Päävalmentaja Saara Niemi valoi uskoa HIFK:hon ratkaisun hetkillä − "Koko joukkue sitoutui"

Naisten Liiga / Haastattelu
Saara Niemi johdatti HIFK:n jälleen mestaruuteen. Kuva kevään 2023 juhlista.

HIFK:n päävalmentaja Saara Niemi oli luonnollisesti onnellinen Suomen mestaruuden ratkettua.

− Koko joukkue sitoutui puolustamiseen ja Kiekko-Espoo painoi kovaa päälle. Olimme myös tehokkaita maalipaikoissa ja löysimme momentumit, jolloin oli paikat tehdä. Muuten olimme tosi tiiviinä. Tahto oli tosi kova, luotsi kiitteli.

HIFK kaatoi matkallaan puolivälierissä Kärpät, välierissä HPK:n ja finaaleissa espoolaisryhmän. Jatkuva parantaminen oli avain helsinkiläisten menestykseen.

− Pystyimme paremmin kehittämään peliämme sarjan aikana. Pystyimme parantamaan jokaisessa sarjassa sarjan sisällä. Pieniä viilauksia sinne tänne, mutta ennen kaikkea löysimme kamppailuhalun ja oikeanlaisen fyysisyyden. Kiekko-Espoo hallitsi enemmän kiekkoa kenttätapahtumissa, mutta pystyimme pitämään heidät maalipaikoilta pois, Niemi sanaili.

Espoolaisten ohella aiemmat vastustajat antoivat kovan vastuksen Stadin Gimmoille. Kiia Lahtisen ja Michaela Pejzlován loukkaantumiset vaikeuttivat joukkueen tietä.

− HPK- ja Kärpät-sarjat valmistivat meitä hyvin tähän finaalisarjaan, eli siinä mielessä ne olivat hyviä kokemuksia meille. Jouduimme kääntämään kiviä ja parantamaan peliämme kaikissa sarjoissa. Se mahdollisti kehityksen myös tässä sarjassa. Koimme aika paljon menetyksiä, kun ykkösmaalivahti ja pistepörssin voittaja loukkaantuivat. Joku olisi voinut kääntää toisellakin tavalla, että "onko meillä mahdollisuuksia". Tämä joukkue vain nousi sieltä.

Niemi luotsasi HIFK:n mestaruuteen myös vuosi sitten. Kultakaudet eivät ole olleet siskoksia keskenään.

− Vaikea verrata, sillä viime keväänä meillä oli kova flow, emmekä hävinneet pelejä joulun jälkeen. Se vaan tuli sieltä. Nyt koimme enemmän vaikeuksia, ja tämä oli ehdottomasti vaikeampi mestaruus. Voi olla, että tuntuu vieläkin paremmalta.

HIFK johti neljättä finaalia maalilla ennen päätöserää. Päävalmentajan ohjeet ottelun ja lopulta kauden viimeiselle kaksikymppiselle olivat yksinkertaiset. Joukkue toteutti suunnitelmaa loppuun asti.

− Ennen kaikkea, että pidämme pään kylmänä. Viime keväänä Kiekko-Espoo tuli viime minuuteilla tasoihin ja mitä tahansa voi tapahtua. Me jatkoimme omaa pelaamista ja tiettyjä puolustuspään asioita kertasimme, jotta saimme painetta vastustajalle. Olemme pelanneet koko kauden hyvin johtoasemassa. Koko joukkue sitoutui ja blokkasimme kuteja, vaikka emme pystyneetkään pysymään kiekossa niin paljon kuin olisimme halunneet. Meni se näinkin, Niemi ruoti.

» Lähetä palautetta toimitukselle