Päävalmentaja Lämsä haluaa nähdä työteliäämmän leijonalauman: "Tätä peliä ei voi pelata ilman tunnetta ja työmäärää"

MAAJOUKKUE / Haastattelu
Tomi Lämsä peräänkuuluttaa Nuorilta Leijonilta enemmän tunnetta ja suurempaa työmäärää.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Nuorten Leijonien MM-urakka alkoi tappiolla Sveitsille. Päävalmentaja Tomi Lämsän mukaan jännitys näkyi avausottelussa, mikä heijastui joukkueen hyökkäyspelaamiseen.

– Oli kyllä hyvin vaikea ottelu alusta asti. Muutaman sanan vaihdoimme valmennusryhmän kesken, mistä tämä mahtoi johtua, niin joukkue oli hyvin jännittynyt ennen ensimmäistä ottelua, kommentoi Lämsä Sveitsi-peliä.

– Aamupeli ja kova odotus joukkueen sisällä. Sitä kautta se jännittyneisyys näkyi meidän hyökkäyspelaamisessa. Se meni hitaaksi, hän täsmensi.

Suomen otteista puuttui Sveitsiä vastaan riittävä terävyys.

"Tätä peliä ei voi pelata ilman tunnetta ja työmäärää."

– Pyrimme tietysti vaihtamaan kiekolla, mutta ne hetket, kun piti olla tylympiä ja nopeampia, emme niitä löytäneet. Se meni hyvin paljon puurtamiseksi, sellaiseksi virkamiespuurtamiseksi. Sitten taas hyökkäysten päättäminen oli pehmeää, kuvaili Nuorten Leijonien päävalmentaja joukkueen avausottelua.

Lämsä jakoi tunnustusta Sveitsille, joka pelasi suurella sydämellä ja teki kovasti töitä ollen näin parempi ja ansaiten voittonsa. Samanlaista peli-ilmettä hän peräänkuuluttaa myös omalta joukkueeltaan jatkossa.

– Tätä peliä ei voi pelata ilman tunnetta ja työmäärää. Ne pitää pistää kuntoon ja sitä kautta olla askeleen edellä vastustajaa.

– Me jäimme työmäärästä ja liikkumisesta vajaaksi. Niin kuin sanoin, ilman niitä on vaikea pelata jääkiekkoa. Ne pitää laittaa ensimmäisenä kuntoon, Lämsä alleviivaa.

Vastassa taitava ja vaarallinen Slovakia

Suomen seuraavan vastustajan, Slovakian, riveistä löytyy Dalibor DvorskýnŠimon Nemecin, Alex Ciernikin ja Samuel Honzekin kaltaisia pelaajia. Päävalmentaja Lämsän mukaan Suomen pitää olla tarkkana Slovakiaa vastaan, sillä joukkueessa on paljon taitoa.

– Slovakia on todella vaarallinen joukkue. Kärkipelaajat ovat turnauksenkin mittapuussa todella hyviä pelaajia. Heidän kanssaan saa olla todella varuillaan, hän toteaa tulevasta vastustajasta.

– Tulee varmasti taaskin vaikea ottelu, Lämsä ennakoi.

Päävalmentajan mukaan luvassa saattaa olla joitakin kokoonpanomuutoksia Sveitsi-tappiosta. Kyseisessä pelissä kummastusta herätti edellisten MM-kisojen Suomen parhaan pistemiehen, Joakim Kemellin, rooli ylimääräisenä hyökkääjänä. Lämsä perusteli tätä ratkaisua seuraavasti.

– Kemellin kohdalla pelasimme täällä Yhdysvaltoja vastaan ja haemme tietysti sellaisia tasapainoisia kentällisiä. Sitä kautta sitten hän lähti 13. hyökkääjänä.

"Minä en usko siihen, että liian aikaisin sementoidaan kokoonpano."

Kuten harjoitusottelussa Kanadaa vastaan, kamppailun edetessä Kemell sai kuitenkin enemmän peliaikaa viilettäen kolmannessa erässä erityisesti Oliver Kapasen kanssa jäällä. Päävalmentaja Lämsä haluaa antaa jääaikaa kaikille leimatuille pelaajille, jotta heidän pelituntumansa ja joukkueen iskukyky säilyvät, vaikka kokoonpanoon tehtäisiin muutoksia.

– Tässä on kuitenkin pidettävä pelaajia kuumana ja ne, ketkä tässä saa leimata, on saatava peliin mukaan. Minä en usko siihen, että liian aikaisin sementoidaan kokoonpano. Sitten yksi loukkaantuminen, niin kaikki murtuu, hän valottaa ajatusmaailmaansa.

– Meillä kaikki kentät pyrkivät pelaamaan samanlaista jääkiekkoa. Sen takia tässä ollaan sillä tavalla avoimia koostumuksille, Lämsä lisää.

Toinen yllätys avauspäivänä oli Aron Kiviharjun kisapassin leimaamatta jättäminen. Tämän päätöksen taustalla olivat Nuorten Leijonien päävalmentajan mukaan Kiviharjun sairastelut viimeistelyleirillä sekä joukkueen roolitus.

– Hänellä oli haastava harjoitusleiri pohjalla, koska hän oli sairaana. Hän sairastui siellä ja ei pystynyt pelaamaan ensimmäistä harjoituspeliä. Ja sitten se, mitä juttua tässä on haettu, miten joukkuetta roolitetaan, niin sitä kautta tuli tämä tilanne, avasi Lämsä 16-vuotiaan huippulupauksen tilannetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle