Veteraanihyökkääjä Turo Asplund palasi Mestis-tasolle: ”Uskon, että mestaruudesta pystytään pelaamaan”

MESTIS / Haastattelu
Asplund pelaa tällä kaudella TUTOssa.
Kuva © Timo Savela
Lähes 600 ottelua Liigassa pelannut Turo Asplund siirtyi viime kauden jälkeen sarjatasoa alemmaksi Mestikseen. Hän luonnehtii viime kauden pettymyksen olleen sellainen, johon ei voinut lopettaa. Niinpä ura jatkuu nyt TUTOn riveissä.

Turo Asplund pelasi yhtäjaksoisesti Liigassa viimeiset kymmenen kautta edustaen Ilvestä, Lukkoa, Jukureita ja Sportia. Jo ennen sitä hän oli pelannut kolmella kaudella Liigaa kasvattajaseuransa JYPin riveissä. Mestis-pelejäkin on tilillä päälle kahdensadan, joten Asplundilla on pitkä kokemus kahdesta ylimmästä sarjatasosta Suomessa. Mikä sitten oli Mestikseen palaamisen taustalla?

− Ikää tietysti on kiekkoilijalle jo aika paljon. Viime kausi oli vaikea pelillisesti, ja loukkaantumisia oli kauden aikana paljon. Siitä jäi sellainen maku, että haluan vielä pelata ja lopettaa uran mukavammissa tunnelmissa. Harkitsin lopettamista jo viime kauteen, mutta realiteetit olivat siinä sellaiset että kun huono kausi alla ja 38 tuli kesällä mittariin, niin Liigassa paikat ovat vähissä.

Asplund ei ole aiemmin TUTOssa pelannut, mutta tärkeänä henkilönä siirron takana on entinen pelikaveri.

− Jonne [Virtanen] houkutteli minut sitten Turkuun. Aika pitkään sitä tuli mietittyä, mutta ajattelin sitten että miksei. Kiva nähdä pitkästä aikaa Mestis-kiekkoa, Asplund kommentoi.

Miehen edelliset ottelut toiseksi korkeimmalta sarjatasolta ovat kaudelta 2012-13, jolloin hän juhli Jukureissa sarjan mestaruutta. Kevään pudotuspeleissä hänet valittiin arvokkaimmaksi pelaajaksi. Vielä elokuisen harjoitusturnauksen yhteydessä hän ei lähtenyt arvioimaan sitä, miten sarja on muuttunut kymmenen vuoden aikana.

− Tosi vaikea sanoa vielä, miten sarja on muuttunut, kun pelejä ja treenejä on sen verran vähän. Paljon puhutaan, että sarjan taso olisi laskenut esimerkiksi siihen verrattuna, kun itse pelasin reilut kymmenen vuotta sitten. En tiedä olenko vain vanhentunut, mutta kyllä silti tuntuu että kovaa pelataan ja vauhdikkaasti mennään.

Pelaajilla tietyt osa-alueet kehittyvät uran mittaan eri tavalla. Peliäly on sellainen asia, joka voi kantaa vielä iäkkäämpänäkin, siinä missä nopeutta vanhemmilla pelaajilla ei ole nuorempien tapaan.

− Varmaan tietyissä asioissa olen fiksumpi ja olen kehittänyt pieniä asioita pelaamisessa. Varmasti silloin olin fyysisesti vetreämpi, mutta nyt olen muissa asioissa järkevämpi.

TUTOn päävalmentaja Jonne Virtanen on Asplundille tuttu pelikaverina.
Kuva © Timo Savela

Asplund oli TUTOn päävalmentajaksi täksi kaudeksi siirtyneen Jonne Virtasen joukkuetoverina JYPissä ja Sportissa. Niinpä kaksikko tunteekin toisensa hyvin, ja Asplund myöntääkin, että hän ei ole ollut aiemmin samanlaisessa tilanteessa.

− Tosi hyvä ensivaikutelma hänestä. Tilannehan on aika erikoinen, kun ei minulla ole aikaisemmin noin läheistä pelikaveria ollut penkin takana. Äkkiä siihen on kuitenkin tottunut, ja toiminta on ollut oikein hyvää, hän arvioi valmentajaansa.

Asplund nostaa yhden erityispiirteen Virtasen valmennustyylistä.

− Kun tehdään hommia, tehdään ne jämäkästi, mutta harjoitusten jälkeen Jonne on yksi jätkistä kopissa. En tiedä, onko se vain minun näkemykseni, kun olemme olleet yhdessä vuosia, mutta muistakin olen aistinut, että ei heidän tarvitse jännittää läsnäoloa.

Mestis-kauden suureen puheenaiheeseen eli Jokerien paluuseen Asplund suhtautuu myönteisesti. Hän näkee sen hyvänä asiana koko sarjalle.

− Se on todella hieno juttu. Jokerit tuo huomiota sarjalle eri tavalla. Varmasti siellä on resurssit kunnossa, kun noususta haaveilevat jollain aikavälillä. Kyllä he tuovat tähän sarjaan yhden todella laadukkaan joukkueen lisää.

TUTO on viimeksi pelannut Mestiksen mitalipeleissä vuonna 2019, mutta tänä vuonna odotukset ovat aikaisempia suuremmat. Myös Asplund uskoo joukkueen potentiaaliin kaukalossa.

− Kyllä minä uskon siihen, että mestaruudesta pystytään pelaamaan. En näe mitään syytä, jos kaikki natsaa, etteikö se voisi toteutua. Mutta varmaan ensin lähdetään tavoittelemaan kotietua pudotuspeleihin. Sinne on kuitenkin pitkä matka.

» Lähetä palautetta toimitukselle