Brandon Kozun, Mathis Olimb ja Pekka Jormakka. Fyysisyyttä ja kaksinkamppailuvoimaa odotetaan sen sijaan Peter Reginiltä ja Jesse Joensuulta.

Jokerit pyrkii hyökkäämään ja puolustamaan tasaisesti kaikilla neljällä kentällisellään. Kokonaisuutena Jokereiden hyökkäyspää vaikuttaa viime kauteen verrattuna monipuolisemmalta ja laadukkaammalta. Steve Mosesin maalimäärään tuskin nykyjoukkueesta yltää kukaan, mutta samalla tehot todennäköisesti jakautuvat viime kautta tasaisemmin.

− Olen samaa mieltä, meillä on laajuutta ja osaamista viime kautta enemmän. Tietenkään ei voi yksi yhteen tätä laskea tai sanoa, kuka korvaa kenetkin. Varmasti moni miettii, miten LOKOMO korvataan. On kuitenkin huomattava, että meille on tullut paljon hyvänoloisia pelaajia, Kaskinen kommentoi.

Kaskinen nostaa esiin muutaman uuden pelaajan, joilta valmennusjohto odottaa erityisesti ensi kaudella paljon. Suurimman vaikutuksen on tehnyt tanskalaissentteri Peter Regin.

Brandon Kozun näyttää hieman Mosesilta, hän on myös pienikoinen rightin pelaaja, jolla on hyviä erikoisominaisuuksia. Hän pystyy myös jauhamaan erinomaisesti viidellä-viittä-vastaan -peliä, häneltä odotamme tehoja hyökkäyspäässä.

Pekka Jormakka on nyt löytänyt paikkansa meidän joukkueestamme. Hänellä on luisteluvoimaa ja tarvittavaa röyhkeyttä, ja hän voittaa yksi-vastaan-yksi tilanteita, minkä takia hän pystyy luomaan itselleen maalipaikkoja.

Peter Regin on vahva pelaaja, joka myös liikkuu hyvin. Tärkeintä on kuitenkin, että hänellä on niin sanotusti todella hyvä kiekkopää. Hän tekee jatkuvasti oikeita ratkaisuja. Hän on itsekin sanonut, että hän tykkää pelata fiksusti molempiin suuntaan. Regin on harvinaisen älykäs pelaaja, joka pystyy pyörittämään meidän ylivoimapeliämme, vaikka varsinaista pelintekijää meidän ylivoimapelissä ei olekaan, Kaskinen hehkutti.

Kevät kertoo tuloksen

Jokereiden hyökkäyspelin tavoitteena on monipuolisuus ja aktivisuus. Sama tavoite ohjaa myös ketjukokoonpanojen muodostamista. Harjoitusottelukaudella Jokerit on kokeillut useita eri variaatioita. Sarjakauden alussa helsinkiläisten kokoonpanot tulevat elämään vielä paljon, varsinkin Niko Kapasen loukkaantumisen takia.

− Me etsimme peruspermanenttiamme koko ajan. Meillä on omat suunnitelmamme ketjukokoonpanoista, mutta terveystilanne vaikuttaa niihin paljon. Nyt esimerkiksi Kapanen on poissa, ja jos joku toinen jää pois, niin samalla ne hyvätkin suunnitelmat menevät uusiksi.

− Hyökkäyspäässä selkein tutkapari on kaksikko Regin-Kozun, he ovat pelanneet erinomaisesti yhdessä. He pelaavat selkeästi ja heillä on koko ajan sama päämäärä. Hagman on nyt pelannut siinä pari peliä, ja hän istunut hyvin ketjuun mukaan. Se on varmasti selkein kokonaisuutemme tällä hetkellä, heillä on nouseva trendi pelaamisessaan.

− Kokoonpanoja pitää miettiä pelaajien ominaisuuksien kannalta. Esimerkiksi Olimb on niin nopea ja taitava pelaaja, että hänen rinnallaankin on oltava nopea pelaaja. Samalla jokaisessa ketjussa on oltava monipuolisuutta. Tällä hetkellä tuntuu, että meillä on todella hyvä mahdollisuus löytää toimivat kokoonpanot, Kaskinen kertoi.

Monipuolistunut Jokereiden joukkue vaikuttaa potentiaaliselta menestyjältä. Pelaajamateriaalin ja pelitavan muutoksien juurruttaminen vie kuitenkin aikaa. Jokereiden valmennusjohto on jo kauden alla varoittanut, että runkosarja tulee olemaan helsinkiläisille viime kautista vaikeampi.

Todennäköistä onkin, että Jokereiden iskukykyä ja onnistumista pystytään mittamaan vasta keväällä.

Juttua muokattu 22:09: Korjattu Reginin kansalaisuus.

» Lähetä palautetta toimitukselle