TUTOn kauden jatkoerässä pelastanut Jere Huhtamaa kokee tasaisen maalivahtitandemin olevan iskun paikka kohtalonottelussa

MESTIS / Haastattelu
Huhtamaa pelasti TUTOn kauden moneen otteeseen jatkoerässä.
Kuva © Tiia Mahkonen
TUTO kampesi Mestiksen puolivälierissä 3–0-tappioasemasta tasatilanteeseen voitettuaan Kiekko-Espoon kotonaan jatkoerään venyneessä kuudennessa ottelussa. Turkulaisten sankariksi nousi 34 laukausta pysäyttänyt maalivahti Jere Huhtamaa.

TUTO taisteli itsensä Mestiksen puolivälierissä pois kuilun partaalta ja tasoitti ottelusarjan Kiekko-Espoota vastaan voittoihin 3–3. Jatkoerävoiton turkulaisille takasi rangaistuslaukauksesta osunut Joel Kerkkänen, mutta 14 minuuttia kestäneen jatkoerän suurin turkulaissankari oli tolppien välissä jopa 12 torjuntaa erässä napannut Jere Huhtamaa.

Usean upean torjunnan ottelussa esittänyt Huhtamaa oli huojentunut kotijoukkueen jatkaessa kauttaan jääkiekon kauneimpaan, seitsemänteen pudotuspeliotteluun.

– Totta kai ihan upea fiilis, että kausi jatkuu. Annoimme kolme ottelua eteen vastustajalle, mutta aika sinnikäs meidän joukkueemme on. Siinäkin vaiheessa voisi joillain joukkueilla jo pieni luovutuksen tynkä nousta esille, mutta ei meillä, Huhtamaa ylistää.

– Mutta siitäkin huolimatta meidän täytyy nollata tämä nopeasti, sillä menemme seiskapeliin ja siinä olemme samalla viivalla.

TUTOn kiri 3–0-tilanteesta loksautti useammankin leuan Kupittaan jäähallissa Kerkkäsen lyötyä sinetin kuudennelle ottelulle. Huhtamaa ei osaa itsekään sanoa, mistä joukkue on imenyt energiaa voittoon toisensa jälkeen, mutta pukukopin vakaa ja tiivis ryhmähenki on kuitenkin maalivahdin mukaan auttanut asiaa.

– En osaa edes sanoa. Jos osaisin, niin sarja ei olisi varmaankaan ollut edes 3–0-tilanteessa, Huhtamaa naurahtaa.

– Mutta onhan meillä todella hyvä joukkue. Kopissa on paljon kokeneita jätkiä, jotka osaavat auttaa, mutta myös paljon nuoruuden intoa. Nuoret pelaajamme ovat niin kylmäpäisiä, ja hekin kestävät paineet. Joukkue on hommassa täysillä mukana, niin osaamme hoitaa hommamme.

Mahdollisuus historiaan

Mestiksen historiassa yksikään joukkue ei ole noussut pudotuspelisarjan voittoon oltuaan 3–0-tappiolla sarjassa. TUTOlla on maanantain seitsemännessä ottelussa mahdollisuus tehdä Mestis-historiaa. Otteluun valmistautuminen on vielä normaalia tärkeämmässä roolissa, mutta Huhtamaa pitää päänsä kylmänä eikä kanna liikaa huolta otteluun valmistautumisesta.

– En osaa muiden puolesta puhua, sillä minä olen vain maalivahti ja tiedän tehtäväni. Maalivahdin tehtävä on olla maalissa ja ottaa kiekkoja kiinni, kumpi ikinä siellä sitten onkaan, (EmilVuorio tai minä. Pelaajat hoitavat muun valmistautumisen sitten.

Huhtamaan mainitsema kollega Vuorio torjui ottelusarjan neljännessä kohtaamisessa uransa ensimmäisen nollapelin pudotuspeliottelussa, mutta kaksikko on jakanut torjuntavastuun tasaisesti. Huhtamaan esitettyä loistavia otteita kuudennessa ottelussa sopii olettaa, että 23-vuotias saa kutsun veräjälle myös ratkaisun paikassa.

Siitäkin huolimatta Huhtamaa näkee vain positiivisena sen, että turkulaisilla on kaksi tasaisesti suorittanutta maalivahtia kokoonpanossaan.

– Se on joukkueelle todella iso etu, että joukkueella on kaksi maalivahtia, kenet laittaa maaliin milloin vaan. Pudotuspeleissä se antaa myös mahdollisuuden reagoida, kun porukkaa putoaa useammin pois, ja peluutus on muutenkin todella tärkeää. Joukkue myös varmasti hyötyy meistä paljon.

Kohtalonotteluun samalta viivalta

Itse kuudennen koitoksen otteisiinsa maalivahti oli vaatimattoman tyytyväinen, vaikka hänelläkin oli vain yksi tavoite maalille luistellessa.

– Ottelusta jäi todella hyvä fiilis, mutta voitto olikin ainoa, mitä lähdimme hakemaan. Loppujen lopuksi ainakin minulle on ihan sama, päättyykö ottelu lukemiin 9–8 vai 1–0. Pudotuspeleissä vain voitto merkkaa, mutta olen todella tyytyväinen siihen, että sen nappasimme me.

Turussa ottelua todisti 1 020 katsojaa, jotka muun muassa kajauttivat Maamme-laulun ottelun alussa laulajan mikrofonin hajottua. Vaikka halliin olisi mahtunut runsaasti lisääkin katsojia, seisoi kotiyleisö äänekkäästi omiensa takana läpi ottelun. Huhtamaa jakoi turkulaisyleisölle vuolaat kiitokset.

– Kotiyleisö oli ehdottomasti suuri tuki meille. Se on aina pelaajalle iso asia, kun hallissa on ääntä, siitä täytyy ottaa kaikki irti. Mutta mitä enemmän porukkaa, sen parempi.

Ratkaisevan seitsemännen ottelun voimasuhteita ja asetelmia on vaikea arvioida paperilla. Siitäkin huolimatta kliseinen, mutta sitäkin tärkeämpi momentum, on valunut sarjassa TUTOn puolelle, vaikkeivät sinipaidat sitä suostu ääneen julistamaan. Huhtamaa ei koe, että sarja olisi 3–0-tappioasemasta tasoihin nousseen joukkueen hävittävissä, vaan kohtalonotteluun lähdetään samalta viivalta.

– En usko, että sarja on meidän hävittävissä. Näen tilanteen niin, että olemme täysin samalla viivalla, etenkin kun nousimme kolmen voiton takaa tasoihin. Mutta meillä on todella kova lento päällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle