U18 MM-päiväraportti: Superlupauksen huikeat yksilösuoritukset ja ilmaveivimaali ihastuttivat

MAAJOUKKUE / Uutinen
Gavin McKenna näytti jälleen osaamistaan MM-jäillä.
Kuva © Tiia Mahkonen
Sunnuntaina pelattiin yhteensä neljä ottelua alle 18-vuotiaiden MM-turnauksessa. Ennakkosuosikit pitivät pintansa, pohjoisamerikkalaiset iskivät jälleen taululle kovat lukemat ja Trevor Connelly iski turnauksen upeimman maalin.

Alle 18-vuotiaiden MM-turnauksen neljäs päivä tarjosi täyden päivän eli neljä ottelua. Espoossa Suomi voitti omassa päiväpelissään Latvian ja Yhdysvallat kaatoi Latvian selvin numeroin. Vantaalla Tšekki menetti kahden maalin johtonsa, mutta voitti Ruotsin voittomaalikilpailussa ja Sveitsi roikkui pitkään Kanadan mukana, kunnes vaahteranlehtipaidat naputtivat toisen kaksikymppisen aikana peräti seitsemän täysosumaa.

Tšekki nappasi tärkeän ja tiukan voiton Ruotsista

Tšekki nappasi tärkeän ja samalla turnauksen toisen voittonsa, kun se kaatoi Ruotsin voittomaalikilpailussa maalein 3−2. Ottelu oli MM-turnauksen ensimmäinen, johon ei saatu ratkaisua varsinaisen peliajan puitteissa.

Voitto nosti joukkueen A-lohkossa toiselle sijalle, kun sillä on enää jäljellä yksi ottelu Kazakstania vastaan. Ruotsi on lohkossa kolmannella sijalla pisteen perässä. Sinikeltaiset saavat lohkon päätöskamppailussa vastaansa Sveitsin tiistaina.

Ottelussa edettiin tasatahtia, vaikka Tšekki pääsikin kahden maalin johtoon ottelun puolivälin kohdalla. Avausosuman iski ylivoimalla Petr Sikora ja Adam Jecho tuplasi johdon. Ylivoimaosuma oli tärkeä, sillä Tšekin ylivoimapelaaminen on ollut turnauksen heikointa, kun joukkue oli ennen Ruotsi-ottelua iskenyt vain yhden ylivoimaosuman 14 yrityksellään.

Verkko heilui Ruotsin maalivahti Love Härenstamin takana jo avauserässä. Vuonna 2007 syntyneen Tomáš Poletínin osuma kuitenkin hylättiin videotarkastuksen jälkeen, kun kiekon katsottiin päätyneen maaliin potkun seurauksena.

Ruotsi pääsi toisen kaksikymppisen aikana peliin mukaan Victor Eklundin osumalla. Maali syntyi vain 28 sekuntia ennen erän loppua, joten se oli myös henkisesti tärkeä osuma. 

Kolmannen kaksikymppisen aikana Tšekki laukoi 12 kertaa Ruotsin viittä kutia vastaan, mutta silti maaliverkko heilui vain Tšekki-vahti Jakub Milotan selän takana. Joukkueen kapteeni Linus Eriksson iski turnauksen avausosumansa ylivoimalla, kun hän laukoi kiekon suoraan syötöstä vastustamattomasti verkkoon.

Milota pelasi maalillaan hyvän pelin napaten tärkeitä koppeja, eikä hän voinut kahdelle Ruotsin maalille mitään, kun ensimmäinenkin syntyi ylivoimahyökkäyksen päätteeksi. Ruotsinkaan peli ei Härenstamin otteisiin kaatunut, torjuihan 17-vuotias veräjänvartija myös Adam Benákin rangaistuslaukauksen kolmannessa erässä. Voittomaalikilpailussa vain Milota veti pidemmän korren.

Yhdysvallat antoi siimaa, mutta painoi lopulta kaasua

Yhdysvallat jatkoi voittoisaa menoaan MM-turnauksen alkulohkossa, kun se kaatoi myös Latvian maalein 7−1. Latvialla oli ottelussa omat paikkansa, kun se parhaillaan johti laukaisutilastoa avauserässä. Peliväline ei kuitenkaan päättynyt maaliin kuin kertaalleen toisessa erässä, joten jossiteltavaa ei jäänyt.

Kaikki aiemmat kohtaamisensa voittanut Yhdysvallat avasi ottelun terävästi, kun Cole Hutson pääsi iskemään avausosuman jo 26 sekunnin jälkeen. Puolustaja rakensi itse itselleen paikan, kun hän pääsi vapaasti liukumaan lähietäisyydelle ja laukomaan kiekon Mikus Vecvanagsin längeistä sisään. 

Avauserässä Latvia vei laukaukset nimiinsä 15−10, mutta Nick Kempf nappasi kaikki kiekot räpyläänsä. Paras paikka aukesi Maksims Haritoncevsille, joka ei kuitenkaan läpiajostaan onnistunut. Toisaalta vain muutamia sekunteja tämän jälkeen Vecvanags nollasi Teddy Stigan puolittaisen läpiajoyrityksen.

Yhdysvaltojen pelistä näki, että aivan kaikki ei välttämättä ollut pelissä, vaikka Trevor Connelly ja Teddy Stiga pääsivätkin vielä avauserässä niittaamaan maalit mieheen. Pohjoisamerikkalaiset saivat hyökkäyspelin käyntiin helposti ja maalipaikkojakin syntyi tilanteista, jotka eivät etukäteen näyttäneet vaarallisilta. 

Toisenkin kaksikymppisen aikana Latvia sai rakennettua muutamia maalipaikkoja, ja lopulta Daniels Serkins sai iskettyä ilmasta roikkukiekon maaliin. Osuma jäi Latvian erän ja koko ottelun ainoaksi. Yhdysvallat lisäsi kaasua, ja LJ Mooney sekä Cole Eiserman lisäsivät Yhdysvaltojen johtoa. Eiserman iski osumansa ylivoimalla ja jo ennen sitä hän osui tolppien väliin, mutta haaston jälkeen osuma hylättiin.

Kolmannen kaksikymppisen aikana oli nähtävillä, kuinka peli haluttiin vain pelata loppuun. Intensiteetti laski, eikä kumpikaan joukkue näyttänyt aivan täysillä hyökkäävän päälle. Ottelun upein yksilösuoritus nähtiin kuitenkin ajassa 52.14, kun Connelly iski illan toisensa. Aivan tavallinen osuma ei ollut, vaan kyse oli ilmaveivimaalista. Jo ennen 7−1-osumaa MM-turnauksen pistepörssiä johtava James Hagens iski illan ensimmäisensä. Vasta kesällä 2025 varausiässä oleva Hagens iski jälleen kovat tehot 1+2 ja nousi jo kymmeneen pisteeseen koko turnauksessa.

Sveitsi roikkui mukana toiseen erään saakka, mutta vaahteranlehtipaitojen seitsemän maalin erä kertoi joukkueiden voimasuhteista

Sveitsi piti vastoin odotuksia mittelön tasaisena aina toiseen erään saakka, kunnes Kanadan hyökkäyskoneisto alkoi pyörimään huippulupaus Gavin McKennan johdolla. Vaahteranlehtipaidat iskivät toisen kaksikymppisen aikana peräti seitsemän maalia, ja lopulta ottelun jälkeen taululla loistivat numerot 8−1.

Kumpikin joukkue pääsi yrittämään ylivoimapelaamisen tehokkuuttaan avauserässä, mutta osumia syntynyt. Erätauolle lähdettiin vastoin odotuksia maalittomassa tasatilanteessa, ja laukauksetkin menivät Sveitsin eduksi peräti 15−6. Alppimaa pääsi myös johtoon toisen erän alkuhetkillä, kun Kimi Körbler iski kiekon Ryeson Leendersin selän taakse. Kanada kuitenkin heräsi osuman jälkeen, eikä aikaakaan, kun se oli jo johtoasemassa jättäen Sveitsin kauas taakseen.

Kanadan tasoitusosuma syntyi jo seuraavassa vaihdossa ja vain kymmenen sekuntia johtomaalin jälkeen. Asialla oli Kashawn Aitcheson. Tästä eteenpäin Kanada iski seuraavan 17 minuutin aikana yhteensä seitsemän maalia, joista yksi syntyi ylivoimalla ja muut tasaviisikoin pelatessa. Porter Martone iski osumista kaksi, ja muista maaleista vastasivat McKenna, Marek Vanacker, Ryder Ritchie ja Tij Iginla.

McKennan 2−1-osuma oli osoitus siitä, miksi vasta 16-vuotias hyökkääjä otettiin mukaan joukkueeseen. Vasta kesällä 2026 varausiässä oleva McKenna nappasi kiekon omaan lapaansa ja luisteli koko kaukalon halki ohi neljän sveitsiläispelaajan ja upotti pelivälineen reppuun. Nuori huippulupaus teki jo edellisessä ottelussa Ruotsia vastaan kaksi maalia. Yhteensä hän iski Sveitsiä vastaan tehot 1+2.

Vaahteranlehtipaidat pääsivät helposti hyökkäysalueelle, ja Christian Kirsch joutui jokaisessa vaihdossa venymään kiekon tielle. Lopulta Kirsch sai maalillaan tehdä tilaa Phileas Lachatille Kanadan kuudennen osuman jälkeen. Lachat päästi erässä vielä yhden osuman, ja kolmannessa erässä Martone pääsi viimeistelemään sveitsiläisvahdin taakse hattutempun. Hyökkääjän kolmas maali syntyi komealla tavalla, kun Martone laittoi kiekon jalkojensa välistä verkkoon.

Kanada voitti lopulta laukaukset vain 34−27, mutta joukkue oli selkeästi vastustajaa tehokkaampi ja aggressiivisempi. Selkeää myös oli, että tasoerot tulevat näkymään tulostaululla maalien muodossa, vaikka Kanadalla ei parhaita junioripelaajia olekaan mukana, sillä Pohjois-Amerikassa juniorisarjojen pudotuspelit ovat käynnissä.

Kanada jatkaa puhtaalla pelillään B-lohkon kärjessä, ja Sveitsi majailee sijalla neljä. Kummallakin on jäljellä yksi ottelu, kun vaahteranlehtipaidat kohtaavat lohkon viimeisenä olevan Kazakstanin ja Sveitsillä on vastassaan Ruotsi. 

» Lähetä palautetta toimitukselle